Skip to main content
Kajakken op de Vojmån-rivier, Kittelfjäll, Västerbotten
Kittelfjäll staat vooral bekend om zijn skimogelijkheden, maar het gebied biedt in alle seizoenen verschillende buitenactiviteiten.
Foto credit: Patrick Trädgårdh/Kittelfjäll

Västerbotten – een hotspot voor onvergetelijke ervaringen in de natuur

Er zijn maar weinig regio’s die zoveel afwisseling bieden als Västerbotten, vooral als je op een duurzame manier toeristische activiteiten in de natuur wil beleven. De natuur is magisch, maar ben je daarnaast ook een stadsmens, dan kun je hier ook prima terecht. In de regio zijn twee steden te vinden - Umeå en Skellefteå – en die hebben veel aanbod op het gebied van cultuur, geschiedenis en culinaire verrassingen.

Västerbotten, een natuurparadijs, strekt zich uit langs de oostkust van de Botnische Golf en in het westen tot aan de Noorse grens. Het noordelijke deel van de provincie, met Sorsele en Skellefteå, maakt deel uit van Swedish Lapland. De wilde natuur die overal in deze regio te vinden is, omvat kust, meren, bergen, valleien en diepe bossen. Je kunt hier het hele jaar door op verschillende manieren de natuur in. Spring op je fiets, ga te paard, kom wandelen en skiën of glijd over het water in een kajak.

Het stadse leven beleef je in de twee belangrijkste steden van Västerbotten, Umeå en Skellefteå. Umeå staat ook wel bekend als "stad van de berken", een bijnaam die ontstond na een verwoestende brand in 1888, waarna de stad werd opgebouwd met brede, met berkenbomen omzoomde lanen. Västerbotten kent ook een lange industriële historie, de regio is al eeuwenlang actief op het gebied van mijnbouw, scheepvaart en bosbouw.

Of je nu tijd doorbrengt in de stad of in de natuur, er valt veel te beleven in Västerbotten. Het opkomende initiatief Västerbotten Experience is een groeiend netwerk van zo'n 80 bedrijven dat unieke duurzame toeristische activiteiten aanbiedt voor elke smaak en leeftijdsgroep.

1 / 6

De natuur in Västerbotten

Västerbotten biedt een prachtige natuur met een grote verscheidenheid aan bossen, rivieren en bergen.

Foto: Magnus Ström/Region Västerbotten

/ 6

De natuur in Västerbotten

Foto: Magnus Ström/Region Västerbotten

Borgafjäll, Västerbotten

Foto: Magnus Ström/Region Västerbotten

Hondensledetocht in Umeå, Västerbotten

Foto: Beatrice Holmberg/Visit Umeå Content Bank

Paardrijden bij Grönåkers Farm, Västerbotten

Foto: Fredrik Larsson/Grönåkers Farm

Ontspannen in de natuur

Foto: Visit Skellefteå

Skiën in Kittelfjäll, Västerbotten

Foto: Patrick Trädgårdh/Kittelfjäll

Ontdek Västerbotten: een smörgåsbord van outdooractiviteiten

Ontdek het prachtige en gevarieerde landschap van Västerbotten zelf: er is van alles te doen!

Ben je fan van sneeuw, dan vind je hier in de winter eindeloze mogelijkheden. Het grote skigebied Hemavan Tärnaby biedt skimogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden met 27 pistes, drie kinderzones, snowparks en de Ski Cross Arena. In Hemavan vind je ook het gratis en populaire skigebied Kobåset.

Kittelfjäll staat bekend om z’n schilderachtige off-piste en langlaufloipes, en in de zomer kunnen wandelaars de middernachtzon meemaken en van de schitterende vergezichten genieten. Saxnäs en de nabijgelegen berg Borgafjäll zijn andere natuurbestemmingen die ideaal zijn voor buitenactiviteiten, met tal van routes door de oerbossen, moerassen en door de bergen.

Holmöarna, onderdeel van de gemeente Umeå, is een idyllische eilandengroep en een van de grootste mariene natuurreservaten van Zweden. Ontdek het op de fiets - te huur bij Holmön's Botenmuseum – of ga te voet via de vele gemarkeerde paden. Plantenliefhebbers kunnen zich vergapen aan de unieke en gevarieerde flora in dit gebied. Veel planten en bloemen gedijen hier goed dankzij de landopstuwing en het brakke water van Kvarken.

Te paard door het bos draven is een onvergetelijke ervaring. Bij Grönåkers Farm in Bjurholm, zo'n 58 kilometer van Umeå, kun je IJslandse paarden berijden - een ras dat bekend staat om zijn robuustheid en kalme, vriendelijke karakter. Deze paardrijervaringen zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren rijders, en je kunt je viervoetige vriend leren kennen voordat je vertrekt.

Hondensleeën is een andere populaire manier van vervoer in de winter. Deze tochten kun je ook zelf meemaken en worden aangeboden door diverse organisatoren, waaronder Peder Karlsson Upplevelser, in het bergachtige gebied van Tärnaby, en Aurora Borealis Adventures, die tochten biedt van 1,5 uur tot meerdere dagen vanaf de thuisbasis in Vindeln. Wil je daarnaast een echte adrenalinekick halen, dan kun je in hetzelfde gebied gaan raften bij Wilderness Adventure.

De meeste van de hierboven genoemde natuuractiviteiten zijn te vinden op de website van Västerbotten Experience.

1 / 4

Umeälven rivier, Umeå

Umeå is prachtig gelegen naast de rivier Umeälven.

Foto: Fredrik Larsson/Visit Umeå Content Bank

/ 4

Umeälven rivier, Umeå

Foto: Fredrik Larsson/Visit Umeå Content Bank

Beeldenpark Umedalen, Umeå

Foto: Örjan Furberg / Galleri Andersson/Sandström

Museum voor moderne kunst, Bildmuseet, Umeå

Foto: Henke Olofsson/Visit Umeå Content Bank

Bonnstan, Skellefteå

Foto: Visit Skellefteå

Geniet van kunst en cultuur in Umeå en Skellefteå

In de twee steden van Västerbotten vind je een groot aanbod van unieke musea, culturele hoogtepunten en leuke eetgelegenheden. Elk jaar in november organiseert Umeå de Sámi-week of 'Ubmejen Biejvieh' zoals het in de Sámi-taal bekend staat. Tijdens deze week wordt de cultuur van de inheemse bevolking van Zweden, de Sámi, gevierd met een breed programma dat zo ongeveer alles omvat: van culinaire proeverijen tot 'Joik'-zangduels.

Umedalen Skulpturpark is een prachtig kunstpark dat het hele jaar geopend is en bovendien gratis toegankelijk. Terwijl je door dit lommerrijke gebied dwaalt, ontworpen door de bekende landschapsarchitect Ulf Nordfjell, passeer je sculpturen en installaties van wereldberoemde kunstenaars zoals Louise Bourgeois, Antony Gormley en Anish Kapoor.

Aan de oevers van de rivier de Umeälven ligt Umeå's museum voor moderne kunst - Bildmuseet – ook een aanrader. Bildmuseet is een van de belangrijkste Zweedse instellingen voor internationale hedendaagse kunst. De collectie is verspreid over maar liefst zeven verdiepingen.

In Skellefteå mag je het kerkdorp 'Bonnstan' niet missen. Deze goed bewaarde verzameling houten huisjes, net buiten het stadscentrum, is sinds de bouw in de eerste helft van de 19e eeuw grotendeels onaangetast gebleven. Bezoek ook Sara Kulturhus, die in 2024 de Houtprijs (Träpriset) ontving. Dit monument kreeg internationale aandacht vanwege zijn innovatieve aanpak van houtconstructies.

1 / 2

Västerbottensost

De heerlijke Västerbotten-kaas werd voor het eerst gemaakt in de 19e eeuw. Sindsdien is de kaas onderdeel geworden van Zweedse tradities, zoals de Västerbottensostpaj-quiche, die wordt geserveerd tijdens midzomerfeesten.

Foto: Roland Persson/Västerbottensost

/ 2

Västerbottensost

Foto: Roland Persson/Västerbottensost

Facit bar, Umeå

Foto: Jonas Pekkari / Visit Umeå

De duurzame smaken van Västerbotten

Västerbotten heeft een rijke en gevarieerde culinaire cultuur, waarin producten uit de regio centraal staan. De bekendste delicatesse uit de regio is ongetwijfeld Västerbottensost, een kaassoort. Maar wat kenmerkt deze kaas nu precies en hoe wordt het geserveerd? De Västerbotten-kaas is een harde kaassoort die wordt gegeten in combinatie met knäckebröd en een vleugje zoetheid bijvoorbeeld vijgen of bergbraambessen. De kaas wordt ook vaak gebruikt in regionale recepten, zoals de quiche Västerbottensostpaj - een klassieker die op tafel komt bij feestelijke gelegenheden zoals het kreeftenfeest, midzomer en Kerstmis. De kaas wordt ook gebruikt in de regionale specialiteit 'paltmuffins' - een bloedworst op basis van aardappelen in muffinvorm. Een andere klassieker uit Västerbotten die je zeker moet proberen is 'älgwallenbergare': een variant op het klassieke Zweedse gerecht 'wallenbergare' met elandenvlees.

De Facit Bar in Umeå – eigendom van sterbarman Emil Åreng – serveert innovatieve cocktails en gerechten met ingrediënten die volledig afkomstig zijn van Zweedse producenten. Op het menu staan gemoderniseerde klassiekers zoals 'smörgåstårta' (een hartige cake).

Het proeverijmenu dat wordt geserveerd in fine dining restaurant Hunger och Törst, een ander hoogtepunt in Umeå, is samengesteld uit biologische ingrediënten die lokaal worden geproduceerd. De gerechten die je kunt proeven, veranderen afhankelijk van het seizoen en bevatten opties voor vegetariërs.

Västerbotten heeft een flink aantal kwaliteitsrestaurants die opgenomen zijn in de vooraanstaande foodie-favoriet White Guide. Bistro Bryggargatan is een van de populairste eetgelegenheden van Skellefteå en heeft een cocktailbar. Visliefhebbers zullen genieten in Kvarkenfisk in de buurt van Umeå - een restaurant aan de haven dat gespecialiseerd is in visgerechten met de smaken van Västerbotten.

1 / 4

The Wood Hotel

Het Wood Hotel by Elite is een van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Het bestaat uit dennen en sparren, waarbij alle bomen in het gebied zijn gekapt.

Foto: Elite Hotels

/ 4

The Wood Hotel

Foto: Elite Hotels

Granö Beckasin

Foto: Bea Holmberg/Visit Sweden

Vissen, Skellefteå

Foto: Visit Skellefteå

Fietsen op Isälvsleden, Västerbotten

Foto: Petter Lämås/Visit Umeå Content Bank

Praktische tips voor je bezoek aan Västerbotten

Algemeen