Skip to main content
Het groene Växjö
Het groene Växjö
De stad Växjö in Småland.
Foto credit: Alexander Hall

Växjö

De stad Växjö in Småland wordt ook wel de groenste stad van Europa genoemd. En dat is niet alleen omdat de natuur overal om de hoek ligt, maar omdat de stad ook veel doet met duurzaamheid. Bezoek deze verrassende stad in Zuid-Zweden.

Inderdaad, de natuur is overal dichtbij. De omgeving van Växjö kent 200 meren en 23 natuurreservaten. Maar er is meer 'groen' te beleven in deze stad. Växjö staat bekend om z'n milieu inspanningen en ontwikkelde tal van duurzame initiatieven. Tijd om Växjö eens nader onder de loep te nemen.

Natuur dichtbij

In Växjö staat de natuur centraal: er zijn 23 natuurgebieden en de meeste daarvan zijn op loopafstand en fietsafstand van het centrum van de stad. Binnen de stad zijn er verschillende parken. Voor een frisse duik ga je naar Lake Växjö, ook erg geschikt om een dagje te gaan vissen. Växjö's meren en bossen bieden ideale omstandigheden voor een flink portie outdoor plezier: er zijn diverse fietsroutes en voor de echte avonturiers is er de zipline. De zipline van Little Rock Lake ligt op zo'n 40 minuten rijden van de stad. 

Gastronomisch Växjö

Växjö heeft een solide track record in de gastronomie. De restaurants in de stad maken veel gebruik van de primaire grondstoffen en producten uit de directe omgeving en dat leverde Växjö de titel Matlandethuvudstaden (Voedselhoofdstad) van de Zweedse regering op.

FOOD is een van de grootste evenementen in de stad en vindt jaarlijks plaats in september. De keukens in Växjo richten zich veelal op lokaal geproduceerde, kleinschalige en duurzame maaltijden, en werken nauw samen met duurzame initiatieven in de directe omgeving. Het zonnebloemveld en Östrabo Ekobacken zijn daar voorbeelden van. Het zonnebloemveld ligt op een steenworp afstand van het centrum en bestaat uit twee hectare grond met zo'n 450.000 zonnebloemen. Naast dat het een uniek stukje urban farming is, is het ook een levend kunstwerk. Ekobacken is een open ruimte waar iedereen welkom is en groente kan proeven en kopen. Hier worden in het midden van de stad producten geteeld. 

Restaurant tips in Växjö

• Het vlaggenschip van de gastronomie in Växjö is PM & Vänner.  Dit hotel annex restaurant werkt sinds de opening in 1992 volgens het principe 'bos, weide en meer' en dat betekent dat hier gekookt wordt met producten uit de directe omgeving in Småland. Het restaurant kent een lange staat van dienst en won diverse culinaire prijzen, maar vooral: je kunt er fantastisch eten! In 2017 werd de wijnkaart van het restaurant beloond met de prestigieuze Grand Award van Wine Spectactor.

Restaurant PM & Vänner in Småland
Restaurant PM & Vänner. Photo: Tina Stafrén/Visit Sweden

• Van een heel ander kaliber, maar zeker niet minder aantrekkelijk: Kafé de Luxe. Dit gezellige restaurant serveert lokaal geproduceerde, biologische maaltijden. Het restaurant is gevestigd in een prachtig oud pand uit 1700. Hier drink je bij je maaltijd ook lokale wijnen en biertjes.

De stad Växjö
Växjö Photo: Alexander Hall

Vlieg rechtstreeks naar Växjö

In ruim anderhalf uur vieg je van Nederland naar deze leuke stad in Småland. KLM verzorgt een directe vlucht aan tussen Amsterdam en Växjö.