Skip to main content
Fietsen op Öland
Fietsen langs de velden van Neptunus, Neptuni åkrar, een natuurreservaat op Öland.
Foto credit: UpZone Studios 2019

Het eiland Öland

Het is niet alleen de 6 kilometer lange brug die Öland letterlijk scheidt van de rest van Zweden. Het is ook de unieke natuur en het milde klimaat die dit eiland onderscheidend maken van de rest van het land. Een ideale vakantiebestemming voor zowel royals als gewone mensen.

De Zweedse koninklijke familie heeft Öland al gedurende zo'n 100 jaar verkozen als hun favoriete zomervakantiebestemming. Vanaf het moment dat je het op een na grootste eiland van het land betreedt, snap je meteen waarom. Het eiland is gemakkelijk te bereiken en de natuur is opvallend. Het landschap varieert van de grote velden die het zuidwesten domineren en de loofbossen in het centrale gebied tot de dramatische kliffen en kustlijn van ‘Stenkusten’ (de stenen kust).

Met 137 km van noord naar zuid en slechts 16 km op het breedste punt, begint het unieke karakter van Öland met de grond onder je voeten. De ondiepe, blootgestelde kalksteenbodem heeft door de eeuwen heen geleid tot alvars - open, droge heidevelden, waarvan de grootste ‘Stora Alvaret’ (de Grote Alvar) is.

Door zijn speciale eigenschappen is Öland een toevluchtsoord voor een breed scala aan bezoekers. Van natuurliefhebbers die worden aangetrokken door de 75 natuurreservaten, met een specifieke fauna van het eiland en honderden vogelsoorten en diersoorten, tot windsurfers en kitesurfers die optimaal profiteren van de altijd aanwezige bries. Geschiedenis- en cultuurliefhebbers zullen meer leren over de oorsprong van de oude ruïnes, runenstenen en raukvelden.

Het strand Bödabukten op Öland

Bödabukten vind je op Öland in de regio Småland.

Foto: Alexander Hall

Wandelaars en fietsers worden elk jaar aangetrokken door de vele routes, waaronder de ‘Ölandsleden’ (het Öland-pad), dat zich over een lengte van 400 km uitstrekt over bijna het hele eiland.

Ook de karakteristieke windmolens op het eiland vallen op. Op een eiland dat zo vlak is, speelt de wind een sleutelrol in het ecosysteem. In de 19e eeuw waren er zo'n 2.000 windmolens op het eiland, en hoewel dat aantal tegenwoordig dichter bij de 350 ligt en geen van hen in gebruik is, dragen ze nog steeds bij aan de bijzondere kenmerken van Öland.

Met zo'n 300 km kustlijn met mooie stranden en een welverdiende reputatie voor uitstekende, lokaal geproduceerde gerechten, voldoet Öland aan alle eisen voor een heerlijke vakantie.

Windmolens op Öland, Småland

Öland staat bekend om de aanwezigheid van talloze historische windmolens.

Foto: Alexander Hall/Destination Småland

Verken de schoonheid en historie van de hoofdstad Borgholm

Voor beginners zijn er een paar dingen die je gezien moet hebben, te beginnen met de hoofdstad Borgholm, een van de historische steden van Zweden. Borgholm heeft veel bewaard gebleven architectuur uit het begin van de 19e eeuw. Rond het begin van de 20e eeuw was de stad een populaire badplaats. Op 30 minuten lopen van het stadje vind je ‘Borgholms Slott’ (Kasteel Borgholm), vaak "de mooiste kasteelruïne van Scandinavië" genoemd. Gun jezelf voldoende tijd om te genieten van de overblijfselen van dit barokke kasteel met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw.

Op 10 minuten lopen van Borgholms Slott vind je de koninklijke residentie Paleis Solliden. Solliden is al generaties lang het zomerverblijf van de Zweedse koninklijke familie en werd gebouwd in 1906. De familieleden houden het paleis echter niet voor zichzelf en je kunt het bezoeken van mei tot september. Loop door de prachtige Italiaanse en Engelse tuinen en trakteer jezelf op een ‘fika’, of iets meer dan dat, in het café en restaurant van het paleis, Kaffetorpet.

Je hebt keuze te over in Borgholm als het om eten gaat. Wil je wat bijzonders, dan is Hotell Borgholm een ​​absolute must voor serieuze fijnproevers, maar je vindt nog meer verschillende andere restaurants en cafés die een vermelding krijgen in de White Guide.

Borgholm heeft tal van plekken om te verblijven, van campings, huisjes met eigen kookgelegenheid en appartementen tot enkele van de beste hotels op het eiland, waaronder Drottning Victorias Vilohem en Hotell Borgholm.

1 / 3

Kasteel Borgholm, Öland

Kasteel Borgholm dateert uit de 17e eeuw en is een populaire toeristische bestemming met een museum, kunstexposities, rondleidingen en zelfs concerten.

Foto: Magnus Franzén/Ölands Turismorganisation

/ 3

Kasteel Borgholm, Öland

Foto: Magnus Franzén/Ölands Turismorganisation

Kasteel Borgholm op Öland

Foto: Alexander Hall

Solliden Tuinen en Paleis op Öland

Foto: Alexander Hall

Praktische informatie over je bezoek aan Öland

Een werelderfgoed landschap

In zuidelijke richting maakt het landschap plaats voor dorpen, stenen muren en alvars (kale kalksteenterrassen) die leidden tot het agrarische landschap van het zuiden van Öland, staat te vinden is op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed sinds 2000.

Stora Alvaret beslaat in feite zo'n 260 vierkante kilometer, een vijfde deel van het hele eiland, en domineert een gebied dat al zo'n 5000 jaar door mensen wordt bewoond. Het is een unieke bestemming, en als je je verblijf wil verlengen door in de omgeving te overnachten, zijn Kollberggården en Allégården Kastlösa prima opties.

In het uiterste zuiden, bij Degerhamn, staat de ‘Långe Jan', de hoogste vuurtoren van Zweden en een van de populairste attracties van Öland. De vuurtoren dateert uit 1785 en het is even klimmen, maar na 197 treden heb je een waanzinnig uitzicht. Je kunt gemakkelijk een dag in de omgeving doorbrengen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het natuurreservaat Ottenby en de Ottenby Bird Observatory, een paradijs voor vogelaars dat sinds de opening in 1946 de thuisbasis is van zo'n 140 vogelsoorten.

Meer prachtige natuur wacht op je terwijl je verder rijdt naar de noordpunt van het eiland. Je rijdt hier op de kustweg langs kliffen die in zee storten. Er zijn talloze mogelijkheden om lichaam en geest op te frissen in Böda Sand - met zijn prachtige lange zandstrand - en het pittoreske vissersdorpje Byxelkrok, zo'n 5 kilometer verderop.

Je vindt diverse accommodatie- en eetgelegenheden in het noordelijk deel van het eiland, zoals bijvoorbeeld Kalk in Löttorp, dat bekend staat om zijn gastronomische hamburgers, evenals de nachtclub, livemuziek en comedy-avonden. Een fika bij Kaffestugan in Böda is ook een goede tip.

1 / 2

Långe Jan vuurtoren, Öland

De Långe Jan vuurtoren ligt op het eiland Öland en biedt een prachtig uitzicht over zee en de omgeving.

Foto: Ölands Turismorganisation

/ 2

Långe Jan vuurtoren, Öland

Foto: Ölands Turismorganisation

Fietsen op Öland

Foto: Alexander Hall

Musea, geschiedenis en kunst op Öland

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van het eiland, is een bezoek aan het Himmelsberga Museum een goede tip, een dorp dat nu dienst doet als openluchtmuseum. Het centrale deel van Himmelsberga bestaat uit verschillende grote boerderijen met gebouwen die dateren uit de 18e en 19e eeuw.

In het VIDA Museum & Art gallery, negen kilometer ten zuiden van Borgholm, vind je cultuur van een modernere soort. De galerie, geopend in 2001, heeft twee vleugels die zijn gewijd aan het werk van de kunstenaars en beeldhouwers Ulrica Hydman-Vallien en Bertil Vallien. Zij zijn misschien het meest best bekend om de kleurrijke glazen vazen ​​en ornamenten uit de Kosta glasblazerij.

Proeven van lokale lekkernijen

De vruchtbaarheid van Öland zorgt ervoor dat restaurants uitgebreid gebruik maken van lokale ingrediënten. Als je echt zin hebt om voor een lokale specialiteit te gaan, probeer dan 'kroppkaka'. Het broodje is gemaakt van een op aardappelen gebaseerd deeg en gevuld met gebakken varkensvlees en uien en geserveerd met rode bosbessen. Er zijn veel plekken waar je deze delicatesse kunt proberen, zoals bij Arontorps Kroppkakor & Mat waarvan gezegd wordt dat het de beste 'kroppkaka' heeft.

Maar je hoeft ons niet zomaar op ons woord te geloven. Breng zelf een bezoek aan Öland en ervaar alles wat dit eiland te bieden heeft.

Kroppkaka

Kroppkaka is een Zweeds traditioneel gerecht dat vooral in het zuiden van Zweden, waaronder Öland, veel gegeten wordt.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se