Skip to main content
Glas blazen
Glas blazen
Kosta Boda is een van 's werelds toonaangevende merken in glaswerk en glaskunst. Glas wordt sinds 1742 vervaardigd bij Kosta Boda in Småland en nog steeds worden enkele van de traditionele technieken gebruikt in combinatie met moderne technologie.
Foto credit: Jan Simonsson/imagebank.sweden.se

Glasriket

Ben je dol op het wereldberoemde glasdesign uit Zweden? Het komt waarschijnlijk uit deze streek in Småland: Glasriket.

Glasriket, of Glasrijk, is de plek in het Zuid-Zweedse Småland waar al tientallen jaren glas wordt gemaakt. . Hier liggen de gemeenten Lessebo, Emmaboda, Nybro en Uppvidinge en het hele glasgebied huisvest zo’n 13 glasfabrieken, glasstudio’s en andere activiteiten en evenementen.

Glas design uit Zweden

Het Glasrijk (Glasriket) is zeker een bezoek waard. Dit deel van Småland is de ‘glashoofdstad’ van Zweden en hier wordt al sinds 1742 wereldberoemd glas gemaakt. In de glasfabrieken en glasstudio’s kun je je eigen glas blazen en de ovens bekijken waarin het gloeiend hete, gesmolten zand wordt omgezet in glaskunst.

Een verblijf waarin glas centraal staat, omvat een bezoek aan het glasmuseum en winkelen in een van de vele shops en outlets voor producten, soms van de tweede garnituur tegen aantrekkelijke kortingen. En als hoogtepunt een verblijf in het Kosta Boda Art Hotel in Kosta. Dit design hotel heeft een bar die geheel gemaakt is van glas en rondom het hotel vind je kleurrijke glazen voorwerpen en elementen. 

Ga als je er toch bent eens naar een traditionele en gezellige Hyttsill in de Kosta Glasfabriek of de glasfabrieken in Målerås, Orrefors en Pukeberg.