Skip to main content
Foto credit: Stefan Ågren/imagebank.sweden.se

Vissen in Lapland

Vissen krijgt in het noordelijk deel van Zweden een hele andere betekenis. Dit is vissen 2.0. De spectaculaire natuur, de duizenden meren, de kraakhelder snelstromende rivieren en de veelheid aan vis, het is de natte droom van iedere hengelsportliefhebber. Alle vis hotspots op een rij:

1. Vang je eigen zalm op de Byske rivier

Rond Skellefteå vind je vijf rivieren die geclassificeerd zijn als 'zalmrivieren', waarvan drie zelfs als 'wilde zalm rivieren'. Zo'n hoge concentratie zalmen vind je nergens anders in Zweden. De koning onder deze rivieren is met stip de Byske Rivier. Hier vind je heel veel zalm. Maar die zul je wel eerst zelf moeten vangen uiteraard. Dat wordt je heel gemakkelijk gemaakt door de prettige ligging van de rivier. Er zijn maar liefst twee rivierbanken en ook de oevers zijn gemakkelijk toegankelijk.

2. Ga vliegvissen bij Sorsele

Vliegvissen kan op heel veel plekken in Lapland. Deze unieke manier van vissen werd in het verleden veel gebruikt voor het vangen van zalm en forel. Sorsele Fisket heeft een aanbod van visplekken op een van de vele meren in de omgeving én accommodatie. Dus na een dagje vissen rol je comfortabel je stuga binnen om de vangst van de dag nog even na te bespreken. Je kunt er ook vergunningen en eventuele begeleiding regelen.

Crayfishing, Skelleftea
Rivierkreeften vangen bij Skellefteå. Photo: Ted Logardt

3. Beleef de traditionele rivierkreeft vangst

De Zweedse rivierkreeft is een bekende delicatesse. In de Skellefteå-rivier leven er genoeg. Het vangen van de rivierkreeften kun je nog helemaal op traditionele wijze meemaken: dat gebeurt met kooien die 's nachts in de rivierbeddingen worden neergelegd. 

4. Visavonturen rondom Ammarnäs

Het kristalheldere water rond Ammarnäs zit vol forel en trekzalm en deze zijn uniek in z'n soort. Om de visrijke wateren te bereiken, want echt dichtbij de bewoonde wereld liggen ze niet, moet je het natuurreservaat rondom de Vindelfjällen in. En tja, dat doe je niet zomaar, maar... per helikopter. Onder begeleiding van een gids ga je op visavontuur. Bij Fish Your Dream zijn ook diverse andere vistours te boeken. Het gebied bij Ammarnäs en Kraddsele is sowieso wereldberoemd als het over vissen gaat: ze vissen hier al jarenlang op duurzame wijze. Bij het Ammernäs GuideCenter kun je terecht voor informatie over vliegvissen en andere vistrips overdag en 's nachts.

Västerbotten
Vissen in Västerbotten Photo: Magnus Ström

5. Vissen in Västerbotten

Ook Västerbotten in Lapland heeft een ongekende hoeveelheid viswater en hier is voor iedere visliefhebber van elk niveau een goede stek te vinden. Als je in dit deel van Lapland per auto de E4 snelweg volgt, passeer je zo ongeveer op iedere 50 kilometer een rivier waar je zalm kunt vangen. Niet zo gek, want in dit deel van Zweden komen diverse rivieren bij elkaar samen, waaronder de Vindelälven, Tjulon rivier, Ångermanälven, Vojmån en de eerder genoemde beroemde Byske rivier.  Ben je een iets meer geoefende visser, gooi dan je hengel of spinner uit in de Tärnaån rivier of op het Tärnasjön meer. Ook het vissen op snoek wordt in dit deel van Lapland veelvuldig bedreven, met name in de omgeving van de stad Umeå. Wil je graag game vissen, ga dan naar Ransarån. In de zuidelijke gelegen bergrivier stroomt hier prachtig helder water. Hemavan Tärnaby biedt in de zomermaanden diverse vistours aan op de diverse snelstromende rivieren in de omgeving en op de arctische meren boven de boomgrens. De beste spots voor een goede vangst zijn onder de overhangende bossages en vegetatie aan de oevers. Hier zoeken de vissen veelal zelf naar voedsel en dus goede kans om je geluk te beproeven.

6. Op jacht naar de monster snoek

De omgeving rond Arjeplog heeft een oppervlakte die de helft van België beslaat en zo'n 8.727 (!) meren telt. En daar zwemt heel wat rond, variërend van forel, trekzalm, snoek en vlagzalm. Je kunt hier op pad met de nationaal kampioen vissen Nicklas Hallnor en hij is gespecialiseerd in de vangst van de reuze snoek. Ga je voor de forel, dan zorgt Arctic Hunting & Fishing voor de beste plekken: de rivieren rondom Arjeplog of de verder en hoger gelegen glinsterende bergmeren. Vanuit Miekak kun je vissen op de arctische trekzalm in een onaangetaste omgeving met bijvoorbeeld Arctic Charters Tours. Het toeristenbureau in Arjeplog kan je uitgebreid informeren over de vele vistours of je verder helpen met een persoonlijke gids.

7.  Met de helikopter op visavontuur

Arjeplog heeft een behoorlijke reputatie op visgebied. En je hoeft hier echt niet de massa te volgen. Er zijn heel veel fantastiche visspots die niet zomaar te bereiken zijn. Natuurlijk kun je met je hengel de voetgangersbruggen van de Vaukaleden volgen in Arjeplog, maar je kunt het ook avontuurlijker aanpakken. Er zijn diverse vliegmaatschappijen, waaronder Heli, Fjällflygarna of Arctic Air, die je per helikopter meenemen, de verlaten natuur van Lapland in. Gooi spinners uit op de Laisälven rivier, vis op forel rondom Vuoggatjålme of ga het gevecht aan met een zware trekzalm op het diepe meer Tjeggelves.

Wat hangt er aan de haak?

De wateren in Lapland zitten vol enorme zalmen, forellen en baarzen. Maar ook unieke soorten die alleen in deze arctische wateren zwemmen, zoals de arctische röding of char. Meer naar de kust in de archipel aan de Baltische Zee vind je kreeften en schaaldieren. Kortom, vis genoeg. Zorg wel dat je een officiële visvergunning hebt. Deze zijn ter plekke te verkrijgen bij veel toeristenbureaus en accommodaties en op sommige sites ook online te koop. Laat je vooraf ook goed informeren over de lokale regelgeving omtrent vissen in openbare wateren. 

Dit artikel is een samenwerking tussen de projecten Destination Capacity Building in Swedish Lapland en AC hållbar export in Västerbotten. Het project wordt gefinancierd door het EU Structuurfonds, de regio Norrbotten en de regio Västerbotten.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype