Skip to main content
Spiegelend water in het Siljanmeer.
Siljanmeer, Dalarna
Siljan is het zevende grootste meer van Zweden. Het wordt omringd door de steden Mora, Rättvik en Leksand.
Foto credit: Anna Holm/Visit Dalarna

Rondom het Siljan meer

Het Siljan meer is het grootste meer van Dalarna en het zesde meer van Zweden. En die enorme reikwijdte betekent ook dat er genoeg prachtige routes zijn langs het meer om te verkennen. En dus is het Siljan meer een prima startpunt voor je verblijf in Dalarna.

Met een oppervlakte van maar liefst 290 vierkante kilometer mag het Siljan meer zich officieel tot de grotere jongens rekenen. Aan de oevers van het meer kun je genieten van de idyllische vergezichten, de strandjes of van de leuke dorpjes en stadjes, zoals Leksand, Tällberg, Rättvik, Orsa en Mora. We nemen je mee op een rondje Siljan.

Leksand: fietsen en knäckebröd

Misschien wel een van de meest traditionele dorpjes in Dalarna: Leksand. Op zo'n 50 kilometer van Falun vind je dit charmante dorp aan de oever van het meer. Het meest bekend is Leksand misschien wel als naamgever van het wereldberoemde knäckebröd merk: een bezoek aan de Leksand knäckebrödfabriek is een leuk uitstapje. Maar er is meer te doen! In de directe omgeving van Leksand kun je op de fiets zo’n vijftig dorpen en gehuchten bezoeken, verspreid over vier verschillende toertochten naar alle windstreken. Ze starten allemaal in Leksand centrum en brengen je naar de mooiste plekjes, door open glooiend landschap en charmante, idyllische gehuchtjes. 

Tällberg: autenthiek en rust

Het is niet voor niets dat de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen in 1850 z'n hart verloor aan Tällberg en zei dat iedereen ooit een keer van Tällbergs rust en gemoedelijkheid zou moeten genieten. Betere promotie kon Tällberg zich in die tijd niet wensen en vele toeristen weten Tällberg sindsdien te vinden. Maar dat doet gelukkig nog steeds niets af aan het vredige en lieflijke karakter van dit plaatsje aan het Siljan meer. Je vindt er veel authentieke houten huizen die versierd zijn met prachtige bloemen in de zomermaanden, comfortabele village hotels met goede restaurants en een smal zandstrand aan het meer zelf. Ook voor de Zweden zelf een prachtige plek om even helemaal te ontspannen.

Mora en meer

In de noordwestelijke hoek van het Siljan meer op zo'n 60 kilometer van Leksand vind je Mora, een groter en bruisend stadje. Hier vind je twee goede musea: die van de beroemde schilder Anders Zorn en een museum over de Vasaloppet ski race. Deze race is met name bekend als een internationaal sportevenement in de winter, maar de Vasaloppsleden is ook in de zomermaanden begaanbaar op de fiets of te voet. Een sportieve uitdaging, maar je hebt het ook niet over de minste route. Wil je het iets rustiger aandoen, en goed genieten van prachtige fiets- en wandelroutes, ga dan voor de Siljansleden of Dalkarlsvägen.

Rättvik: strand en rodelen

Als je Rättvik inrijdt, springt de 628 lange Långbryggan meteen in het oog. Deze loopbrug werd in 1895 gebouwd zodat de veerboot S/S Rättvik aan kon meren. De inham bij Rättvik was te ondiep om de oever te kunnen bereiken. Als badgast profiteer je nog altijd van de ondiepte: voor kleine kinderen is het hier heerlijk spelen op het langgerekte strand langs het meer. Voor een tochtje op het meer stap je op de Gustaf Wasa die vanaf de Långbryggan vertrekt richting Leksand en Mora. Ben je op zoek naar iets meer avontuur, dan kan de rodelbaan van Rättvik op je to-do lijst. En daar krijg je een prachtige bonus bij: een adembenemend uitzicht over het Siljan meer.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype