Skip to main content
Fietstocht in Korrö in Småland
Fietstocht in Korrö in Småland
Fietstocht in het historische dorp Korrö in Småland.
Foto credit: Daniel Breece/Destination Småland

Småland op de fiets

Neem je fiets mee of huur er een ter plekke. In Småland vind je de leukste fietsroutes! Of je nou sportief aangelegd bent, of juist helemaal niet, voor iedere fietser is het zuidoostelijke deel van Småland een fantastische plek om per fiets te ontdekken. Dus zet je mountainbike achterop je auto, trek de racefiets uit het stof of huur voor de hele familie fietsen ter plekke en stap op de fiets in Zuidoost- Zweden.

Het enige dat je nog hoeft te doen is je route te kiezen. Wij zetten een kleine greep uit het grote aanbod voor je op een rij:

1. MOUTAINBIKEN IN BLOMESTERMÅLA

Brede gravel paden of snelle modderige bospaadjes die technisch het uiterste van je vragen: voor de doorgewinterde moutainbiker is Småland een grote speeltuin. De regio heeft een gigantisch netwerk aan mountainbike trails die allemaal gratis tot je beschikking liggen. Neem eens een kijkje op de vele routes bij Blomestermåla.

2. FIETSEN IN HET KONINKRIJK VAN HET GLAS

Er zijn veel mooie wandel- en fietsroutes in het Koninkrijk van het Glas, Glasriket. Er zijn verschillende routes van diverse niveaus. Neem de tijd om dit leuke stukje Småland per fiets te ontdekken en maak onderweg een stop bij van de glasfabrieken voor een demonstratie glasblazen of de leuke glas design winkeltjes.

3. GELE FIETSEN IN VÄSTERVIK

De autovrije onverharde wegen in Hasselö. Zet je mountainbike achterop je auto, trek de racefiets uit het stof en ontdek Zweden per fiets. Sladö- & Hasselöleden bij Västervik zijn ideaal voor fietstochten door de natuur. Hasselö is een eilandje in de archipel tussen Västervik en Loftahammar. In de General Store op Hasselö kun je een fiets huren om het eiland te bewonderen. Op het eiland zijn meer dan 100 gele fietsen te huur. Ook voor de kinderen is er een groot aanbod, naast kinderfietsen zijn er kinderzitjes en volwassen fietsen met aanhangwagens te huur. De kinderen krijgen er vanzelfsprekend een helm bij, dat is namelijk verplicht in Zweden.

4. FIETSEILAND ÖLAND

Een bezoekje aan Öland zonder op de fiets te stappen is natuurlijk niet compleet. Het fietsseizoen in Öland loopt van het begin van de lente tot en met de herfst. De warmte van de zomer blijft hangen zowel op het land als in het water tot ver in september, ideaal fietsweer dus. Er zijn duidelijk gemarkeerde fietsroutes, maar ook veel mooie “omwegen”. Deze zijn te vinden bij het toeristenbureau, maar ook online. Öland heeft een groot aanbod voor ieder niveau.

5. STADSTOUR DOOR KALMAR

De historische stad Kalmar is een prima start- en eindpunt voor een middagje op de fiets. De stad zelf heeft al veel leuke routes, waar natuurlijk heel wat aantrekkelijke stops te maken zijn. Maar je kunt ook makkelijk buiten de stad een blokje om nemen. Een paar kilometer buiten Kalmar sta je al op het goudgele zandstrand of je trapt lekker door naar de natuurreservaten Stensö of Värsnäs. Fietskaarten zijn gratis te downloaden.

6. IN DE VOETSPOREN VAN ASTRID LINDGREN

De geboorteplaats van Astrid Lindgren Vimmerby is een prima uitvalsbasis voor diverse tochten. Er zijn verschillende routes beschikbaar, waaronder de fietstocht ‘Fiets in de voetsporen van Astrid Lindgren’ waarbij je langs de hoogtepunten geleid wordt van de beroemdste inwoner van Vimmerby. Ook leuk: fietsroutes van meerdere dagen. Je overnacht in jeugdherbergen, campings of hotels langs de route. De VVV in Vimmerby zet alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

7. RONDJE ÅSNEN

Fiets jij een rondje rond het Åsnen meer? Deze ongeveer 140 kilometer lange route leidt door de prachtige omgeving van het meer Åsnen. De route voert je via oude spoorlijnen en kleine weggetjes en is grotendeels autovrij. Onderweg kom je diverse culturele bezienswaardigheden tegen en natuurlijk, hoe kan het ook anders, heel veel prachtige natuur. Je kunt het hele meer rondfietsen en onderweg overnachten in leuke kleine pensionnetjes en B&B’s. Dit complete pakket met overnachtingen, fietsen en eten is te boeken bij de VVV in Alvesta: [email protected]

Related articles