Skip to main content
Mensen wandelen op een promenade in Fulufjällets National Park, met uitzicht op een waterval.
Nationaal park Fulufjället en Njupeskär
Wandelen op de promenade van Fulufjället National Park in Dalarna. De Njupeskär-waterval op de achtergrond is een van de hoogste watervallen van Zweden.
Foto credit: Kola Production

Watervallen in Zweden: van donderende cascades tot lieflijke stroompjes

Verken de Zweedse watervallen en ontdek een aantal van de meest adembenemende natuurwonderen van het land. Van sereen tot spectaculair: de Zweedse watervallen zullen je inspireren en verbazen. Bovendien vind je bij veel watervallen in Zweden wandelpaden naar uitzichtpunten, waardoor ze beter toegankelijk zijn.

Je vindt in de Zweedse nationale parken en natuurreservaten diverse toegankelijke watervallen verspreid over het hele land. Watervallen zijn bestemmingen waar je het hele jaar door van kunt genieten. Ze veranderen namelijk het hele jaar door aanzienlijk, afhankelijk van de waterstand en het seizoen. In de winter veranderen watervallen meestal in verticale ijskappen, bevroren in de tijd. Hierdoor kun je onder een waterval lopen of verborgen grotten bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn.

Als de warmere maanden aanbreken en de voorjaarsoverstromingen losbarsten, zijn watervallen vaak het indrukwekkendst. Geniet in de zomer van een plek om te zwemmen of te wandelen, maar wees altijd voorzichtig in de buurt van watervallen, want het terrein kan glad zijn. Als je in een nationaal park of natuurreservaat bent, houd je dan aan de parkregels, zowel voor je eigen veiligheid als om de biodiversiteit van deze bijzondere omgevingen te beschermen.

Luister naar het rustgevende of verkwikkende geluid van het water en geniet van het uitzicht.

Hier volgt een selectie van toegankelijke watervallen in Zweden en hoe je ze kunt bezoeken, van noord naar zuid.

Een persoon staat op een kleine brug en kijkt in de herfst naar een waterval.

Silverfallet, Zweeds Lapland

Geniet van de waterval vanaf het uitkijkpunt boven of vanaf het kiezelstrand beneden bij Silverfallet in Björkliden.

Foto: Håkan Stenlund/Swedish Lapland

Silverfallet Waterval – dramatische watervallen in Zweeds Lapland

Op 1,5 kilometer lopen van het dichtstbijzijnde stadje Björkliden en 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel ligt Silverfallet, een van de noordelijkste watervallen van Zweden. Silverfallet is het hele jaar door mooi, maar tijdens de warmere maanden is het een paradijs voor zwemmers: perfect voor een verfrissende duik in de kleine poelen die zich langs de golvende watervallen vormen. Neem je tijd, ga lekker liggen op een rots en kijk hoe het 30 meter hoge water voorbij stroomt. Maar wees extra voorzichtig want er is geen beschermend hekwerk. De waterval staat ook bekend als 'Rakkasjohka' in het Sámi (wat 'liefdesstroom' betekent). Volgens de legende heb je geluk in de liefde als je 'ik hou van je' zegt in het Sámi ('mon ráhkistan du') bij de watervallen.

Een waterval stroomt van een klif in het bos. In de waterdamp van de herfst is een regenboog zichtbaar.

Hällingsåfallet, Jämtland

De 40 meter hoge waterval Hällingsåfallet mondt uit in de Hällingså-kloof beneden. Het omliggende bos is diep en mysterieus - dat Zweden zou omschrijven als 'trollskog' (trollenbos).

Foto: Gerd Sjöberg

Hällingsåfallet Waterval - een majestueuze canyon in het noorden van Jämtland

Aan de iconische Vildmarksvägen-route (letterlijk 'Wildernisweg') ligt Hällingsåfallet, een van de hoogste watervallen van Zweden, die zich op een hoogte van 40 meter in de langste met water gevulde kloof van Zweden stort, een ontzagwekkende 800 meter lange kloof. Ervaren wandelaars zullen genieten van het middelmatig moeilijke 5 kilometer lange pad rondom de kloof naar de waterval. Je kunt ook het toegankelijke 150 meter lange voetpad vanaf de parkeerplaats volgen om bij de waterval te komen en van het uitzicht te genieten. Waterval-regenbogen zijn in dit magische landschap heel gewoon. Ben je een vogelliefhebber? Dan heb je geluk: roofvogels zoals het smelleken, een kleine valkensoort, cirkelen hier rond.

Een waterval in de zomer.

Ristafallet, Jämtland

Ristafallet is misschien wel de beroemdste watervallen van Zweden, die te zien was in een populaire Zweedse film, "Ronia: de roversdochter", gebaseerd op het iconische boek van Astrid Lindgren. De waterval is 50 meter breed en 14 meter hoog.

Foto: Hans Strand / Folio

Ristafallet Waterval – filmische watervallen in Jämtland

Ristafallet, op ongeveer 18 kilometer van Åre, is een van de beroemdste watervallen van Zweden en was te zien in de populaire Zweedse film "Ronia: De roversdochter", gebaseerd op het iconische boek van Astrid Lindgren. Hoewel Ristafallet slechts 14 meter hoog is, dankt het veel van zijn impact aan zijn unieke 50 meter brede stroom, die in tweeën gesplitst wordt door een eilandje in de Indalsälven. Bezoek het eilandje voor een rondleiding door de grot wanneer het water in de winter bevriest. In het voorjaar en de zomer zijn er veel vissers te vinden, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts. Volg een van de gemakkelijke wandelpaden en bewonder de watervallen. Afhankelijk van het seizoen stort er 100 tot 400 kubieke meter water per seconde naar beneden. Combineer je wandeling met een bezoek aan de nabijgelegen Ristafallet Camping & Café en geniet 24/7 van het uitzicht op de watervallen.

Twee mensen kijken uit op een enorme waterval. Het water van de waterval creëert een regenboog.

Tännforsen, Jämtland

Met zijn 60 meter brede en ongeveer 38 meter hoogteverschil wordt Tännforsen beschouwd als de grootste waterval van Zweden en biedt het een spectaculaire ervaring voor bezoekers.

Foto: Maria Wilhelmsson / Region Jämtland Härjedalen

Tännforsen Waterval, Jämtland – de grootste waterval van Zweden

Met een breedte van 60 meter en een prachtige val van ongeveer 38 meter wordt Tännforsen beschouwd als de grootste waterval van Zweden. Het is zeker een van de meest dramatische, vooral wanneer de voorjaarsoverstromingen tussen de 300 en 791 kubieke meter water per seconde genereren. Ga in mei en juni op een van de vele uitkijkpunten staan en aanschouw de kracht van de natuur. En hoogstwaarschijnlijk zie je een regenboog of twee in de nevel. Dankzij de voortdurende vochtigheid gedijt de fauna en flora goed: rond de watervallen groeien maar liefst 21 soorten korstmossen. Juni tot augustus: volg de 30 minuten durende rondwandeling vanaf het toeristenbureau Tännforsen en smul bij terugkomst van heerlijke wafels.

Een waterval valt tussen twee ravijnen.

Njupeskär, Dalarna

De Njupeskär-waterval ligt in het nationale park Fulufjället in Dalarna. De waterval is 93 meter hoog en het water valt 70 meter lang volledig vrij, waardoor het een van de hoogste watervallen van Zweden is.

Foto: Nisse Schmidt/Visit Dalarna

Njupeskär Waterval – de legendarische watervallen van Dalarna

Njupeskär, gelegen in het Fulufjället National Park in Dalarna, is een van de meest toegankelijke watervallen van Zweden, ondanks het feit dat het een van de hoogste is: namelijk 93 meter hoog met een duikvlucht van 70 meter. Het Lavskrikeleden-pad van twee kilometer is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en begint bij het bezoekerscentrum 'Naturum' van het park. Het steilere 3,9 km lange Njupeskär-rondje (Njupeskärsslingan) wordt nog steeds als relatief gemakkelijk beschouwd omdat hij bestaat uit grindpaden en wandelpaden. Na 1,5 kilometer bereik je een rustplaats met een adembenemend uitzicht en een plek voor een kampvuur. Maar let op: deze paden zijn enkel in de zomermaanden toegankelijk want in de winter wordt het erg glad, dus volg de borden van het park en de veiligheidsvoorschriften. Ervaren ijsklimmers kunnen van 1 december tot 31 maart de bevroren waterval bestijgen.

Twee mensen lopen over een houten brug in een bos. Er is een waterval op de achtergrond.

Älgafallet, Bohuslän

Älgafallet ligt in het noordelijke deel van Bohuslän op de grens tussen Zweden en Noorwegen.

Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Älgafallet Waterval – een juweeltje in het zuiden, aan de Noorse grens

In Tanum, op de grens tussen Noorwegen en Zweden, ligt de Älgafallet waterval in de provincie Bohuslän. Met zijn 46 meter is Älgafallet de hoogste waterval van de regio. Hij stroomt door de rivier Enningsdalsälv en vormt een schilderachtige grens met Noorwegen. De beste tijd voor een bezoek is de 'natte' periode in het voorjaar en de herfst, dan zijn de watervallen op hun mooist. In de zomer vermindert het water tot een kleine, maar magische stroom. Steek de loopbrug over naar Noorwegen, vlak onder de waterval en geniet van het magische landschap. Ben je een ervaren wandelaar? Overweeg dan het 23e deel van het legendarische Bohusledenpad, dat tussen Nornäs en Vassbotten loopt. De Älgafallet waterval is een belangrijke attractie op het 13 kilometer lange pad.