Skip to main content
Kinderen in het bos bij het Dammsjön-meer, Dalarna
Kinderen kijken uit over Dammsjön, een meer 80 meter boven de zee in Dalarna.
Foto credit: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

5x de natuur van Dalarna in

Dwalen in de wildernis? Kanovaren in volstrekte eenzaamheid? Elanden zien in hun natuurlijke omgeving of oog in oog staan met een rendier? Natuur op zijn best vind je in de bosrijke streek Dalarna in Midden-Zweden.

Natuurliefhebbers mogen Dalarna niet missen. Je vind er overwelmende leegte in ruige berggebieden, adembenemende meren langs doodstille wegen, klaterende watervallen en naaldbomen tot je er tureluurs van wordt. Ontdek de natuur van Dalarna zelf! We zetten de leukste activiteiten op een rij:

1. Wandelen

Wandel je graag in de bergen, of loop je toch liever door het bos of langs het water? Beleef de ruige natuur in de bergen, die tot boven de boomgrens reiken. Of maak een heerlijke wandeling langs meren en rivieren. Doe je liever een stadswandeling en bezoek je een paar culturele hoogtepunten, zoals het parcours van de Wasaloop of een oude fabriek? Het kan allemaal in Dalarna. Het enige wat jij hoeft te doen is een keuze maken en eropuit trekken! Er zijn diverse routes beschikbaar, bijvoorbeeld door Säterdalen, een 6 km lange kloof of de Alderängsrundan, een 10 km lange route door een natuurreservaat bij Mora. Of neem de boot vanaf Grövelsjön in Noord-Dalarna naar Noorwegen en wandel ruim 9 km terug naar Zweden. Wel slim om van tevoren een plaatsje te reserveren op de boot! Of combineer cultuur en natuur en volg de stroom langs Zwedens oudste bewaarde waterweg in Faluns kopermijngebieden.

Wandelen in het Fulufjället Nationaal Park, Dalarna

Wandel door een prachtig landschap in het Fulufjället National Park.

Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

2. Op het water 

Met 540 km aan rivieren en riviertjes en een paar duizend meren is er aan water geen gebrek in Dalarna. Erop uit gaan met de kano of kajak is een fantastische manier om al die waterwegen te ontdekken. Glijd geruisloos door het water en ontdek de geweldige natuur. Er zijn diverse plekken om een kano te huren. Vaar bijvoorbeeld over de Dalälven rivier en peddel door het nationaal park Färnebofjärden. Het landschap is hier weids en bestaat grotendeels uit meren, brede baaien, rivieren en bossen. Vanaf het kanocentrum in Sälen zijn er veel mooie kajaktochten te maken. De 20 km lange tocht van Fulunäs naar Sälen is gemakkelijk en geschikt voor het hele gezin. Aan het begin zijn er een paar kleine stroomversnellingen, daarna peddel je op je gemak verder. Onderweg zijn er meerdere mooie plaatsen om aan te leggen. Ontdek het Runnmeer tussen Falun en Borlänge en huur een kajak of stand-up paddling board via Torsångs kajakcenter. Je kunt er zelf op uit trekken, maar ook gaan voor een cursus of tocht met een gids. Naast het kayakcentrum ligt het populaire Torsångs café. Andere goede kanoverhuur vind je bij Avesta Kanotcenter en Kungshaga Hotel in Orsa.

Wil je niet zelf peddelen, ga dan voor een van de vele rondvaart-tochten over de meren. Vanuit Rättvik vertrekt de Gustaf Wasa die vanaf de Långbryggan richting Leksand en Mora vaart over het Siljan meer. Vanuit Leksand vaart er ook een oude stoomboot, Engelbrekt (ook muziekcruises en maaltijden) en in Falun kun je een boottocht op het Runnmeer maken met Slussbruden (ook eten aan boord). 

3. Spot Wildlife

Dalarna is het leefgebied van elanden, beren en bevers. Je kunt ze in het wild tegenkomen, dat is natuurlijk zeldzaam. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om wildlife van dichtbij te zien. In het Elandenpark Långshyttan in het zuiden van Dalarna ben je zeker van een ontmoeting met de koning van het woud. In Öjvallberget in Särna-Fulufjället kun je de elanden Bosse en Lena en hun kinderen ontmoeten. Verspreid in de regio zijn er ook tal van beversafari’s te doen, zoals bij Nordic Discovery in Malingsbo-Kloten in het zuiden van Dalarna. Met een kano ga je er ’s avonds op uit, op zoek naar bevers. Tijdens een wildernispicknick op een eiland vertelt een gids meer over deze bijzondere knaagdieren.

4. Op de fiets door Dalarna

Ook de actieveling komt in Dalarna aan z’n trekken. Van Säfsen in het zuiden van Dalarna tot aan Idre Fjäll in het noorden kun je geweldig fietsen. Spannende paden in de dichte bossen en door bergachtig terrein. In Sälen, Gesunda en Idre kun je met een lift rechtstreeks naar de top van de berg om dan alleen maar naar beneden te hoeven scheuren met je mountainbike. Zoek je een iets meer comfortabele route, dan is er ook genoeg. Fietsbestemmingen als Mora, Orsa Grönklitt, Säfsen, Falun, Malung-Sälen, Rättvik en Idre werken samen in het project Biking Dalarna, dat zorgt voor goede bewegwijzering, top service als het gaat om onderdak en eten, uitstekende gidsen en verhuur van allerlei soorten fietsen.

Biking in Idre Fjäll, Dalarna
Biking by reindeers in Idre Fjäll, Dalarna. Photo: Idre Fjäll

5. Paardrijden

Paardrijden kan in Dalarna het hele jaar rond. Het is een prachtige manier om de regio en de natuur te verkennen. Of je nu een geoefend rijder bent of voor het eerst een paard bestijgt, of je een meerdaagse tocht gaat maken of gewoon een paar uurtjes de natuur in wilt, er is voor iedereen een passende tocht. Bij Idre Fjäll kun je te paard de ruige omgeving verkennen Met een paard de bergen in trekken is een bijzondere ervaring. In de vroege ochtend het berglandschap zien ontwaken en doorrijden naar het mooiste uitzichtpunt is iets om nooit meer te vergeten. Bij Sör Sellnäs kun je de indrukwekkende natuur van zuid-Dalarna beleven vanaf de rug van een echte IJslander. Bij Silverhill Stable net buiten Rättvik rijd je de bossen in op de rug van een stabiel, Noord-Zweeds paard.

Horse back riding in Idre, Dalarna
Idre Fjäll, Dalarna. Photo: Idre Fjäll

6. Bezoek een Fäbod

Combineer prachtige natuur met een stukje Zweedse cultuur en breng een bezoek aan een van de fäbodar ofwel zomerboerderijen. Deze oude boerderijdorpen zijn typerend voor de regio Dalarna. Wandel rond tussen de traditionele boerderijen, waar in de zomermaanden vaak leuke activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Net buiten Rättvik vind je de fäbod Karl-Tövåsen. Deze zomerboerderij kun je van midden juni tot begin augustus bezoeken. Artikel gesponsord door

European Union Logotype