Skip to main content
Pippi in Astrid Lindgrens Wereld
Pippi in Astrid Lindgrens Wereld
Pippi Langkous is een icoon in Zweden
Foto credit: Örjan Karlsson/Astrid Lindgrens Värld

De wereld van Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens Värld (Astrid Lindgrens Wereld) neemt je mee in de fantastische wereld van de legendarische Zweedse auteur Astrid Lindgren. Haar beroemde fictieve personages zoals Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter en Gebroeders Leeuwenhart komen tot leven in dit themapark in Småland.

Astrid Lindgren is meer dan een kinderboekenschrijfster. Van haar boeken (75 in totaal) zijn wereldwijd ongeveer 165 miljoen exemplaren verkocht. Haar verhalen zijn verweven in de Zweedse culturele geschiedenis en onlosmakelijk verbonden met de jeugd van miljoenen kinderen wereldwijd. De verhalen gaan al heel wat generaties mee en worden vandaag de dag nog altijd doorgegeven van ouder op kind.

‘Pippi Långstrump’ (Pippi Langkous) is misschien wel de grootste beroemdheid in Lindgrens lange eregalerij. Afgezien van Pippi, bedacht Lindgren een groot aantal andere personages, zoals de ondeugende maar aardige Emil van de Hazelhoeve (soms ook Michiel genoemd in het Nederlands), de avontuurlijke ‘Ronja Rövardotter’ (Ronja de Roversdochter) en het heerlijk surrealistische ‘Karlsson på taket’ (Karlsson van het Dak) om er maar een paar te noemen. Ze zijn allemaal van pagina naar scherm gesprongen en verschenen in tv-series, tekenfilms en speelfilmaanpassingen. Je kunt ze tot leven zien komen in het themapark Astrid Lindgrens Värld (Astrid Lindgren’s World) via zo'n 100 acteurs, die scènes uit de boeken naspelen. Dit park is gelegen in de idyllische provincie Småland in het zuiden van Zweden, in Lindgren's geboorteplaats Vimmerby. Hier komen de verhalen tot leven en kun je op eigen houtje de legendarische erfenis van de schrijfster op speelse wijze ontdekken en herbeleven.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, dit stukje Zweedse culturele geschiedenis is een heerlijk uitstapje voor iedereen. Het park wordt gerund door de familie van Astrid Lindgren en daardoor blijft dit unieke themapark aan elk aspect van Astrid Lindgrens visie en onvergetelijke verhalen trouw.

1 / 2

Astrid Lindgren

De Zweedse schrijfster Astrid Lindgren staat bekend om haar kinderboeken, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren zijn verkocht.

Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag

/ 2
Een zwart-wit portret van de schrijfster Astrid Lindgren met haar boek Pippi Langkous in de ene hand en het boek De Noisy Village-kinderen in de andere hand.

Astrid Lindgren

Foto: Astrid Lindgren Aktiebolag

Astrid Lindgren op de set van 'De Gebroeders Leeuwenhart'

Astrid Lindgren op de set van 'De Gebroeders Leeuwenhart'

Foto: Göran Strandberg / TT

De inspiratie die de verhalen en personages van Astrid Lindgren tot leven bracht

Wat inspireerde een van 's werelds meest gerespecteerde kinderboekenschrijfsters? Astrid Anna Emilia Lindgren - geboren in 1907 en overleden in Stockholm 2002 - was een gepassioneerd pleitbezorger voor gelijkheid, kinderrechten en het milieu. Via haar verhalen slaagde ze erin haar morele principes en idealen met humor en warmte over te brengen of zoals ze het zelf verwoordde: "Als het me is gelukt om zelfs maar één sombere jeugd op te fleuren, dan ben ik tevreden."

Neem nou de grootste jeugdheld Pippi Langkous, een onafhankelijk meisje zonder ouders dat sterk genoeg is om een paard boven haar hoofd te tillen. Pippi week in alle opzichten af van de gevestigde orde en kwam in opstand tegen de regerende normen op het gebied van geslacht, leeftijd en klasse. De 9-jarige roodharige is vandaag de dag eigenlijk nog net zo relevant als toen ze haar eerste fictieve verschijning maakte in 1945 - om nog maar te zwijgen over haar hoogtijdagen in de jaren zeventig, toen gendergelijkheid in Zweden een actueel thema was.

Ronja de Roversdochter - dochter van de schurk Mattis - is een ander sterk vrouwelijk personage. Personages in Lindgren's werk zijn veelvuldig jonge mensen die herkenbaar zijn, maar toch iets heldhaftigs in zich hebben. Het verhaal van Ronja speelt zich af in de vroege middeleeuwen. Ronja woont in Mattisborgen (het fort van Mattis), maar besteedt veel van haar tijd aan het zoeken naar avontuur in het betoverende bos eromheen. Dit weerspiegelt Lindgren's liefde voor de natuur en haar geloof dat je zoveel mogelijk van de natuur moet genieten en ervaren.

Astrid schreef over kinderen, maar had ook de gave om vóór kinderen te schrijven. In al haar verhalen zijn kinderen de hoofdrolspelers: eigenzinnig, avontuurlijk en meelevend. Ze zijn slim, maar behouden hun jeugdigheid en nieuwsgierigheid. Het terugkerende thema in al haar boeken is de strijd voor de rechten van kinderen en hun recht om zichzelf te zijn.

1 / 3

Bullerbyn (Bolderburen) in Astrid Lindgrens Wereld in Småland

Kinderen spelen bij de kleine rode huisjes uit het boek Kinderen van Bolderburen in Astrid Lindgrens Wereld, Småland.

Foto: Astrid Lindgrens Värld

/ 3
Bullerbyn (Bolderburen) in Astrid Lindgrens Wereld in Småland

Bullerbyn (Bolderburen) in Astrid Lindgrens Wereld in Småland

Foto: Astrid Lindgrens Värld

Ronja Rövardotter in Astrid Lindgrens World in Småland

Ronja Rövardotter in Astrid Lindgrens World in Småland

Foto: Astrid Lindgrens Värld

Karlsson op de fiets in Astrid Lindgrens World, Småland

Karlsson op de fiets in Astrid Lindgrens World, Småland

Foto: Astrid Lindgrens Värld

Eet, drink en ontspan in een prachtige natuurlijke omgeving

Astrid Lindgrens Wereld is een avontuurlijk en leuk dagje uit waar je volop kunt ontspannen, spelen en genieten van de natuurlijke omgeving van het park. Je kunt vrij picknicken op de grasvelden in het park of op de aangewezen plekken zoals ‘Picknickstigen’ (Picknickpad).

Het park werkt samen met de beroemde chef-kok Fredrik Eriksson van Långbro Värdshus. Hij creëert gerechten met een regionaal karakter met behulp van (meestal) lokaal geproduceerde producten. In het park vind je zowel restaurants, cafés als kiosken - waaronder 'Stadsmästargården', 'Hamnmagasinet' en 'Majkens Mat'. Velen serveren lokale klassiekers in een nieuw jasje, zoals raggmunk (aardappelpannenkoek) en isterband (grof gemalen rookworst) .

Astrid Lindgrens Värld is meer dan alleen een familieuitje met de kinderen. Grijp je kans om terug te gaan naar je kinderjaren en je helemaal onder te dompelen in de unieke verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn met het Zweedse culturele erfgoed.

Pippi Langkous

Pippi Langkous

De boeken van Pippi Langkous zijn nog altijd een van de meest geliefde kinderboeken ter wereld. Het eerste boek kwam uit in 1945.

Foto: Lena Granefelt/imagebank.sweden.se

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Astrid Lindgrens Wereld

Bolderburen in Astrid Lindgrens Wereld

Bolderburen in Astrid Lindgrens Wereld

Bolderburen in Astrid Lindgrens Wereld

Foto: Astrid Lindgrens Värld