Skip to main content
Uitzicht op Västervik
Uitzicht op Västervik
De haven van Västervik in het stadscentrum trekt veel bezoekers.
Foto credit: David Wall Denhef Digital

Västervik

Welkom in Västervik, een héérlijk kustplaatsje in het zuidelijke Småland. Inderdaad, die uitgestrekte regio in het zuiden van Zweden. Vanuit hier ontdek je de archipel aan de oostkust. En die wordt door reizigers nog vaak over het hoofd gezien. Onterecht! Kijk maar.

De meeste mensen associëren Småland met diepe bossen en meren. De locals daarentegen weten wel beter: zij noemen hun archipel de mooiste van Zweden….

In het meest oostelijke deel van Småland ligt Västervik met een archipel van 4450 eilanden en riffen. Sommige eilanden zijn niet groter dan een postzegel, andere eilanden zijn kilometers lang en breed en zijn bezaaid met kleine, pittoreske houten huizen in het bekende Zweedse ‘falurood’. Kilometers lange onverharde wegen die langs de kust slingeren door schaduwrijke eikenbossen en geurige bloemenweiden die eindigen in een zonnige inham met rotsen en een steiger.

Kajakken buiten Västervik

Kajakken buiten Västervik

Kajakken op zee in de Tjust-archipel vlakbij Västervik aan de oostkust.

Foto: Ostkustenkajak

Maritieme verrassing aan de oostkust

Västervik wordt wel de ‘Parel van de Oostzee’ genoemd. De stad is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de vele eilanden. Västervik is een echte zomerstad. De stad trekt dagjesmensen en vakantiegangers aan met zijn mix van 18e eeuwse architecturale charme, de maritieme sfeer, het aanbod van culinaire hotspots en diverse evenementen. Verder staat Västervik bekend om zijn boten en schepen: je vindt er heel wat handgemaakte jachten en motorbootjes die de waterwegen van Västervik opsieren.

De archipel van Västervik

De archipel kun je het beste verkennen per kajak of met de rondvaartboot. De belangrijkste eilanden in de archipel zijn Hasselö, Idö, Rågö en Björkö. Elk eiland heeft zijn eigen charme en karakter. Er zijn visrokerijen, verkoop van verse en gerookte vis op de pier, bakkerijen, hostels, cafés, restaurants en je kunt overal zonnen en zwemmen. Rond het eiland Idö is een zeearendsafari te doen. Luidruchtige sterns, meeuwenkolonies en de zeearenden zwieren door de lucht.

Dicht bij het water in Västervik, Kalmar
Zwemmen in Vastervik.
Foto: Nathalie Chavez