Skip to main content
Slåttdalsskrevan in Skuleskogen national park
Slåttdalsskrevan in Skuleskogen national park
Skuleskogen national park is het 19e nationale park van Zweden.
Foto credit: Fredrik Lewander

Ontdek de nationale parken in Zweden

De dertig nationale parken van Zweden beslaan bijna 7.000 km². Ontdek de verbluffende natuur zelf: de wilde bloemenweiden, met sneeuw bedekte bergen, zandstranden en weelderige groene bossen.

De natuur speelt een grote rol in de Zweedse levensstijl. Waar je ook bent in Zweden, de ongerepte groene natuur is nooit ver weg. Het is dus niet verwonderlijk dat Zweden in 1909 het eerste land in Europa was dat een systeem van nationale parken introduceerde. Alleen al in dat eerste jaar zijn negen parken aangewezen. Momenteel heeft Zweden 30 nationale parken, die allemaal gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Velen hebben een Naturum-bezoekerscentrum, met informatie over de geschiedenis en natuur van het park, evenals begeleide wandelingen en tentoonstellingen, zodat je het meeste uit je bezoek kunt halen.

Alpiene landschappen en arctische avonturen in Noord-Zweden

In het uiterste noorden van Zweden vind je de regio die bekend staat als Laponia. Laponia staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt vier Zweedse nationale parken met besneeuwde bergen, valleien die rijk zijn aan vegetatie en unieke dieren in het wild. Een van de meest populaire parken is Abisko National Park. Sneeuwschoenwandelen, hondensleeën en de kans om meer te weten te komen over de rendiercultuur van de inheemse Sami-bevolking, maken Abisko de perfecte plek om de magie van arctisch Zweden te ervaren. Gelegen op 200 km ten noorden van de poolcirkel, is dit misschien wel een van de beste plekken ter wereld om het noorderlicht te zien. Het natuurpark is gemakkelijk te bereiken vanuit het nabijgelegen Kiruna, iets meer dan een uur met de auto of bus.

De nationale parken SarekPadjelanta en Stora Sjöfallet vormen een driehoek dicht bij de Noorse grens, zo'n 100 km ten zuiden van Abisko. Sarek is een van de meest ontoegankelijke nationale parken van Zweden en is alleen te voet of per ski bereikbaar. De schilderachtige reis is echter de moeite waard, omdat je hier een van Europa's laatste echte wildernisgebieden kunt verkennen. Let op wilde dieren zoals elanden, lynxen, veelvraat en de bedreigde poolvos. Padjelanta is het grootste nationale park van Zweden en beslaat bijna 2.000 km². Het biedt een onvergetelijk uitzicht op de Sarek-bergen en als de sneeuw smelt staan de velden vol met wilde bloemen. En Stora Sjöfallet (ook bekend als Stuor Muorkke) is de thuisbasis van het Akka-massief, een ruig mooi gebergte dat bekend staat als 'De Koningin van Lapland'.

Deze parken herbergen een aantal van de meest verbluffende winterlandschappen van Scandinavië, maar ze zijn ook in de zomer zeer de moeite waard. Dan kun je er 24 uur per dag in vol daglicht van genieten, dankzij de middernachtzon.

1 / 5

Noorderlicht in Abisko, Zweeds Lapland

Noorderlicht boven Abisko in Zweeds Lapland.

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

/ 5
Noorderlicht boven de bergen in Zweeds Lapland.

Noorderlicht in Abisko, Zweeds Lapland

Foto: Ted Logart/Swedish Lapland

Sarek National Park

Sarek National Park

Foto: Gösta Reiland/imagebank.sweden.se

Uitzicht over Abisko, Swedish Lapland

Uitzicht over Abisko, Swedish Lapland

Foto: Pär Johansson / www.swedishtouristassociation.com

Padjelanta National Park

Padjelanta National Park

Foto: Hans-Olof Utsi/imagebank.sweden.se

Scandinavische bergen

Scandinavische bergen

Foto: Anders Ekholm/Folio/imagebank.sweden.se

Zandstranden en paradijselijke eilanden in het zuiden van Zweden

Het contrast had bijna niet groter kunnen zijn. Terwijl je in de noordelijke nationale parken vooral geniet van de ruigheid, vind je verder naar het zuiden parken met witte zandstranden en eilanden vol unieke flora en fauna. Nationaal park Stenshuvud in het zuidoostelijke puntje van Zweden biedt zowel pittoreske boswandelingen als ontspannende dagen op het strand. Heuvels bedekt met dicht bos rollen zachtjes naar de zee en ontmoeten daar een gouden zandstrand. Vanuit verschillende uitkijkpunten langs de diverse wandelpaden heb je een prachtig uitzicht op het natuurschoon.

Strandliefhebbers zullen kunnen genieten van Gotska Sandön National Park, een klein eiland ten noorden van Gotland. Dit eilandje is onbewoond, met uitzondering van de kolonie grijze zeehonden die je op een van de vele zandstranden zult vinden. Tussen eind mei en begin september bereik je Gotska Sandön met de veerboot vanuit Nynäshamn net ten zuiden van Stockholm of vanuit Fårösund op Gotland.

Het eerste maritieme nationale park van Zweden, Kosterhavet, is een idyllische omgeving voor duikers en snorkelaars. Je zwemt hier boven koraalriffen en tussen zeeleven dat nergens anders in Zweden te vinden zijn. Fietsen en wandelen kun je hier ook uitstekend. De kleine eilandengroep is bereikbaar met de veerboot vanuit de stad Strömstad, ten noorden van Göteborg. Er zijn tal van restaurants op de eilanden, waar je kunt proeven van verse garnalen en kreeften - waar de regio bekend om staat.

1 / 5

Nationaal Park Gotska Sandön

Nationaal Park Gotska Sandön, is een afgelegen eiland en maakt deel uit van de provincie Gotland.

Foto: Mattias Vejlens

/ 5
Een uitgestrekt zandstrand met aan het uiteinde wat gras.

Nationaal Park Gotska Sandön

Foto: Mattias Vejlens

Gotska Sandöns Nationalpark

Gotska Sandöns Nationalpark

Foto: Mattias Vejlens

Koster eilanden in West-Zweden

Koster eilanden in West-Zweden

Foto: Roger Borgelid

Een vrouw en een meisje kijken naar een tentoonstelling met foto's van bewoners uit de zee.

Kosterhavets Nationalpark, Expedition Bohuslän

Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Een strandje in een groene omgeving.

Stenshuvud

Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Ongerepte wildernis op een steenworp afstand van Stockholm

Als je tijdens je bezoek aan de stad Stockholm een dagje de natuur in wil, dan vind je Tyresta National Park op slechts 20 km ten zuiden van het stadscentrum. Dat is ongeveer een uurtje met het openbaar vervoer. Het park strekt zich uit over bijna 20 km² en heeft een omtrek van 30 kilometer. Hier wandel je door ongerepte oerbossen en loofbossen met tot 8000 diersoorten. De archipel van Stockholm heeft ook twee nationale parken, Djurö en Ängsö. Ängsö is een traktatie in het voorjaar en de vroege zomer wanneer levendige wilde bloemen op de felgroene weiden staan. Er zijn veerboten van Stockholm naar Ängsö, maar je hebt een privéboot nodig om Djurö te bezoeken.

Het eiland Djurö

Het eiland Djurö

Avondlicht op het eiland Djurö in de archipel van Stockholm.

Foto: Maria Skarve

Vier seizoenen in de loofbossen van Zweden

Een verfrissende zomerduik in het meer, herfstwandelingen in het bos, langlaufen in de winter en wilde bloemenweiden die de lente verwelkomen... Een bezoek aan de bosrijke natuurparken van Zweden is het hele jaar door de moeite waard. Tiveden National Park, halverwege tussen Stockholm en Göteborg, bestaat uit ongerepte ongerepte bossen, met gigantische rotsblokken uit de ijstijd die tot 10 meter hoog de lucht in steken. Het terrein wordt opgesplitst door tientallen meren en rivieren die perfect zijn om in te vissen of op te kanoën. Er zijn zelfs enkele spannende grotten om te verkennen.

Dertig kilometer ten noordoosten van Malmö ligt Dalby Söderskog, het kleinste van de Zweedse nationale parken. Het is het hele jaar door een prachtige groene oase en een goed voorbeeld van de schoonheid van de oude bossen in Zweden.

Unieke parken die je ook niet mag missen:

De nationale parken in Zweden zijn toegankelijk voor iedereen. Volg wel de regels van de parken goed op om de biodiversiteit en de fragiele natuurlijke omgeving zo goed mogelijk te beschermen.

1 / 4

Skuleskogen national park

Skuleskogen national park is het 19e nationale park van Zweden en heeft een van de hoogste kustlijnen.

Foto: Fredrik Lewander

/ 4
Skuleskogen national park

Skuleskogen national park

Foto: Fredrik Lewander

Fulufjällets National Park, Njupeskär

Fulufjällets National Park, Njupeskär

Foto: Kola Production

Skuleskogen national park

Skuleskogen national park

Foto: Joakim Norenius / Höga Kusten Destinationsutveckling

Skuleskogen

Skuleskogen

Foto: Gösta Reiland

De dertig nationale parken van Zweden op een rij:

Alle informatie over de parken kun je vinden op: Nationalparksofsweden.se