Skip to main content
Kasteel Kalmar
Luchtfoto van het historische Kalmar-kasteel.
Foto credit: Malcolm Hanes/Johnér/imagebank.sweden.se

Kalmar – een historische stad aan zee en de toegangspoort tot Öland

Welkom in Kalmar in de regio Småland. Deze charmante kustplaats staat bekend om zijn historische architectuur, de prachtige kustlijn en de nabijheid van het eiland Öland.

Kalmar is een historisch belangrijke stad aan de zuidoostkust van Zweden in de idyllische regio Småland. Kalmar ligt direct aan de Oostzee en is de toegangspoort tot het prachtige eiland Öland, via de Öland-brug. Kom hier alles te weten over deze heerlijke bestemming waar genoeg te zien en te doen is op het gebied van cultuur, natuur en outdooractiviteiten.

Het middeleeuwse centrum van Kalmar vertelt het verhaal van het verleden van de stad als een van de belangrijkste machtscentra van Zweden. Kalmar ligt iets ten noorden van wat in de middeleeuwen de Zweeds/Deense grens was, toen de regio's Skåne en Blekinge nog tot Denemarken behoorden. De historische bekendheid van de stad wordt onderstreept door het imposante Kasteel Kalmar.

1 / 6

Kasteel Kalmar, Småland

Het prachtige kasteel Kalmar in Småland bij zonsondergang.

Foto: Jörgen Tannerstedt

/ 6

Kasteel Kalmar, Småland

Foto: Jörgen Tannerstedt

Historische stad Kalmar

Foto: Alexander Hall

Kalmar kathedraal

Foto: Alexander Hall

Landmuseum van Kalmar

Foto: Marcus Funke;

A World of Dinosaurs in Kalmar

Foto: Albin Rylander

De brug naar Öland

Foto: Magnus Bremefors

Ontdek de fascinerende geschiedenis en architectuur van Kalmar

Om een ​​goed beeld te krijgen van Kalmar - en je snel zult begrijpen waarom deze stad favoriet is bij veel architectuurliefhebbers - maak je gewoon een stadswandeling. De geplaveide straten van de oude stad worden omringd door goed bewaarde gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Uiteraard wandel je langs een van de belangrijkste paradepaardjes van de stad, het kasteel van Kalmar. Dit kasteel was in de 12e eeuw niet meer dan een versterkte toren voordat het zo'n vier eeuwen later door koning Gustav Vasa werd omgebouwd tot een prachtig renaissancekasteel. Neem een rondleiding of bezoek een tentoonstelling om het kasteel goed te beleven. En als het tijd is om bij te tanken, geniet dan van een heerlijke 'fika' in het kasteelrestaurant.

Kvarnholmen is een van de belangrijkste eilanden van Kalmar, waarop 'de nieuwe' stad werd gesticht in het midden van de 17e eeuw. Toen werd het stadscentrum verplaatst, dat nu bekend staat als de oude stad. Deze unieke wijk – met zijn oude stadsmuur – is bezaaid met historische gebouwen. Wandel op je gemak langs de vele hoogtepunten, waaronder de 17e-eeuwse gebouwen Castenska Gården en de kathedraal van Kalmar, ontworpen in klassieke barokstijl door Nicodemus Tessin de Oude.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Kalmar, bezoek dan het Kalmar Läns Museum. Hier vind je onder meer delen van het eeuwenoude scheepswrak Regalskeppet Kronan, dat zonk tijdens een gevecht in de 17e eeuw. Als je het museum binnenkomt, staan ​​een paar machtige scheepskanonnen al klaar om je te verwelkomen.

1 / 4

Kalmar gastenhaven

Luchtfoto van de gastenhaven van Kalmar die midden in het stadscentrum naast het treinstation ligt en tevens dicht bij het kasteel van Kalmar.

Foto: Linus Sandvide

/ 4

Kalmar gastenhaven

Foto: Linus Sandvide

Kajakken in Kalmar

Foto: Olivia Idh

Stensö schiereiland, Kalmar

Foto: Adam Humlesol

Kalmarsundsbadet

Foto: Linus Sandvide

Kalmar – een paradijs voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van wateractiviteiten

De gevarieerde natuur van Kalmar - met weelderige, open vlaktes, bossen en de charme aan de kust - is ideaal voor outdoor-avonturen. De route Kalmarsundsleden is perfect voor wandelaars en fietsers en strekt zich uit over een lengte van zo'n 200 kilometer via leuke landweggetjes die deels langs de kustlijn lopen. Over het algemeen zijn de wegen en het uitgebreide fietspadennetwerk van Kalmar ideaal voor het maken van lange fietstochten. In de zomer kun je zelfs je fiets meenemen op de veerboot naar Öland.

Aangezien Kalmar zich uitstrekt tot in de Oostzee met een flink aantal eilanden en schiereilanden - waaronder Stensö met zijn stranden - kun je hier ook prima het water op. Bovendien is het stadscentrum omgeven door grachten, waardoor je de stad en haar culturele hoogtepunten – waaronder het kasteel van Kalmar zelf – vanaf het water kunt bewonderen. Kajaks en SUP's zijn te huur bij het centraal gelegen Kalmar kajak – een bedrijf dat ook begeleide peddeltochten en cursussen aanbiedt. Je bent nooit ver van een strand in Kalmar en je kunt zelfs gaan zwemmen midden in het stadscentrum.

1 / 3

Krusenstiernska gården in Kalmar

Het café in de historische tuin van Krusenstiernska gården.

Foto: Johannes Norlander

/ 3

Krusenstiernska gården in Kalmar

Foto: Johannes Norlander

Kalmar gastenhaven

Foto: Alexander Hall

De oude stad van Kalmar

Foto: Alexander Hall

De smaak van Kalmar – de leukste plekjes om te eten

Het culinaire erfgoed van Kalmar is sterk geworteld in een duurzame keuken. Ingrediënten komen meestal rechtstreeks uit de regio Småland zelf, die bezaaid is met kleinschalige boerderijen en voedselproducenten. Proef zelf de lokale delicatessen door een bezoek te brengen aan een van de beste restaurants van Kalmar, Postgatan. Dit verfijnde restaurant richt zich op innovatieve versies van klassieke gerechten.

Geniet van Zweedse huisgemaakte klassiekers zoals kaneelbroodjes en koekjes in de historische tuin van Krusenstiernska gården – centraal gelegen in de oude binnenstad. Het Larmtorget-plein in Kvarnholmen barst van de leuke terrasjes en restaurants, zoals de populaire Krögers pub en Kalmar kött & bar. Het plein komt tot leven tijdens de warmere maanden - de ideale plek om de eeuwenoude charme van Kalmar in je op te nemen met lekker eten en een levendige sfeer.

1 / 5

Calmar Stadshotell

Calmar Stadshotell, gelegen aan het plein Stortoget in het hart van Kalmar. Het hotel heeft een rijke geschiedenis, die 200 jaar teruggaat.

Foto: Calmar Stadshotell

/ 5

Calmar Stadshotell

Foto: Calmar Stadshotell

Kalmar International Sand Sculpture Festival

Foto: Albin Rylander

Kalmar konstmuseum

Foto: Magnus Bremefors

Kalmar camping

Foto: Kalmar Camping

Kamparen aan zee in Småland

Foto: Alexander Hall

Praktische informatie voor je bezoek aan Kalmar

Öland

Het is niet alleen de 6 kilometer lange brug die Öland letterlijk scheidt van de rest van Zweden. Het is ook de unieke natuur en het milde klimaat die dit eiland onderscheidend maken van de rest van het land. Of je nu wordt aangetrokken door de natuurlijke wonderen, het culturele erfgoed of de buitenavonturen, Öland belooft een onvergetelijke ervaring voor zowel royals als gewone mensen - het hele jaar door.