Skip to main content
Borgafjäll, Dorotea county in Västerbotten
Borgafjäll, Dorotea county in Västerbotten
Borgafjäll, Dorotea county in Västerbotten
Foto credit: Magnus Ström

Vijf redenen om Lapland te bezoeken

Lapland. Iconisch Lapland. Bekend van het noorderlicht, het IJshotel, meters sneeuwlagen en de lange winterdagen waar de zon nauwelijks boven de horizon uitkomt. Voor veel reizigers een reden om dit stukje Europa in de wintermaanden te bezoeken. Logisch ja. Maar juist óók in de zomer is Lapland een spectaculaire reisbestemming. Wij geven je vijf redenen om Lapland in Zweden te bezoeken in de zomer:

1. Unieke natuur

Lapland of Sápmi, het land van de Sami, strekt zich uit tot ver over de hedendaagse landsgrenzen. Van Noorwegen, Zweden, Finland tot aan een stukje van Rusland. De natuur is spectaculair en overweldigend: dit deel van Europa wordt ook wel aangeduid als Arctic Europe. En het arctische klimaat zorgt voor hoge bergen, diepe bossen, moerasgebied en kolkende rivieren die zich een weg banen naar de archipel in de Baltische Zee. De zomermaanden kenmerken zich door lange dagen. Beleef dit stukje van de wereld dat met niks anders te vergelijken is.

Reindeer
Reindeers can be found in large areas of the inland of Northern Sweden. They are kept and herded by the Sami people. Photo: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

2. Sámi cultuur

De Sámi cultuur is onlosmakelijk verbonden met het noordelijk deel van Zweden, Noorwegen, Finland en een deel van Rusland. Niet zo vreemd dus dat je in het Zweedse deel van Lapland nog veel tegenkomt over de levenswijze van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Europa. 

Wil je echt veel weten over de Sámi, ga dan op pad met een persoonlijke Sámi gids. Dat kan in Jokkmokk. Anna neemt je mee op een uniek avontuur in de omgeving waar je kennismaakt met de verborgen schatten van Jokkmokk. 

In het Sámi Centrum in Båtsuoj kun je verblijven bij een Sámi famlie, hun rendierkuddes ontmoeten en meer leren over de geschiedenis en het leven van de Sámi. Ga zitten op een rendiervel, drink sterke koffie direct van het kampvuur en eet gedroogd rendierenvlees terwijl je luistert naar de eindeloze verhalen.

De Geunja Sami Ecolodge heeft veel kennis over de Sámi cultuur én over duurzaam omgaan met de natuur. Deze twee thema's vind je dan ook overal terug bij een verblijf in deze prachtige lodge. De lodge organiseert diverse activiteiten, waaronder wildlife wandelingen.

Ook een bijzondere Sámi plek: Fatmomakke. De kerk die je hier nog kunt zien werd gebruikt door de Sámi sinds de late 17e eeuw en later ook de kolonisten. Je kunt hier rondlopen tussen de houten huizen in een uniek stukje geschiedenis. Deze plek herbergt een grote culturele waarde en geeft meer inzicht in de leefwijze van zowel de Sámi als de kolonisten. 

3. Culinair genieten

Proef Lapland! De typerende keuken van dit deel van Zweden is beroemd. Dus laat je smaakpapillen hun werk doen en proef de natuur in alle gerechten. Bijvoorbeeld bij het het restaurant Alpine Garden in Jokkmokk. Chef Eva Gunnare noemt zichzelf een 'food creator': ze vult haar gerechten met heel veel smaken uit de directe omgeving van Jokkmokk. Bovendien krijg je veel te horen over de tradities in het koken en de Sámi cultuur tijdens een etentje in dit restaurant.

De Noord-Zweedse keuken kent typerende producten als rendier en eland, zalm, zalmforel en heel veel verschillende soorten bessen uit de directe omgeving. Deze producten vormen de basis voor bijna elke maaltijd in veel restaurants. Er zijn diverse hoog kwalitatieve restaurants in Lapland te vinden. 

Geunja Lodge, Sorsele
De Noord-Zweedse keuken bij Geunja Lodge Photo: Maria Broberg

Ver weg van de geindustraliseerde keuken in het culinaire spectrum vind je de keuken van de Sámi. Alles draait hier om slow food en niks wordt weggegooid. Wil je meer weten over deze bijzondere manier van koken, dan is de kookkunst van Ingrid Pilto ook een aanrader.

4. Middernachtlicht

De zomer is de tijd van het middernachtlicht. En met een beetje geluk de middernachtzon. De middernacht zon betekent dat je de hele zon nog kunt zien als het klokslag middernacht is. Rond midzomer, de langste dag van het jaar, kun je de middernachtzon zelfs nog zien ten zuiden van de poolcirkel, maar het middernachtlicht is bijna in heel Noord-Zweden te zien in de zomermaanden. En dat betekent: lange avonden en tijd genoeg voor een late avondduik, een extra afzakkertje of een uitgebreide avondwandeling door de omgeving.

5. De Poolcirkel

Niks zo iconisch als het passeren van de Poolcirkel. Want zeg nou zelf, dat wil je toch een keer in je paspoort hebben staan? En dat kan ook daadwerkelijk. Bij het passeren van de Poolcirkel aan de E45 vind je een café en een kantoortje waar je een cerficaat en paspoortstempel kunt halen. Het passeren van de Poolcirkel betekent gelukkig meer dan een stempel: je treedt nu het arctische deel van Europa binnen. Een nieuwe wereld met unieke natuurkenmerken, wildlife en de Sámi cultuur.

Deze campagne is een samenwerking tussen de projecten Destination Capacity Building in Swedish Lapland en AC hållbar export in Västerbotten. Het project wordt gefinancierd door het EU Structuurfonds, de regio Norrbotten en de regio Västerbotten.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype