Skip to main content
Skaraborg pad
Wandelen op het Pelgrim pad in Skaraborg, dat loopt door unieke natuur, langs prachtige cultuur en het vogelreservaat Hornborgasjön.
Foto credit: Lukasz Warzech

Wandelen in Zuid-Zweden - de beste routes

Ga lekker wandelen in Zuid-Zweden. Wandelend op de mooiste routes in dit deel van Zweden, word je getrakteerd op prachtige natuur en een beetje cultuur. Dat maakt het een complete ervaring voor iedere wandelliefhebber.

Zuid-Zweden is een idyllisch stuk van Zweden en dat kun je op veel verschillende manieren ontdekken. Het zuidelijk deel van het land omvat alles, van de prachtige archipel aan de westkust, de unieke kusten van Gotland tot de diepe, betoverende bossen van Småland en de ontelbare kraakheldere meren. Er zijn tal van wandelroutes om dit deel van Zweden op je gemak te ontdekken. De vraag is: hoe lang ga je op pad, een paar uur, een week of langer? De meeste wandelroutes zijn onderverdeeld in losse trajecten, zodat je een stuk naar keuze kunt voltooien.

Het klimaat in het zuiden van Zweden is milder dan dat in het noorden, en dus kun je vaak het hele jaar door wandelen, ook al loopt het hoogseizoen van maart tot oktober. Houd er rekening mee dat het weer zelfs in de zomer veranderlijk kan zijn en dat vraagt om een goede voorbereiding: draag meerdere lagen kleding, zorg voor regenbestendige bovenkleding en comfortabele wandelschoenen.

Wat betreft accommodatie: je kunt avontuurlijk overnachten in je eigen tent, geen betere manier om de natuur goed te beleven. Dankzij het recht om ongestoord van de natuur te genieten (‘Allemansrätten’, het allemansrecht), mag je een tent voor een nacht opzetten (met in achtneming van de regels). Als je liever overnacht in hutten, hotels of B & B's, dan vind je langs de meest populaire routes tal van mogelijkheden.

Een greep uit de beste wandelroutes in Zuid-Zweden:

Gotland

Klintkustleden (Klintkustleden route)

Het Klintkustleden-pad staat bekend als een van de mooiste kustpaden van Zweden en voert je langs de unieke kustlijn van het eiland Gotland met dennenbossen, moerassen en hoge kliffen. Onderweg geniet je daarnaast van de cultuur van het eiland in de vorm van eeuwenoude kastelen en vissersdorpjes. Veel plekken langs het pad, dat begint bij Björkume en eindigt bij Harudden, zijn met de bus te bereiken en onderweg kun je accommodatie en horeca vinden. Sommige klifklimmen kunnen uitdagend zijn, maar dit prachtige pad is verder een vrij gemakkelijke wandeling.

Södra Hällarna en Brucebo natuurreservaat

Bijzonder interessante natuurreservaten aan de westkust zijn onder meer Visby's Södra Hällarna-pad, dat een prachtige houten loopbrug heeft waardoor je door het moerassige landschap kunt lopen. Ongeveer twee uur wandelen ten noorden van Södra Hällarna, vind je natuurreservaat Brucebo - een met grotten bezaaide oase, waar zeldzame orchideeën en andere soorten flora gedijen.

1 / 3

Strand bij Södra Hällarna op Gotland

Een zomeravond bij Södra Hällarna natuurreservaat aan de westkust van Gotland.

Foto: gotland.com

/ 3

Strand bij Södra Hällarna op Gotland

Foto: gotland.com

Zomerse wandeling op Gotland

Foto: gotland.com

Brucebo natuur reservaat

Foto: gotland.com

Småland

Smålandsleden (Smålandsleden route)

Smålandsleden is een netwerk van 31 paden (inclusief het John Bauer-pad) dat zich over een lengte van ongeveer 900 kilometer uitstrekt. Deze routes zijn de ideale manier om de ongerepte natuur van het noorden van Småland te ervaren met zijn bossen en meren. Er zijn verschillende startpunten, die vaak goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, zoals Huskvarna dat zich aan de zuidpunt van het Vätternmeer bevindt. Dit pad brengt je naar de schilderachtige stad Gränna - de thuisbasis van de ‘polkagris’, het klassieke rood-wit gestreepte pepermuntsnoepje.

Franciskusleden (de Franciscus route)

Verschillende populaire pelgrimspaden - waarvan de meeste vrij gemakkelijk te bewandelen zijn - slingeren door de provincie Småland. Franciskusleden (de Franciscus Route) is een goed voorbeeld daarvan. De route begint bij het klooster in Byarum en loopt richting het noorden. De 100 km lange route komt langs Jönköping en de idyllische oevers van het Vätternmeer, het op een na grootste meer van Zweden. Vanaf hier loopt het pad langs de oostelijke kant van het meer, langs Gränna - waar eten en accommodatie beschikbaar is - en verder naar het Alvastra-klooster. De laatste 10 kilometer wandel je in het rustige en schilderachtige Omberg Ecopark.

De Emigranten Route (Utvandrarleden)

De historische Emigranten Route (Utvandrarleden) neemt je mee door dorpen en locaties uit de roman suite "Utvandrarna" (serie The Emigrants) van de beroemde auteur Vilhelm Moberg.

Store Mosse National Park

Store Mosse National Park – het grootste moerasgebied van Zuid-Zweden - is een paradijs voor wandelaars. Je vindt hier meer dan 40 kilometer aan wandelpaden. De kortste is 500 meter lang, de langste 14 kilometer. Skogstrollens stig ("het pad van de bostrollen") is populair bij gezinnen, terwijl het pad rond het Kävsjön-meer ideaal is voor vogelaars. Je spot hier regelmatig kraanvogels en adelaars. Om meer van de unieke natuur van Store Mosse te ervaren, wordt de "Lilla Lövö runt" aanbevolen. De routes Svartgölsleden en Wibecksleden zijn rolstoeltoegankelijk.

Kamperen is toegestaan in bepaalde delen van het park. Bij de boerderijen langs de route kun je kamers en slaapplaatsen boeken, zoals bij Svänö en Lövö. Omdat er geen elektriciteit is en er water uit een put wordt gehaald, doet deze accommodatie denken aan vroeger.

Een ander nationaal park, op anderhalf uur rijden van Store Mosse, is Åsnen National Park, met wandelpaden die geschikt zijn voor gezinnen.

1 / 3

De Emigraten Route (Utvandrarleden)

De Emigranten Route (Utvandrarleden) in Småland is zo'n 130 km lang en neemt je mee terug in de geschiedenis van dit deel van Zweden.

Foto: Alexander Hall

/ 3

De Emigraten Route (Utvandrarleden)

Foto: Alexander Hall

De Emigranten Route (Utvandrarleden)

Foto: Alexander Hall

Store Mosse National Park, Småland

Foto: Christoffer Collin/Smålands Turism

Öland

Mörbylångaleden trail, ook gekend als “Signaturleden Öland”

De prachtige route Mörbylångaleden – een vijfdaags, 83 km lange route door gevarieerd landschap met bossen, akkers, moerassen en kusten - omvat Öland in een notendop. De route bestaat uit vijf losse trajecten en er is accommodatie bij elk deel van de route te vinden. Onderweg kom je zo nu en dan een winkel tegen, maar zorg ervoor dat je genoeg voedsel en water inpakt voor een dag. Bovendien biedt dit UNESCO-werelderfgoed - waar heel Zuid-Öland onderdeel van uitmaakt - activiteiten zoals kajakken en galeriebezoeken.

Eketorpsleden (Eketorp’s Route)

Deze route vertrekt vanaf Eketorp fort, Öland’s meest zuidelijke fort uit de IJzertijd. Eketorpsleden slingert zich een weg door idyllische weilanden met kleine stenen heuvels die de weg wijzen. Dit lusvormige pad neemt je onder meer mee over het UNESCO-werelderfgoed terrein "Stora Alvaret" - een van 's werelds grootste kalksteenplateaus.

1 / 3

Mörbylångaleden-wandelpad

Mörbylångaleden is een wandelpad met een unieke natuurlijke schoonheid en rijke culturele geschiedenis op Öland.

Foto: Alexander Hall

/ 3

Mörbylångaleden-wandelpad

Foto: Alexander Hall

Wandelen bij de Grote Alvar

Foto: Alexander Hall

Eketorp Fort op Öland

Foto: Ölands Turismorganisation

Halland

Hallandsleden (Hallandsleden route)

De provincie Halland staat bekend om haar natuurlijke schoonheid en onderweg op de Hallandsleden kun je dit alles optimaal beleven. De route is verdeeld in 26 trajecten en drie subpaden, goed voor een totaal van 453 kilometer. Wat je kunt verwachten? Je wandelt op gevarieerd terrein, door open landschappen, diepe bossen en een prachtige archipel. Je komt onderweg oude monumenten en historische gebouwen tegen. Als je kiest voor het 36 km lange traject (moeilijkheidsgraad: "gemiddeld"), dat loopt van Varberg naar Ästad, kom je langs het middeleeuwse fort Varberg Fortress. Je vindt hier ook luxe accommodatie en lekker eten in een van de grootste wijngaarden van Zweden, Ästad Vingård.

Prins Bertils stig (Prince Bertil’s route)

Prince Bertils stig, vernoemd naar de Hertog van Halland, is een 18 km lange route die je kennis laat maken met enkele van de mooiste plekjes in de stad Halmstad. Dit pad loopt grotendeels langs de kust - compleet met zandstranden en oude steengroeven - en strekt zich uit van het centrum van Halmstad naar Tylösand en verder naar het weelderige natuurreservaat Möllegård. Historisch belangrijke bezienswaardigheden onderweg zijn onder meer de 17e eeuw Kasteel Halmstad en de molen van Möllegård, gebouwd in 1850. Een groot deel van het pad is geclassificeerd als "gemakkelijk", zelfs toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. In Halmstad is voldoende accommodatie beschikbaar.

Åkulla bokskogar (Åkulla berkenbossen)

Het spectaculaire natuurreservaat Åkulla bokskogar (Åkulla berkenbossen) verspreidt zich over 50 vierkante kilometer, met twaalf routes van verschillende moeilijkheidsgraad en afstand. Je kruist onderweg het Hallandsleden-pad en onderweg kom je diverse soorten bijzondere planten en zeldzame diersoorten tegen.

Lekker eten en accommodatie zijn beschikbaar in het natuurreservaat zelf, evenals een klein museum - het wonderbaarlijke museum Stig’s Motorcycle and Motor Museum. Omdat Åkulla bokskogar zich tussen Varberg, Falkenberg en Ullared nestelt, is het gebied gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

1 / 4

Wandelen op de Prins Bertils stig

Prins Bertils stig loopt grotendeels langs de kust.

Foto: Alexander Hall

/ 4

Wandelen op de Prins Bertils stig

Foto: Alexander Hall

Uitzicht langs Prins Bertils stig

Foto: Ron Johansson / Visit Halland

Ästad Vingård in Halland

Foto: Ästad Vingård

Ästad vineyard

Foto: Kristian Sahlberg

West-Zweden

Gotaleden (de Gotaleden route)

In het westen van Zweden vind je de wandelroute Gotaleden, die bestaat uit negen losse delen, die zich uitstrekken over een lengte van 71 kilometer. Je wandelt door schilderachtige natuur en langs culturele hoogtepunten. De route die loopt van Göteborg naar Alingsås is zeer gevarieerd. Tussen deze twee charmante steden - genoeg te zien en te doen - wandel je door een groen landschap, waaronder het natuurreservaat Delsjön.

Het pad, waarvan de meeste trajecten als "gemakkelijk" zijn geclassificeerd, heeft onderweg genoeg te bieden aan accommodatie en plaatsen om te stoppen voor een hapje of een drankje, onder meer in de microbrouwerijen. Aangezien Alingsås de "hoofdstad van de fika" is, moet je zeker onderweg een stop maken voor koffie met wat lekkers. Dankzij de nabijheid van steden is Gotaleden gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Kuststigen (de Kustroute)

Ontdek de prachtige westkust via de wandelroute Kuststigen. Opgedeeld in 38 secties en drie subpaden, loopt de route in zijn geheel van Uddevalla naar Sotenäs via Stenungsund. Bezienswaardigheden langs de route zijn het eiland Bohus-Malmön, de rotsachtige landschappen van Ramsvik en het beukenbos Anneröd. Langs de gemakkelijke paden zijn er veel mogelijkheden om te stoppen om te zwemmen of te picknicken. Langs de hele route vind je mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen. Er zijn verschillende kortere delen die geschikt zijn voor dagtochten, die bijzonder gemakkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Pilgrimsleden Norra Dalsland (Noord-Dalsland Pelgrimspad)

Pilgrimsleden Norra Dalsland laat je kennis maken met meer dan 100 kilometer aan spectaculaire natuur en verschillende historische kerken. Vertrekkend vanuit Vänersborg in noordelijke richting richting Edsleskog, Åmål, gaat de route grotendeels over gemakkelijk begaanbare landweggetjes. In het laatste deel van de route wandel je door ongerepte, heuvelachtige landschappen (dus iets uitdagender). Hoogtepunten om onderweg te overnachten zijn Upperud 9:9, een uniek hotel dat is gehuisvest in een historische graanschuur (opslagplaats voor gedorst graan) en de glazen hutten van Happy Celery.

Pilgrimsleden Skaraborg (Skaraborg Pelgrimspad)

Wandelen langs de Pilgrimsleden Skaraborg is een reis terug in de tijd, om precies te zijn naar de middeleeuwen. Dit historische pad van 500 km - geclassificeerd als "gemakkelijk" tot "gematigd" - is bezaaid met fascinerende sporen van de pelgrims van weleer, zoals bijvoorbeeld de ruïnes van de abdij die waarschijnlijk als onderkomen zijn gebruikt. Je vindt deze zowel in Gudhem als in Varnhem. Wat de natuur betreft, maken prachtige vlaktes plaats voor weelderig terrein waarin flora en fauna gedijen en rivieren stromen. Langs het pad is voldoende horeca en accommodatie beschikbaar.

De paden van Koön en Marstrand

Het eiland Koön is een geliefd deel van de Zweedse westkust, vooral omdat het de thuisbasis is van het zomerbestemming Marstrand (bekend om zijn uitstekende seafood). Je vindt hier drie routes met verschillende moeilijkheidsgraden, elk van 2,5 tot 5 kilometer, slingeren over het eiland. Ze kunnen worden gecombineerd tot een langere wandeling. Waar je ook wandelt, je wordt continue verwend met spectaculaire uitzichten, onder meer over het eiland Åstol en het spectaculaire Carlsten’s Fortress.

1 / 5

Het kustpad Kuststigen in Bohuslän

Wandelen over de rotsen van de Kuststigen in West-Zweden

Foto: Viggo Lundberg/Westsweden.com

/ 5

Het kustpad Kuststigen in Bohuslän

Foto: Viggo Lundberg/Westsweden.com

Kuststigen in Bohuslän

Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Gotaleden, West-Zweden

Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Het Skaraborg Pelgrimspad

Foto: Lukasz Warzecha/Westsweden.com

Pilgrimsleden in West-Zweden

Foto: Lukasz Warzec

De mooiste wandelroutes in Midden- en Noord-Zweden

Met zijn uitgestrekte ongerepte natuur en idyllische landschappen is Zweden een droombestemming om te wandelen. Lees mee met onze tips over enkele van de beste routes in het midden en noorden van het land, inclusief Kebnekaise.

Top wandelroutes in Zweden

Op zoek naar de beste wandelroutes in Zweden? Goed gemarkeerde paden, gemakkelijke en moeilijke wandelingen en een prachtige natuurlijke omgeving... Dit zijn de klassiekers op een rij.