Skip to main content
Eiland sightseeing
Kosterhavet in West-Zweden
Foto credit: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Wandelen in West-Zweden

Frisse zeewind, prachtige uitzichten langs de kust of de geur van de groene bossen in het binnenland, al wandelend beleef je de natuur van West-Zweden nog intenser. En er zijn genoeg wandelpaden om dit deel van Zweden uitgebreid te voet te verkennen.

West-Zweden heeft het allemaal: een prachtige kustlijn met uitgebreide archipel aan de ene kant en de groene, waterrijke binnenlanden met uitgestrekte bossen en natuur aan de andere kant. Dat biedt volop wandelmogelijkheden.

Soteleden

Het kustgebied van Bohuslän kent de wandelroute Soteleden. Deze route wordt ook wel 'ns het Zweedse antwoord genoemd op het Italiaanse "Cinque Terre". Wat je hier gaat ervaren in een notendop? Natuur, zee, rotstekeningen en magische uitzichten. De route is 70 km lang en je kunt beginnen bij Ramsvik Stugby and Camping, Ramsvik Övergård of het dierenpark Nordens Ark. De Soteleden is verdeeld in kortere trails, en maakt natuurlijk tussenstops in de leuke havenplaatsjes Smögen, Kungshamn of Hunnebostrand.

Kustroute

Wil je gaan wandelen langs de zee en de archipel, dan kun je het kustpad kiezen. Deze loopt volledig van Oslo naar het zuidelijke deel van Tjörn, en omvat ook de Koster-eilanden. Van Valfjellet op Syd-Koster heb je uitzicht op de hele Kosterhavet-archipel. 

Wandelroutes in Fjällbacka

In Fjällbacka kun je letterlijk in de voetsporen treden van de mysteries van de wereldberoemde thrillerschrijfster Camilla Läckberg.  Of je neemt een duik in de geschiedenis van de legendarische filmster Ingrid Bergman. Zij bracht vele zomers door in Fjällbacka en had hier een zomerhuis. Klim omhoog naar Vetteberget waar de film Ronja de Roversdochter (naar het boek van Astrid Lindgren) werd opgenomen. Of neem een ​​veerboot naar de eilanden met de meest westelijke wandelroute van Zweden. Kortom, genoeg wandelopties in het prachtige Fjällbacka.

Hiking in Dalsland, West Sweden
Wandelen in Dalsland Photo: Roger Borgelid

Wandelen in Dalsland

Ook in Dalsland kunnen wandelliefhebbers goed uit de voeten. De bekende Pilgrim Route vind je hier, deze bedevaart route is 10 mijl lang en wordt al eeuwen door pelgrims gebruikt die op weg zijn naar Nidaros. Onderweg steek je het Dalsland kanaal over, je wandelt door de meest prachtige en gevarieerde natuur en je kunt onderweg op verschillende plekken langs de route overnachten. Een bekende stop-over is Edsleskogs Wärdshus, ook een perfecte plek voor een maaltijd.

Lees meer over wandelen in het westen van Zweden.

Bonustip: de tafelberg in Västergötland

Zweden ontving in april 2022 zijn eerste UNESCO Global Geopark: Platåbergen - de tafelberg - in Västergötland kreeg de eer om nu deze titel te dragen. Het geologisch interessante gebied van 3690 km2 strekt zich uit ten zuiden van het Vänernmeer van Trollhättan en Vänersborg tot Mariestad. De UNESCO Global Geoparks erkennen unieke gebieden die instandhouding en ontwikkeling in evenwicht houden. De erkenning als geologische vindplaats van internationale waarde erkent het unieke erfgoed en zijn unieke landschappen. Ideaal om te wandelen!

In Geopark Platåbergen vind je geologische fenomenen en plekken die je alleen hier of op een paar plekken in de wereld vindt, b.v.

  • de schiervlakte (het gesteente oppervlak) met zijn vlakke oppervlak;
  • de tafelbergen, die met hun unieke rotslagen uit het vlakke landschap oprijzen, en
  • IJstijdafzettingen die een onvergelijkbaar landschap creëren.

Deze geologie heeft ook de omstandigheden geschapen voor een diverse flora, een soortenrijke fauna, een boeiende culturele en industriële geschiedenis en een actief leven in de natuur.

Kostereilanden
Wandelen op de Koster-eilanden in West-Zweden
Foto: Roger Borgelid