- Bestemmingen
- Zuid-Zweden
- Gotland
Gotland
Iedereen die voet op Gotland heeft gezet, is het erover eens: het eiland geeft een magisch gevoel. Gotland ligt voor de zuidoostkust van Zweden en heeft het allemaal: prachtige natuur, een opmerkelijke geschiedenis en unieke lokale smaken. Dwaal door de geplaveide straatjes van Visby - de belangrijkste stad aan de oostkust van het eiland - en het is alsof je terug in de tijd gaat naar de middeleeuwen. Sinds 1955 staat Visby op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad is de best bewaarde versterkte handelsstad in Noord-Europa. Tussen de 12e en 14e eeuw was Visby het belangrijkste centrum van de Hanze in de Oostzee.
Het historische stadsbeeld van Visby herbergt een groot aantal belangrijke gebouwen die dateren uit de 13e eeuw. Ringmuren (de stadsmuur) omsluit het eeuwenoude centrum - compleet met torens en poorten. De muur werd gebouwd tussen 1250 en 1288 en strekt zich uit over 3,5 kilometer.
Walking in Visby
A couple of friends walking down a small street in Visby.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Ontdek het middeleeuwse Visby en meer
De historische architectuur, schilderachtige straatjes en de overvloed aan geurige rozen dragen allemaal bij aan de unieke charme van Visby. Maar ook buiten de stadsgrenzen valt er veel te ontdekken.
Gotland staat ook wel bekend als een foodie-hotspot. Niet zo gek, de keuken profiteert van de prachtige lokale producten die beschikbaar zijn op het eiland, zoals verse zeevruchten. Maar het eiland kent ook een belangrijke ambachtelijke bierhistorie.
Gotland is een bestemming die het hele jaar door te bezoeken is. Elk seizoen heeft zijn eigen unieke charme, maar vooral in de zomer komt het eiland tot leven als de temperaturen rond de 20° C schommelen en het zeewater opgewarmd is. Zelfs als zwemmen niet op de agenda staat, heeft de kenmerkende kustlijn van Gotland veel te bieden. De zeesculpturen - of 'raukar' zoals ze in het Zweeds worden genoemd - aan de rotsachtige oostkust geven een bijna buitenaards aangezicht.
Visby city wall
The city wall of Visby is a medieval defensive wall surrounding the Swedish town of Visby on the island of Gotland off the coast of southeast Sweden. With 3.4 of the original 3.6 kilometres of wall still standing, it is the best preserved city wall in Scandinavia.
Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se
Visby city wall
Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se
Visby
Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se
Visby city wall
Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se
Visby
Foto: Tuukka Ervasti/ imagebank.sweden.se
Verken de natuurlijke wonderen van Gotland
Gotland heeft een prachtig natuurlijk landschap en aangezien het eiland grotendeels vlak is, is het een droombestemming voor fietsers. De Eksta-kust is een populaire fietsroute die veel te bieden heeft. Dit kustgedeelte omvat een idyllisch natuurgebied en loopt over de westkant van het eiland, van het vissersdorp Djupvik tot Hammarudden. Spring op een veerboot om de naburige eilanden Stora Karlsö en Lilla Karlsö te verkennen, die bekend staan om hun rijke flora en fauna.
Geen reis naar Gotland is compleet zonder een bezoek aan het eiland Fårö. Gelegen net ten noordoosten van het hoofdeiland, bereik je deze karakteristieke bestemming met een gratis overtocht per ferry van 8 minuten vanaf Fårösund. Het is je waarschijnlijk meteen duidelijk waarom de wereldberoemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman verliefd werd op dit eiland. Hij bracht hier van jaren zestig tot zijn dood in 2007 een groot deel van zijn leven door.
Fårö is volledig gevormd uit kalksteen. Hoewel het eiland voor een groot gedeelte gekenmerkt wordt door ruige schoonheid, kent Fårö ook zandstranden (Sudersand wordt algemeen beschouwd als een van de beste stranden van Zweden), velden en weiden. Fårö is ook de plek waar je je kunt vergapen aan de raukar (kalkstenen zeestapels), die prachtige natuurlijke sculptuurvelden langs de rand van de zee vormen. Je vindt ze daarnaast ook langs de toepasselijk genaamde Stenkusten (stenen kust) aan de noordkant van Gotland.
Als het tijd is om bij te tanken, maak dan een stop bij het karakteristieke eetcafé Creperie Tati & Kutens Bensin. De creperie is gevestigd in een oud benzinestation en ademt de nostalgie uit de jaren 50 uit, compleet met een jukebox. De menukaart staat vol Franse crêpes en galettes, en wordt aangevuld met gezonde vullingen en bijgerechten, waaronder biologisch geteelde groenten afkomstig van de lokale boer Frans Brozén.
Fårö island
Sunset over the Baltic sea, seen from Fårö island.
Foto: Jon Flobrant/Unsplash
Fårö island
Foto: Jon Flobrant/Unsplash
Limestones
Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se
Fårö view
Foto: Jerker Andersson/imagebank.sweden.se
Lighthouse on the island of Fårö, Gotland
Foto: Photo by Oskar Wimmerman on Unsplash
De unieke smaken van Gotland's eten en bier
Dankzij Gotland’s rijke geschiedenis als handelspost ontwikkelden de inwoners een voorliefde voorliefde voor ingrediënten uit verre landen. Saffraan is daar een voorbeeld van. ‘Saffranspannkaka’ (saffraanpannenkoek, op basis van rijst) wordt geserveerd met slagroom en jam gemaakt van dauwbraam - een braamverwant ook wel bekend als salmbär – en is een must-eat klassieker op het eiland.
Gotland heeft ook een lange traditie in de visserij, dus je vindt er ook veel soorten seafood op de menukaarten terug. Ben je meer een vleeseter, dan kun je het lokale lamsvlees proberen. Het fokken van schapen gaat terug tot in het Viking-tijdperk en het vlees staat bekend om zijn specifieke textuur en smaak. Lamsvlees (en wol) zijn typische Gotland-producten, zelfs op de vlag van Gotland siert een schaap.
Ramslök (wilde knoflook), truffel en asperges - wit, groen en paars - gedijen goed op Gotland. De Gotlandse truffel die je hier vindt, is uniek voor het eiland. Het is een echte regionale delicatesse en wordt ook wel de zwarte Bourgogne-truffel genoemd. De inwoners zijn er zo gek op, dat ze de truffel zelfs een eigen speciaal festival gegeven hebben dat jaarlijks in november plaatsvindt. Tijdens dit weekendlange evenement kun je jezelf helemaal onderdompelen in de wereld van truffels. Geniet van diverse activiteiten, waaronder truffelmarkten, truffeljachten en workshops en seminars door truffelexperts uit het veld. Veel deelnemende restaurants bieden de mogelijkheid om truffels te proeven die op verschillende manieren zijn gekookt - van informele tentjes tot verfijnde eetgelegenheden.
Wil je wat drinken bij al die lekkernijen, ga dan voor de lokale ‘Gotlandsdricka’ - een rokerig-zoet, traditioneel bier met jeneverbessen-smaak – dat al eeuwen op het eiland gemaakt wordt. Lokaal gebrouwen bier van andere soorten is ook nooit ver buiten bereik. Gotlands Bryggeri is een gerenommeerde brouwerij met een lange lijst van biersoorten die veelal geserveerd worden in de bars en restaurants van het eiland. Je vindt er ook tal van microbrouwerijen - kijk uit naar Barlingbo, Hop Shed Brewery en Snausarve Gårdsbryggeri, om er maar een paar te noemen.
Saffraan pannenkoek
Saffraan pannenkoek bij Cafe St Clemens op Gotland.
Foto: gotland.com
Saffraan pannenkoek
Foto: gotland.com
Alskute Brewery
Foto: gotland.com
Truffle, Gotland's "Black Gold"
Foto: Region Gotland
Truffle hunting
Foto: Region Gotland
Food served at Lilla Bjers, Gotland
Foto: Margareta Hoas / Lilla Bjers
De beste restaurants van Gotland
Een van de vele geweldige restaurants op Gotland is Lilla Bjers, ongeveer 7 km ten zuiden van Visby. Dit restaurant serveert groenten die uitsluitend zijn geoogst uit de eigen biologische teelt, terwijl vlees en zuivelproducten afkomstig zijn van kleinschalige producenten op het eiland. Het menu interpreteert de klassieke smaken van Gotland - zoals truffels en saffraan - op innovatieve manieren. En als je er wat bij drinkt, kies dan uit lokaal geproduceerd wijn en bier. Het eigen ambachtelijke bier van Lilla Bjers wordt gemaakt met hop die op de boerderij wordt verbouwd en is ontwikkeld in samenwerking met de lokale brouwerij Barlingbo.
Krakas Krog is een andere uitstekende optie, gelegen in Kräklingbo in Oost-Gotland, op ongeveer 35 minuten rijden van Visby. De gerechten worden hier bereid met seizoensgebonden, lokale producten en vlees dat afkomstig is van nabijgelegen boerderijen en het restaurant heeft een eigen tuin. Ze serveren ook heerlijke lokale wijnen en eigenaar Ulrika Karlsson is een getrainde sommelier. Karlsson is echter even trots op haar aanbod van niet-alcoholische dranken, waaronder de eigen appelmost van Krakas (een smaakvol, ongefilterd appelsap). Dit gerenommeerde restaurant staat vermeld in de prestigieuze Michelingids.
Het gastronomische restaurant Tuppens Krog, gelegen in het hart van Visby en gehuisvest in een 18e-eeuws houten huis dat het arbeidershuis van weleer typeert, serveert gerechten bereid met lokale producten uit Gotland en de rest van Zweden. De historische setting heeft een warme en gastvrije sfeer. Je vindt hier een gezellige bar waar een scala aan wijnen en lokaal gebrouwen bier wordt geserveerd.
Als we willen proberen om Gotland samen te vatten, is dat geen gemakkelijke opgave. Gotland is een eiland dat je zelf moet ervaren. Onze tip: ga dat vooral doen!
Lilla Bjers, Gotland
Exterior of the restaurant Lilla Bjers in Västerhejde on Gotland.
Foto: Margareta Hoas / Lilla Bjers
Lilla Bjers, Gotland
Foto: Margareta Hoas / Lilla Bjers
Lilla Bjers
Foto: Margareta Hoas / Lilla Bjers
Krakas Krog, Gotland
Foto: Beatrice Lundborg
Krakas Krog, Gotland
Foto: Beatrice Lundborg / Krakas Krog
Dinner
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Restaurant Tuppens Krog
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Gotland
Biking on Gotland
Gotland is great for biking and an excellent way to get close to nature.
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Biking on Gotland
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Digerhuvud on Fårö
Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
Limestone monoliths
Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se
Villa Villekulla at Kneippbyn Resort
Foto: Kneippbyn