Skip to main content
Een trein die in de zomer langs een meer rijdt.
Neem de trein naar de trail
Ontdek Zweden per trein, een gemakkelijke en milieuvriendelijke manier van reizen.
Foto credit: Stefan Nilsson/SJ

Direct vanuit de trein lekker wandelen: makkelijk bereikbare wandelroutes in Zweden

Stap op de trein voor een aantal goed bereikbare wandelroutes en ontdek de gevarieerde natuur en cultuur van Zweden. Als je begint vanaf een treinstation, kun je kiezen uit vele dagwandelingen door het hele land.

Reis per trein om lekker duurzaam te wandelen door bossen, archipellen en uitgestrekte vlaktes en langs culturele bezienswaardigheden. Er zijn meer dan genoeg korte wandelingen en rondjes om uit te kiezen. Houd je van avontuur en ben je op zoek naar wandelroutes van drie dagen of langer? Ga dan voor een van de Zweedse karakteristieke wandelroutes. Deze zijn meestal opgedeeld in delen, zodat je er ook een gemakkelijke dagwandeling van kunt maken tijdens bijvoorbeeld een stedentrip.

Hier volgt een selectie van de meest idyllische Zweedse wandelroutes dicht bij een treinstation.

Een vrouw tot vaststelling van ontspannen. Het uitzicht op de berg Abisko op de achtergrond.

Wandelen in Abisko, Zweeds Lapland

Geniet van het landschap van de Abisko-bergen.

Foto: Mattias Fredriksson/Swedish Lapland

Het meer Trollsjön: een prachtige plek in de Abisko-bergen

Låktatjåkka treinstation, vlakbij Kiruna, is het beginpunt van dit prachtige natuurschoon. Van hooggelegen berkenbossen en steile rotswanden tot kale bergen en bloemenweiden: het is niet verwonderlijk dat deze bestemming in Zweeds Lapland een favoriet is onder liefhebbers van buitenactiviteiten. Het bergachtige pad van 5 kilometer naar het meer Trollsjön, ook wel Rissajaure genoemd, begint bij het treinstation en loopt door de vallei van Kärkevagge tot aan het kristalheldere water van het meer. Men zegt dat dit het zuiverste water van Zweden is. Neem de tijd om van deze mooie plek te genieten voordat je weer terugloopt, zoals onder het genot van een 'fika'. Aangezien er niet veel hoogteverschil is tijdens de wandeling, is deze bestempeld als eenvoudig en geschikt voor gezinnen met kinderen.

Twee mensen met een aangelijnde hond lopen op een wandelpad in een bos.

Wandelen bij Isälvsleden, Västerbotten

Isälvsleden is een 60 kilometer lang wandelpad gevormd door de terugtrekkende ijsgletsjers duizenden jaren geleden.

Foto: Anna-Karin Drygge/Region Västerbotten

De wandelroute Isälvsleden: beleef de gevarieerde schoonheid van Västerbotten

Ontdek tijdens de sneeuwvrije maanden de natuurreservaten van Västerbotten en neem de legendarische wandelroute Isälvsleden, bereikbaar via de treinstations Hällnäs of Vindeln. Hoewel de hele route zo'n 60 kilometer beslaat, zijn er ook veel kortere stukken. Als je bijvoorbeeld vanuit Vindeln vertrekt, wandel je met een lichte klim over de berg Degermyrliden en vervolg je je weg langs de oostelijke rand van het charmante dorpje Abborrtjärn voordat je weer omkeert. Als je het noordelijkere Hällnäs als startpunt neemt, kun je een kortere wandeling maken door het golvende landschap van Hjuksåsarna, met een prachtig uitzicht over de Vindelälven-vallei en het dorp Hjuken.

Een persoon met een rugzak wandelt in de zomer door een weiland.

Hoge Kustroute

De High Coast Trail biedt een afwisselende natuur van weilanden, bergen, meren en bossen.

Foto: Fredrik Lewander/Höga Kusten

De Zweedse High Coast Trail: de mooiste wandelingen door het werelderfgoedlandschap

De High Coast Trail is een van de Zweedse karakteristieke wandelroutes en loopt door het hele Unesco-werelderfgoedlandschap, van Hornöberget tot aan Örnsköldsvik. De wandelroute is opgedeeld in 7 delen en varieert van steile kliffen, zandstranden, donkere bossen en bergtoppen tot aan uitgestrekte vlaktes. Als je start in de noordelijkste plaats Örnsköldsvik kom je ook langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden van de stad, zoals de haven, de skischans en het park Stadsträdgården. Hierna loopt de route door de bossen van het natuurreservaat Hörnsjön.

Drie mensen wandelen in de zomer.

Wandelen in Åre

Åre biedt verschillende wandelroutes in verschillende moeilijkheidsgraden.

Foto: Anette Andersson/Åre Destination

Åreskutan: hiken in de bergen met adembenemende uitzichten

Åre, in de provincie Jämtland, is een vooraanstaand skioord en de nabijgelegen hikes zijn net zo waanzinnig. De wandelroutes zijn toegankelijk voor iedereen en je kunt zowel een tocht van een uur als langere, uitdagendere routes kiezen. Waar je ook voor kiest, je kunt rekenen op fantastische uitzichten en frisse berglucht. Veel wandelroutes beginnen op het Åre-plein, vlakbij het treinstation. Vanuit hier kun je wandelen naar de top van de berg Åreskutan of op de kabelbaan stappen om je wandeling op hogere hoogte te beginnen. Åre heeft verschillende hikes voor het hele gezin, waaronder een pad (214b) dat naar de top van de berg Åreskutan leidt. Hier vind je Toppstugan: het hoogste café van Zweden waar heerlijke huisgemaakte wafels op je wachten.

Een stel wandelt op een heuvel naast een houten huis met op de achtergrond uitzicht op een meer.

Wandelen in Dalarna

De provincie Dalarna biedt wandelvriendelijke bossen, machtige meren, bergen en bloemenweiden.

Foto: Visit Dalarna

Rondje Tällberg: een idyllisch kiekje van Dalarna

Geniet van de mooiste plekjes van Dalarna door te wandelen rondom het schattige dorpje Tällberg, dat hooggelegen is en uitzicht heeft op het meer van Siljan. Het zeven kilometer lange pad slingert door bossen en dorpjes, zodat je een goede indruk krijgt van dit onmiskenbaar pittoreske gebied en het rijke culturele erfgoed ervan. Een aantal hoogtepunten zijn de berg Digerberget: een perfecte picknickplek met een prachtig uitzicht over het meer, het meiboomveld en Sturängen, een kalksteenrijke weide waar zeldzame kruiden en bloemen bloeien. Even lekker zwemmen in het meer van Siljan? Ga dan naar het strand van Tällberg.

Drie mensen wandelen in de herfst over het Bruksleden-pad.

Bruksleden Trail, Västmanland

Bruksleden Trail is verdeeld in 27 secties van verschillende lengte.

Foto: Jonas Bilberg/Region Västmanland

De wandelroute Bruksleden: dompel je onder in de donkere bossen van Västmanland

De wandelroute Bruksleden in de provincie Västmanland loopt van Västerås in het zuiden naar Avesta en Malingsbo in het noorden. De route is verdeeld in 27 delen die allemaal door waanzinnige natuur en langs een aantal rustige meertjes lopen. Maar hét kenmerk van deze route zijn de eindeloze pijnboombossen. Wandeling nummer 6 is 11,4 kilometer lang en begint bij het treinstation Hallstahammar. Deze wandeling is perfect voor als je op zoek bent naar ultieme rust en een verademend bosbad. Loop verder via het meer Långsjön en je komt al snel bij de schuilhut die tevens het einde van de route markeert. Een ideale plek voor een fika! Je kunt Bruksleden ook bereiken vanuit de treinstations Ramnäs, Surahammar en Fagersta.

Een man zit aan de oevers van een meer.

Sörmlandsleden Trail

Ontspan bij een van de vele meren tijdens het wandelen van de Sörmlandsleden Trail.

Foto: Karin Reibring

De wandelroute Sörmlandsleden: adembenemende natuur en middeleeuwse plekken

Ontdek de provincie Sörmland, net ten zuiden van Stockholm, via de wandelroute Sörmlandsleden. Deze gevarieerde route loopt niet alleen door donkere bossen maar neemt je ook langs meren mee naar bergtoppen en uitgestrekte vlaktes. De route is opgedeeld in verschillende delen, waarvan de meeste langs trein- en busstations komen. Deel 6-1 loopt bijvoorbeeld van het treinstation Huddinge naar Hökärr en is 13 kilometer lang. Tijdens deze licht heuvelachtige route loop je door bossen en bergachtig terrein bezaaid met middeleeuwse bezienswaardigheden, waaronder kasteelruïnes en de Gladö Molen, die dateert uit 1330. Kies voor deze eenvoudige wandeling en je bent verzekerd van volop wilde natuur en Zweedse geschiedenis.

Twee mensen lopen naast een houten hek op een zonnige herfstdag.

The Biosphere Trail, West-Zweden

The Biosphere Trail strekt zich uit over 140 kilometer tussen het kasteel van Läckö en Mariestad. Het pad is verdeeld in negen delen en de moeilijkheidsgraad varieert van gemakkelijk tot matig.

Foto: Melanie Haas/westsweden.com

The Biosphere Trail - en een prachtige treinreis - in West-Zweden

Waarom combineer je je wandelavontuur niet met een van de meest idyllische treinreizen van het land? The Biosphere Trail omvat zo'n 140 kilometer langs de zuidelijke oevers van het Vänernmeer, tussen het kasteel van Läckö en Mariestad. Het maakt deel uit van het door UNESCO aangewezen biosfeerreservaat en loopt door diepe bossen en charmante stadjes. Hoogtepunten zijn het indrukwekkende kasteel Läckö en Stora Stenbrottet, een kalksteengroeve met uitzichten die zo spectaculair zijn dat ze de plaatselijke naam "Little Grand Canyon" dragen. Het biosfeerpad ligt vlakbij de treinstations van Mariestad en Lidköping, maar kan ook worden gecombineerd met een tocht over de Kinnekullebanan, die is uitgeroepen tot mooiste treinreis van Zweden.

Mensen wandelen in de zomer naast kliffen.

Sveafallen, Degerfors

In natuurgebied Sveafullen wandel je langs grote rotsblokken en kraters gevormd door de ijstijd.

Foto: Degerfors kommun

Sveafallen: wandelen tussen de overblijfselen uit de ijstijd van Värmland

Op de grens van Värmland, waar het treinstation Degerfors je startpunt is, bevind je je vlakbij het natuurschoon genaamd Sveafallen. Dit rondje van 5 kilometer genaamd ‘Sveafallen runt’, slingert door dit natuurgebied vol met pijnbomen en langs het meertje Bergtjärn. Let op de vele overblijfselen uit de ijstijd die hier te vinden zijn, zoals enorme kuilen en rotsblokken. Vanwege het ruigere terrein op sommige plekken is de moeilijkheidsgraad van deze prachtige wandelroute gemiddeld. Liever de eenvoudige route? Ga dan voor het rondje Grytrundan dat slechts 1 kilometer lang is en tevens geschikt is voor mensen met een lichamelijke beperking.

Twee mensen met rugzakken lopen in een weiland omgeven door groen.

Kalmarsundsleden trail, Kalmar

De Kalmarsundsleden route biedt zowel een natuurlijke als een culturele omgeving. Het loopt door Kalmar als een gemakkelijk wandelalternatief voor wie wat dichter bij de stad wil lopen.

Foto: Region Kalmar län

Kalmarsundsleden - voor wandelaars en fietsers

Het Kalmarsundsledenpad strekt zich uit over drie gemeenten en 200 kilometer aan de oostkust van Zweden. De passages door Kalmar zijn gemakkelijk toegankelijk en omvatten bezienswaardigheden van de stad zoals de haven van Kalmar, het kasteel van Kalmar en het stadspark van Kalmar. Als je de stad in noordelijke of zuidelijke richting verlaat, ontdek je een idyllische kustwandeling over oude landwegen en spoorlijnen. Het pad is gemarkeerd met oranje markeringen op bomen en stenen, en je komt langs verschillende vissersdorpjes, windhutten en vuurplaatsen. En vergeet niet je zwemkleding mee te nemen - Kalmarsundsleden heeft enkele van de meest gewaardeerde badplaatsen van de regio, waaronder Vita Sand. Fietsers die op zoek zijn naar een rustig uitstapje zullen ook genieten van deze route, aangezien het fietspad grotendeels verhard is.

Close-up van bloemen op een veld. Huizen op de achtergrond.

Tällberg in Dalarna

Bloemenweide in het pittoreske stadje Tällberg in Dalarna, waar alle huisjes van hout zijn.

Foto: Visit Dalarna

Deel 7 van de wandelroute Skåneleden: fraaie kusten en een charmante stad vol geschiedenis

Skåneleden is een van de karakteristieke wandelroutes van Zweden en bestrijkt een groot deel van het prachtige zuiden; 1300 kilometer om precies te zijn. Maar wees gerust: je kunt ook voor een van de zes kortere 'subroutes' kiezen. Deel 7 van de SL5 Öresund subroute is een eenvoudige 16 kilometer lange wandeling van de kustplaats Helsingborg naar Rydebäck, een echt juweeltje aan zee. Tijdens de wandeling kom je door zowel lommerrijke stedelijke omgevingen bezaaid met middeleeuwse bezienswaardigheden zoals de Kärnan toren, als vredige natuur langs de kust. Het natuurreservaat Örby Ängar met uitgestrekte vlaktes, heidevelden, moerasbossen en zandstranden is een echt hoogtepunt van de wandeling. Er zijn nog een aantal andere Skåneleden-routes die makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer: zo zie je maar weer hoe goed wandelroutes bereikbaar zijn in Zweden.