Skip to main content
Twee mensen zitten op Lejontrappan in Brunnsparken. Op de achtergrond is het stadhuis van Göteborg zichtbaar.
Göteborg
Göteborg, aan de westkust van Zweden, is na Stockholm de grootste stad van Zweden. De stad is de thuisbasis van Volvo en twee grote universiteiten en organiseert ook verschillende grote culturele en sportieve evenementen.
Foto credit: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

Göteborg, de op één na grootste stad van Zweden

Göteborg heeft een vriendelijke en relaxte sfeer met hippe wijken, Michelin-sterrenrestaurants en een levendige cultuur; alles wat je kunt verwachten van een grote stad. Daarnaast wordt er ambachtelijk bier van wereldklasse geproduceerd en kun je eten in een aantal van de beste seafoodrestaurants van Zweden. Op zoek naar dingen om te doen in Göteborg? Je hebt keuze te over!

Göteborg ligt aan de pittoreske westkust van Zweden en heeft een open, ondernemende uitstraling met een duurzaamheidsethos dat ook terug te vinden is in de bezienswaardigheden en attracties van de stad. De tweede grootste stad van Zweden is in 1612 opgericht door Koning Gustav II Adolf en werd al snel een commercieel centrum op het gebied van vishandel en scheepsbouw. Later werd de stad tevens een leider in transportinnovatie. Göteborg is de geboorteplaats van Volvo Cars en thuisbasis van het World of Volvo waar je een unieke collectie oldtimers kunt bewonderen. De stad is nog steeds erg trots op hun vishandelgeschiedenis en er is geen betere plek om te genieten van hoogstaande, lokaal gevangen seafood dan in een van de vele visrestaurants die Göteborg rijk is.

Maakt niet uit tijdens welke periode je de stad bezoekt, er zijn namelijk altijd genoeg dingen te doen in Göteborg, of je er nu een uitgebreide citytrip van maakt of op het punt staat een avontuur aan de westkust te beginnen.

1 / 4

Göteborg

Trams zijn een normaal verschijnsel in Göteborg. Deze oude trams rijden seizoensdiensten tussen het centraal station en Liseberg via Kungsportsavenyn. Het zijn voormalige verkeersrijtuigen die tussen 1900-1960 in het reguliere verkeer werden ingezet. Het personeel werkt geheel op vrijwillige basis en alle inkomsten gaan naar het behoud van de rijtuigen.

Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

/ 4
Op straat in het centrum van Göteborg rijdt een ouderwetse tram. Het is zomer en daglicht.

Göteborg

Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

Een luchtfoto van Göteborg in de sneeuw

Göteborg in de winter

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Een groot fonteinbeeld van een man die een vis vasthoudt, staande voor een lange boulevard.

Poseidon door Carl Milles op Götaplatsen, Göteborg

Foto: Steampipe Production Studio AB/ Göteborg & Co

Scenic view of Gothenburg Harbour with Älvsborg Bridge crossing the Göta Älv river.

Klippan, Gothenburg

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Een compacte stad - de culturele bezienswaardigheden van Göteborg

Göteborg is een compacte stad waardoor veel van de bezienswaardigheden zich op loopafstand bevinden, of op korte afstand met de tram van Göteborg. Ontdek het Göteborg uit de 17e eeuw aan de hand van de geplaveide straten van Haga, een gezellige, centraal gelegen wijk met boetiekjes en kleine cafés. Kijk ook uit naar de goed bewaarde houten huizen die tussen 1870 en 1940 zijn gebouwd als arbeiderswoningen. Breng zeker een bezoek aan Café Husaren op de ‘Haga Nygata’ hoofdstraat. Dit café staat bekend om zijn kaneelbroodjes ter grote van een bord, genaamd 'Hagabullen'.

Om de verhalen en objecten van de rijke geschiedenis van Göteborg verder te ontdekken, kun je een bezoek brengen aan het Göteborgs stadsmuseum in het East India House, dit was ooit hét centrum voor zeehandel van Göteborg tijdens de hoogtijdagen in de 18e eeuw. Artefacten variëren van overblijfselen van Vikingschepen tot de eerste Volvo ter wereld.

Liefhebbers van design mogen het Museum voor design en handwerk (Röhsska museet) niet missen. Dit museum werd geopend in 1916 en bevat een unieke collectie variërend van oude archeologische vondsten tot hedendaags Scandinavisch design.

Een van Göteborgs en Zwedens populairste attracties is Liseberg, het 100 jaar oude pretpark van de stad. Het park ligt midden in het centrum en biedt een duizelingwekkende selectie attracties en openluchtconcerten (Live Liseberg) waar zowel Zweedse als internationale topartiesten optreden. In Göteborg vindt tevens het legendarische Zweedse muziekfestival Way Out West plaats. Dit jaarlijkse driedaagse festival vindt plaats in augustus en trekt vele vrolijke feestvierders naar het Slottsskogen park.

1 / 4

Het Röhsska Museum voor Design en Ambacht in Göteborg

Het Röhsska Museum voor Design en Ambacht in het centrum van Göteborg is gespecialiseerd in historisch en hedendaags design en ambacht.

Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se

/ 4
Mensen die rondlopen in een tentoonstelling met designproducten in een museum.

Het Röhsska Museum voor Design en Ambacht in Göteborg

Foto: Marie Ullnert/imagebank.sweden.se

Een enorm kaneelbroodje naast een kopje cappuccino.

Hagabulle in Göteborg

Foto: Anna Hållams

Een rollercoaster in een groene omgeving.

Achtbaan bij Liseberg, Göteborg

Foto: Stefan Karlberg / Liseberg

Confetti regent over het publiek tijdens een concert tijdens het Way Out West-festival in Göteborg.

Muziekfestival

De natuurlijke wonderen van Göteborg - direct voor de deur

In Göteborg is de natuur overal om je heen: de frisse oceaanlucht of in het eerder genoemde Slottsskogen park, een uitgestrekt toevluchtsoord met gecultiveerd parklandschap, natuurlijke bossen en een dierentuin. Het hele jaar geopend. Een andere tuin waar het hele jaar door allerlei evenementen en activiteiten plaatsvinden is de Botanische tuin van Göteborg ('Botaniska Trädgården').

Ook liefhebbers van wandelingen komen hier aan hun trekken: Göteborg is namelijk het startpunt van het populaire Zweedse Gotaleden-pad. Begin bij het toeristenbureau op Kungsportsplatsen en wandel het makkelijke 6 kilometer lange pad van Göteborg naar Skatås, via het Delsjön natuurreservaat. Een ander populair wandelpad van Göteborg is de Göta River pelgrimstocht ('Pilgrimsleden Göta älv'). De eerste drie delen vinden plaats in de stad, van de kerk Masthugg naar Jennylund.

Houd je van varen? Dan ben je hier op het juiste adres. De lokale archipel van Göteborg bevat namelijk meer dan 20 eilanden, verdeeld in een noordelijke en zuidelijke archipel. De eilanden zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en veel van de grotere eilanden, zoals Hönö, zijn het hele jaar door te bezoeken.

1 / 3

Slottsskogen in Göteborg

Slottsskogen in Göteborg is een populair park en een perfecte picknickplaats in de stad.

Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg & Co

/ 3
Een gezin dat in de zomer naast een vijver in een park staat.

Slottsskogen in Göteborg

Foto: Steampipe Production Studio AB/Göteborg & Co

Groene hagen en bomen erachter.

Slottsskogen in Göteborg

Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co

Een kleine veerboot en zeilboot in de zee bij een eiland buiten Göteborg.

Veerboot naar het eiland Hönö, Göteborg

Foto: Anna Hållams

Op het menu - eten en drinken in Göteborg

Göteborg bevat een aantal foodie-hotspots en bekroonde restaurants, waaronder vijf Michelin-sterrenrestaurants en heeft zijn status als internationale foodie-stad meer dan verdiend. De stad heeft een moderne eetcultuur, die duurzame voedselpraktijken omarmt met Zweedse en internationale smaken. En aangezien de oceaan zo dichtbij is, ben je op de juiste plek om te genieten van het beste seafood van Zweden. Probeer Fiskekrogen, een populaire plek van Göteborg waar je kunt genieten van royale seafoodschotels.

Voor seafood met een Japanse twist ga je naar Vrå, een bekroond restaurant gevestigd in een oud postkantoor uit de jaren '20. Vrå staat bekend om de introductie van de lokaal gevangen Japanse oester in de Zweedse keuken.

Liever een New Yorks-Italiaans diner? Ga dan naar Tavolo, gevestigd in een omgebouwd industrieel monument in het stijlvolle Magasinsgatan. Bij Human geniet je van de lekkerste nieuwe Scandinavische keuken met een focus op seafood en plantaardige gerechten. Voor een moderne versie van traditionele Zweedse gerechten (‘husmanskost’) kies je voor een menu van Natur, ze bieden tevens een uitstekende selectie natuurlijke wijnen.

1 / 3

Restaurant Koka, Göteborg

Het restaurant Koka in Göteborg is prachtig ontworpen en bevat veel interessante details.

Foto: Koka

/ 3
Iemand giet een heldere vloeistof uit een sauspotje over groenten in een kleine kom.

Restaurant Koka, Göteborg

Foto: Koka

Een gedekte tafel met glazen en borden.

Restaurant Koka

Foto: Tina Stafrén/Göteborg & Co

Verschillende oesters, een mes en een kleine zeester op een rots.

Seafoodsafari in West-Zweden

Foto: Felix Odell

Er zit iets in het water - de ambachtelijke bier- en wijncultuur van Göteborg

Göteborg wordt beschouwd als een van Europa's populairste hubs voor ambachtelijk bier, zo bevat de stad een zeer groot aantal ambachtelijke brouwerijen, tapperijen en biercafés. De stad organiseert zelfs elk voorjaar een van 's werelds grootste bier- en whiskyfestivals: de GBG Beer Week. Waar te beginnen als je weinig tijd hebt? Probeer Stigberget, een bekroonde brouwerij in de zeer hippe industriële wijk Ringön. Liever wijn? Ga dan naar de voormalige vleesverwerkingswijk Gamlestaden, een nieuwe culturele en culinaire hotspot, of Wine Mechanics, een stedelijke wijnmakerij opgericht door twee pioniers op het gebied van wijn. Boek een wijnproeverij of ga dineren in de Winery Pub van de wijnmakerij.

Wil je graag het nachtleven van Göteborg ontdekken? In de brouwerijen en bars van Göteborg vinden vaak optredens van dj's en muzikanten plaats; een geweldige manier om een avondje uit te beginnen.

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Göteborg

Bucketlist voor Göteborg

Op zoek naar een verrassende citytrip bestemming met veel groen, groot winkelaanbod, culinaire verrassingen van wereldklasse en leuke familieattracties? En als bonus een prachtige archipel net buiten de stadsgrenzen? Göteborg is de tweede stad van Zweden en heeft het allemaal! Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je op weg met de tien hoogtepunten