Skip to main content
Marstrand
Marstrand
Marstrand gezien vanaf de zee.
Foto credit: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Bohuslän - een parel aan de idyllische westkust van Zweden

De provincie Bohuslän strekt zich uit langs de westkust van Zweden, van Göteborg tot aan de Noorse grens. Het is een echt paradijs aan zee waar je de lekkerste seafood kunt eten en kunt genieten van cultuur en talrijke buitenactiviteiten zoals varen en zeilen.

Bohuslän is de meest westelijke provincie van Zweden en bevat een grote archipel met meer dan 8.000 eilanden en riffen. De kustlijn staat bekend om zijn gladde rotsen en de pittoreske vissersdorpjes met de bekende rode boothuisjes. Maar de provincie bevat ook vele bossen, weiden, moerasachtige gebieden en weelderige natuurgebieden om te ontdekken, zoals het mariene natuurreservaat van nationaal park Kosterhavet. Dit is het eerste mariene reservaat van Zweden en een echt verborgen pareltje!

Kort geschiedenislesje over Bohuslän: toen koning Harald Veelhaar in de 9e eeuw aan de macht was, werd de regio een deel van Noorwegen en later van het verenigde Denemarken-Noorwegen. In 1658 werd de regio aan Zweden afgestaan. De vele mooie forten die je her en der in de provincie ziet, herinneren aan deze boeiende geschiedenis. De 18e eeuw werd vooral gekenmerkt door de haringvisserij, hieraan heeft Klädesholmen zijn bijnaam 'haringeiland' te danken. Visserij is nog steeds een belangrijk onderdeel van het lokale leven en de vissen en seafood die in deze zoute wateren worden gevangen, worden beschouwd als een van de beste ter wereld! We raden je zeker aan om mee te gaan met een van de seafood safari's die worden georganiseerd door de plaatselijke vissers. Deze hebben zich elk gespecialiseerd in verschillende soorten zoals krab, kreeft en oesters.

Lekker cultuur snuiven aan de kust. Het Nordic Watercolour Museum trekt kunstliefhebbers uit de hele wereld met zijn indrukwekkende collectie en dat geldt ook voor de rotstekeningen uit de Bronstijd in Tanum.

1 / 4

Bohus-fort

Op het platteland van Zweden staan oude forten. Fortress Bohus, langs de voormalige Zweeds-Noorse grens, is indrukwekkend groot en redelijk goed onderhouden. Hier zien we de mist over het fort naar binnen rollen.

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

/ 4
Bohus-fort

Bohus-fort

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Een kustlijn van vissershutjes in felle kleuren en boten aangemeerd langs de steiger.

Smögen, Bohuslän

Foto: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Tussen twee eilanden stroomt een rivier met aan weerszijden huizen en boten.

Grundsund in Bohuslän, West-Zweden

Foto: Åsa Dahlgren/westsweden.com

Twee mensen wandelen langs de heuvels boven Fjällbacka en de westkustarchipel op de achtergrond.

Fjällbacka in het westen van Zweden

Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

De topbestemmingen van Bohuslän en beste periodes om te bezoeken

Een aantal van de grootste bezienswaardigheden van Bohuslän zijn: Smögen, Marstrand, Lysekil, de Koster-eilanden, Fjällbacka, Grebbestad, Uddevalla en Strömstad. Hotspots zoals het eiland Smögen met de beroemde pittoreske Smögen-pier, zijn vaak drukbezocht tijdens het hoogseizoen, maar zijn ook de rest van het jaar zeker de moeite waard. Zo raden wij aan de plaats in de herfst te bezoeken, dan is het rustiger en kun je de kreeftenpremière meemaken of andere culturele hoogtepunten zoals het 'Island of Light': een jaarlijks kunstfestival waarbij Smögen prachtig verlicht wordt. In de winter kun je genieten van verkwikkende koude baden en ontspannende kajaktochten. In het voorjaar zijn er volop verse schelpdieren te krijgen (zeevruchten, kreeft) en kun je een rustige wandeling door de afwisselende natuur maken.

Kortom: Bohuslän is het hele jaar door een bezoek waard en bevat genoeg activiteiten voor alle leeftijden.

1 / 5

Lysekil, Bohuslän

Verken de prachtige kust van Bohuslän vanaf het water in een kajak.

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

/ 5
Twee mensen staan naast hun kajaks op een strand in de archipel tijdens een zonnige dag.

Lysekil, Bohuslän

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Een persoon met een rugzak loopt tussen rode houten huizen.

Käringön-eiland, Bohuslän

Foto: Amplifyphoto/Westsweden.com

Een wandelende vrouw springt van een klif naar een andere. Water op de achtergrond.

Ramsvikslandet, Bohuslän

Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Twee mensen fietsen in een landelijk landschap tijdens een zomerdag.

Fietsen, Bohuslän

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Wandelen op de Koster-eilanden, West-Zweden

Wandelen op de Koster-eilanden, West-Zweden

Foto: Roger Borgelid

Kies voor een leuke buitenactiviteit om de prachtige archipel in je op te nemen

Je hebt de keuze uit meer dan genoeg buitenactiviteiten in de unieke nationale parken, natuurreservaten en prachtige westkust-archipel van Bohuslän. Ga bijvoorbeeld het water op en vaar in een kajak door open water en rustige baaien. Je kunt allerlei activiteiten reserveren bij erkende organisaties, van kajakken tot begeleide tochten en cursussen. En heb je al eens 'kayoga' geprobeerd? Je vindt deze organisaties langs de kustlijn van de archipel van Göteborg in het zuiden, tot de Koster-eilanden in het noorden. Voor de eerste keer suppen of ben je een ervaren peddelaar? Skärgårdsidyllen in Grebbestad is het hele jaar open en biedt verschillende soorten activiteiten.

Bohuslän is ook een ideale wandelbestemming. Ontdek de kustlijn te voet via de grote wandelpaden Bohusleden en Kuststigen, of verken de eilanden Dyrön, Koster, Käringön en Marstrand. Deze zijn allemaal zeer geschikt voor wandelingen. Het natuurreservaat Ramsvikslandet, ook wel bekend als 'het koninkrijk van de rotsen', mag je zeker niet missen. Het pad dat door dit buitengewone landschap kronkelt, is een onderdeel van zowel de Kuststigen als de Soteleden wandelpaden.

1 / 3

Het Nordic Watercolour Museum, Bohuslän

Beleef tentoonstellingen en kunsteducatie in het Nordic Watercolour Museum in Skärhamn, Bohuslän.

Foto: Jesper Anhede/westsweden.com

/ 3
Een man en een vrouw zitten op een balkon met uitzicht op het water terwijl ze schilderen.

Het Nordic Watercolour Museum, Bohuslän

Foto: Jesper Anhede/westsweden.com

Een groot beeld in de vorm van een mensenhoofd midden in de natuur, met vier mensen ernaast.

Beeldenpark Pilane, West-Zweden

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Rotstekeningen

Rotstekeningen

Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Niet te missen kunst en cultuur aan de westkust van Zweden

Ook kunstliefhebbers komen aan hun trekken in Bohuslän. Het Nordic Watercolour Museum (Nordiska Akvarellmuseet) bevat een collectie hedendaagse kunst en is gevestigd in Tjörn, wat ook wel het 'eiland van de kunst' genoemd wordt. Je kunt er zowel werken van Zweedse kunstenaars als internationaal bekende talenten bewonderen.

Sculpture in Pilane is een hedendaags museum op hetzelfde eiland. Hier kun je in een prachtig beeldenpark van acht hectare groot verscheidene beelden bewonderen. De collectie verandert normaal gesproken elk jaar.

Een andere niet te missen bezienswaardigheid zijn de rotstekeningen in Tanum. Deze plek met rotstekeningen uit de Bronstijd die zijn aangebracht op de gladde rotsen die zo typisch zijn voor het gebied, staat op de Werelderfgoed van de Unesco. Het beroemdste van deze buitengewone, eeuwenoude kunstwerken is 'de bruid en bruidegom', dat een prehistorisch huwelijksritueel zou voorstellen.

1 / 3

Vissen op kreeft, Bohuslän

De westkust van Zweden staat bekend om zijn verse zeevruchtendelicatessen.

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

/ 3
Mensen die vanaf een boot op kreeft vissen.

Vissen op kreeft, Bohuslän

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Een visschotel en een glas witte wijn op een tafel op een steiger.

Zeevruchten bij Everts Sjöbod, Bohuslän

Foto: Badass Food Stories/westsweden.com

Een chef-kok staat buiten bij de zee mosselen te koken in een grote pan.

Musselbaren, Ljungskile

Foto: Peter Mild

Culinaire ervaringen om van te smullen in Bohuslän

Goed en duurzaam eten staat centraal in de lokale cultuur van Bohuslän, vooral al het lekkers wat uit de zee komt. Het zoute water maakt het seafood hier ontzettend lekker en vooral in de lente en herfst kun je genieten van deze delicatessen van wereldklasse. Uiteraard kersvers uit het water! Gek op kreeft? Dan moet je in september de langverwachte kreeftpremière meemaken: je krijgt dan niet alleen de kans om van deze lekkernij te smullen, maar je mag ook mee gaan vissen op kreeft. In augustus kun je deelnemen aan evenementen die in het teken staan van de rivierkreeft, een must voor iedereen die de Zweedse cultuur van dichtbij wil meemaken.

Doe mee aan een seafood safari en kom alles te weten over de wezens die onder water wonen. Bij Everts Sjöbod in Grebbestad, de 'oesterhoofdstad van Zweden', kun je allerlei wateractiviteiten boeken. Zo kun je samen met een gids gaan vissen op oesters, makreel, krab en kreeft. Je vangst van de dag wordt vervolgens geserveerd in het boothuis en daarna kun je overnachten in de bijbehorende B&B.

Liever mosselen? Dan kun je je hart ophalen in het befaamde eco-restaurant Musselbaren in Ljungskile. Hier kun je jezelf te goed doen aan mosselrisotto, gefrituurde chili-mosselen en moules frites. Alles staat in het teken van verse vis en schaal- en schelpdieren in het charmante Hotell Strana, evenals in de soortgelijke restaurants van Slussens Pensionat en Stora Hotellet Fjällbacka. Deze zijn allemaal gericht op de lokale smaken van Bohuslän.

Praktische informatie voor je bezoek aan Bohuslän

1 / 6

Pater Noster, Bohuslän

Pater Noster is een unieke accommodatie gelegen op een klein eiland in de archipel aan de westkust.

Foto: Erik Nissen Johansen/Westsweden.com

/ 6
Luchtfoto van huizen en een vuurtoren op een klein eiland in de archipel.

Pater Noster, Bohuslän

Foto: Erik Nissen Johansen/Westsweden.com

Slussens Pensionat

Slussens Pensionat

Foto: Slussen Pensionat/Vastsverige.com

De zon schijnt in een woonkamer waar een persoon in een blauwe fauteuil zit en met een staande persoon praat.

Lådfabriken B&B, Bohuslän

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Vier personen genieten van de sauna en het uitzicht op zee.

Sauna bij Strandflickornas Havshotell, Lysekil

Foto: Amplifyphoto/westsweden.com

Een persoon die langs een zwembad in een kuuroord loopt.

VANN Spa Hotel & Conference, West-Zweden

Foto: Carolin Freiholtz/westsweden.com

Een man die een krab vasthoudt terwijl een jongen hem aait.

Krabben vangen

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se