Skip to main content
Västerbotten, Absiko to Hemavan, Kungsleden
Kungsleden
Foto credit: Sam Hedman

Hoogtepunten in Lapland

Het Zweedse deel van Lapland is géén bestemming voor watjes. Dus outdoor avonturiers opgelet: zet koers naar Noord-Zweden deze zomer en bezoek Zweeds Lapland en de regio Västerbotten. Wij zetten de must-do's even op een rijtje. Dit mag je zeker niet overslaan:

1. Wandel op de Kungsleden

De koning onder de wandelpaden, z’n naam zegt het eigenlijk al. De Kungsleden is misschien wel een van de bekendste wandelingen in Europa. Niet voor niets. Het is een echte must-do. De route loopt van Abisko in het noorden tot aan Hemavan in het zuiden en is zo’n 430 kilometer lang. Natuurlijk kun je ook delen uit de route lopen; alle trajecten zijn goed gemarkeerd en er zijn diverse bergstations onderweg. Sommige trajecten zijn wat avontuurlijker, zoals tussen Kvikkjokk en Ammarnäs, hier zul je je eigen tent moeten meenemen. Heb je aan de Kungsleden nog niet genoeg, er zijn nog honderden andere routes in dit wandelwalhalla in het noorden.

Kungsleden
Kungsleden Photo: Michael Jönsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se

2. Drink koffie op de Poolcirkel 

Geen bezoek aan Zweden is compleet zonder een echte Zweedse fika: het koffiemoment (bij voorkeur met iets lekkers erbij uiteraard!). Maar er is bijna geen méér bijzondere plek te bedenken voor een fika dan óp de Poolcirkel. Het Arctic Circle Café bij Jokkmokk serveert in zowel de winter als zomer heerlijke koffie. In het naastgelegen winkeltje kun je je Poolcirkel certificaat verkrijgen of een stempel in je paspoort. Je vindt het café aan de E45 midden op, hoe kan het ook anders, de Poolcirkel.

3. Vlieg boven de grootste gletsjer van Zweden 

De grootste gletsjer van Zweden ligt in de bergen van Arjeplog. Hier laat de natuur van Lapland zich vaak van z’n meest ruige kant zien. En dat levert vaak adembenemend mooie uitzichten op. Salajäkna is de grootste gletsjer van Zweden die deels over de grens met Noorwegen uitloopt. Het smeltwater van de gletsjer stroomt verschillende kanten op: westelijk in de richting van de Atlantische Oceaan, in de Pite rivier en noordelijker in de Lule rivier. De gletser is daarmee vaak omringd met water en dat levert spectaculaire plaatjes op. En hoe je dat op de allerbeste manier kunt bekijken? Uiteraard: per helikopter. Er zijn diverse helikopter toers te boeken.

4. Bouw je eigen raft en vaar de rivier af 

Västerbotten heeft heel wat water en dus is een ontdekkingstocht door dit deel van Lapland vanaf het water een prima plan. Maar dan moet je wel eerst even je eigen vlot bouwen. Dat kan bij Granö Beckasin. Onder begeleiding van een expert bouw je met natuurlijke materialen uit de directe omgeving je eigen raft. Klaar om te vertrekken? Je vaart de Umeälv af met de stroom mee: dat is soms ontspannen zitten en genieten van de omgeving, maar op sommige momenten ook flink peddelen en hard werken. Het ultieme outdooravontuur! Ga je voor wat meer hardcore rafting, dat kan in Lapland ook prima!

Rafting in Granö
Granö Beckasin organiseert rafttrips Photo: Thea Holmqvist

5. Wandel met een rendier 

Solberget-Wildnisdorf geeft je de mogelijkheid om niet alleen rendieren van de Sámi van dichtbij te ontmoeten, maar ook zelf met ze op pad te gaan. Maak een wandeling met de rendieren door de prachtige omgeving en geef ze onderweg aandacht door ze naar hartenlust te aaien. Een activiteit die ook prima met kinderen te ondernemen is. 

Reindeer
Reindeer. Photo: Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

6. Meet the moose in Arjeplog

De Nederlander Guido van den Berg uit Utrecht zocht een nieuwe plek om te wonen. Een plek waar het rustiger was dan in het overvolle Nederland en waar hij een eenvoudig leven kon opbouwen. Die plek vond hij in Arjeplog in Zweden. Daar zette hij Moose Camp Jutis op: vijf simpele cabins in het bos die je per auto over een onverharde weg kunt bereiken. Er is geen water of elektriciteit in de hutten, maar in het service gebouw kun je daar wel voor terecht. Deze plek doet alles wat het belooft: terug naar de natuur, onthaasten en je drukke leventje even vergeten.

Deze content is een samenwerking tussen de projecten Destination Capacity Building in Swedish Lapland en AC hållbar export in Västerbotten. Het project wordt gefinancierd door het EU Structuurfonds, de regio Norrbotten en de regio Västerbotten.

Artikel gesponsord door

European Union Logotype