- Bestemmingen
- Zuid-Zweden
- Småland
Småland
Zweedser dan dit wordt het niet
Op je rondreis door Småland reis je door dichte, eeuwenoude bossen, langs sprankelende meren, schilderachtige rode huisjes en levendige frisgroene weiden. Deze regio heeft de perfecte balans tussen natuur en cultuur, met meer dan 5.000 meren en rivieren, 200 km kustlijn, 400 natuurreservaten en verschillende steden met restaurants van wereldklasse en hypermoderne kunst en design.
Småland, een van de grotere provincies in Zweden, is een knooppunt van innovatie en creativiteit. Zo vind je hier het ‘koninkrijk van kristal’ (Glasriket): een cluster van dorpen tussen de steden Kalmar en Växjö dat sinds 1742 het centrum van de wereldberoemde glasblaaskunst is. En het kleine stadje Älmhult, aan de centrale zuidelijke grens van de regio, is de geboorteplaats van de eerste IKEA winkel. Je vindt hier nu het IKEA museum.
Traditioneel kreeftenfeest
Kreeftenfeest in Småland, een jaarlijkse traditie voor veel Zweden.
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Jönköping city in Småland
Luchtfoto van Jönköping in Småland.
Foto: Småland Turism
Jönköping city in Småland
Foto: Småland Turism
De stad Växjö
Foto: Alexander Hall
Kalmar castle
Foto: Emmy Jonsson/Scandinav Bildbyrå/imagebank.sweden.se
Bekijk Småland hier
Welkom in Gränna, de bakermat van het snoepgoed
Volgende stop vanuit Jönköping is het lieflijke stadje Gränna, beroemd om een van 's werelds meest geliefde zuurstokken. Het herkenbare rood-wit gestreepte pepermuntsnoepgoed staan in Zweden bekend als ‘polkagris’. De snoepjes werden in 1859 voor het eerst gemaakt door de alleenstaande moeder Amalia Erikson. De eerste versies hadden de vorm van pepermuntrotsen, maar namen later de vorm aan van de gestreepte zuurstokken die nu over de hele wereld aan de kerstboom hangen. Je kunt hier je eigen zuurstokken leren maken bij Grenna Polkagriskokeri. Alle snoepmakers die deze workshops aanbieden, zijn te vinden op visitsmaland.se
Je kindertijd komt tot leven in Astrid Lindgren’s Wereld
Het themapark Astrid Lindgren’s Wereld in Vimmerby laat al je kinderfantasieën werkelijkheid worden. In Vimmerby werd de beroemde Zweedse kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren geboren. Zij werd misschien wel het meest bekend door haar boeken over 'Pippi Langkous', maar ze heeft veel meer internationale klassiekers op haar naam staan. En hier komen haar boeken tot leven. Haar verhalen zijn tot in het kleinste detail nagebouwd in deze magische wereld waar je fantasie de vrije loop kan gaan. Als je wilt overnachten en meer van het park en de omgeving wilt ontdekken, biedt Astrid Lindgren’s Wereld verschillende soorten accommodatie: van kamperen tot vakantiehuisjes.
Maak een wandeling door de mythische bossen van Småland
Tussen Gränna en Husqvarna vind je een stuk bos dat zo mooi is dat het de muze vormde voor de beroemde schilder John Bauer uit Jönköping. Bauer’s werk staat bekend om zijn landschappen en natuur met kabouters, trollen en andere mythologische wezens uit de Zweedse folklore. De 50 km lange wandelroute, bekend als de John Bauerleden (John Bauerpad), voert je over weelderige groene weiden, door diepe bossen via prachtige kusten en charmante dorpjes. Dankzij het Zweedse allemansrecht, waarbij je gebruik mag maken van de openbare ruimte, kun je onderweg bijna overal kamperen.
Als je zin hebt in een langer wandelavontuur, trek dan je wandelschoenen aan en ga op pad op de 160 km lange Ostkustleden. Deze route slingert door oude bossen, langs rustige meren en langs de kust. Lilla Hycklinge, een uur van Kalmar, is het meest populaire startpunt voor deze cirkelvormige route. Elke 20 km vind je een hut die het hele jaar open is en waar je even op adem kunt komen of overnachten voordat je de volgende dag weer op pad gaat.
Moose safari
Ontmoet de koning van het woud bij Smålandet Markaryds Moose Safari. Je vindt verschillende elandparken in Småland, zodat je deze reuzen van dichtbij kunt bekijken.
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Moose safari
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Hiking in the forest
Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
Store Mosse National Park, Småland
Foto: Christoffer Collin/Smålands Turism
Autumn landscape
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se
Wat je wil weten over je bezoek aan Småland
Van fine-dining tot een lokale dish: Småland voor fijnproevers
Naast luxe eetervaringen zoals in Växjö's PM & Vänner en innovatieve lokale eetgelegenheden verspreid over de regio, bieden de bossen van Småland een overvloed aan verse ingrediënten. Ga dus zelf op pad en pluk al dat lekkers vers uit de natuur. Een bezoek aan een van de Edible Country tafels van Småland is de perfecte manier om de natuur te ervaren en van je vondsten een heerlijke maaltijd te bereiden. Lees meer over de Edible Country.
Geheel in overeenstemming met Smålands slogan ‘het echte Zweden’, is deze regio de thuisbasis van enkele van de meest iconische gerechten van het land. ‘Ostkaka’ vertaalt zich direct naar ‘cheesecake’, maar is een heel ander gerecht dan de cheesecake in Amerikaanse stijl. Traditioneel wordt stremsel toegevoegd aan een mengsel van melk en bloem, waardoor de cake een zachte textuur krijgt (een alternatief voor het stremsel zijn eventueel plantaardige enzymen). Ostkaka heeft een licht suikerachtige amandelsmaak en smaakt nog beter met wat jam en een klodder slagroom.
‘Isterband’, een varkensworst met een licht pittige bite, is een andere Zweedse klassieker met roots in Småland. Dit gerecht wordt meestal geserveerd met gekookte aardappelen met dille, ingemaakte bieten en soms met bosbessen. En als je al eens een portie Zweedse gehaktballen hebt gegeten, ben je bekend met de rode lingonbär (vossenbes) die je er vaak naast vindt. Småland houdt van zijn lingonbessen, die tussen augustus en september in de bossen te vinden is. Compote van lingonbessen is sowieso een van de favoriete begeleiders van vleesgerechten in heel Zweden.
The Edible Country
Eten in de buitenlucht aan The Edible Country
Foto: August Dellert
The Edible Country
Foto: August Dellert
Gastronomy experience
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se
Lingonberries
Foto: Ted Logart/imagebank.sweden.se
Fika break at the hotel
Foto: Alexander Hall/imagebank.sweden.se