Skip to main content
Myrorna tweehands winkel
Myrorna tweehands winkel
Myrorna is een grote liefdadigheidsketen die overal in Zweden tweedehands kleding verkoopt.
Foto credit: Jonas Nimmersjö

Shop till you drop

De steden van Zweden hebben coole, gekke en unieke winkels, evenals enkele van 's werelds beste tweedehands- en vintagewinkels.

Stockholm

Begin je dagje shoppen in Stockholm met een kopje koffie in een van de vele cafés van Södermalm en maak vervolgens een wandeling langs de vele winkels die de hoofdstad rijk is. Het is je vast al snel duidelijk waarom mensen in dit deel van de stad zo goed gekleed gaan, zij winkelen allemaal in modeboetieks zoals Grandpa, Judit Second Hand (die ook onder meer Filippa K tweedehands verkoopt), en Sneakersnstuff. Judit's collectie wordt zorgvuldig samengesteld uit vintage- en designspullen, terwijl Grandpa's concept van deels shop en deels hangout met optredens van dj's, ook erg populair is. Andere adressen op je boodschappenlijstje zijn de 6/5/4 lifestyle boutique en de Konst-ig boekwinkel.

Södermalm is ook de thuisbasis voor enkele van de grootste en beste verkooppunten van tweehandsketens als Stockholm Stadsmission en Myrorna. Ook vind je hier uitstekende vintage winkels, zoals Lisa Larsson Second Hand en — bekend uit Londen — Beyond Retro.

Winkelen in SoFo, Stockholm

Winkelen in SoFo, Stockholm

SoFo is een gebied ten zuiden van Folkungagatan op Södermalm, met veel hippe bars, creatieve winkels en interessante restaurants.

Foto: Agence les Conteurs

Malmö

In Malmö zijn de leuke boetiekjes rond Davidshallstorget een bezoek waard, waaronder de duurzame modewinkel Liebling en de vintage winkels Love Street Vintage en Odd & Fancy. De galerie Mitt Möllan heeft een regelmatig wisselende selectie van pop-up shops met retro snuisterijen, curiosa en sieradenverkopers zoals Pill & Punch, en duurzame modeontwerpers Pollyjo & Moz.

Winkelen in Malmö

Winkelen in Malmö

De modewinkel Liebling in Malmö.

Foto: Apelöga

Göteborg

Als je in Göteborg bent, dan is de buurt Magasinsgatan de eerste stop op een dagje shoppen. In deze buurt huizen de internationaal meest succesvolle designerketens van de stad, zoals Acne Studios, Nudie Jeans en Velour. Daarnaast vind je er ook onafhankelijke boetieks, zoals de kledingwinkel met maritiem thema Emma och Malena. De interieurwinkel Artilleriet heeft een wisselende maar altijd bijzondere collectie, terwijl Floramor & Krukatös, gerund door een moeder-dochter en tevens pottenbakker-tuinman-duo, zowel keramische potten als planten verkoopt. De behangwinkel Engelska Tapetmagasinet, huist er al sinds 1899. De winkel wordt nog altijd gerund door dezelfde familie die de winkel ooit startte.

Als je op zoek bent naar een cadeau, een souvenir of gewoon een aangename plek om rond te dwalen, wandel dan langs de karakteristieke houten huizen op Haga Nygata, waar veel gezellige cafés en winkels gevestigd zijn die lekkernijen verkopen zoals handgemaakte zeep, ambachtelijk speelgoed en marsepeinen varkentjes. Hoogtepunten zijn onder meer de ambachtelijke snuisterijwinkel Peachy Home, de eigentijdse ambachtelijke winkels Sintra en Haga of Sweden, en het modemerk Twist & Tango.

1 / 3

Magasinsgatan in Göteborg

De winkelstraat Magasinsgatan in Göteborg.

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

/ 3
Een autovrije winkelstraat met vlaggen en uithangborden van verschillende winkels. Er lopen mensen en midden op straat fietst een man.

Magasinsgatan in Göteborg

Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Floramor & Krukatös, Gothenburg

Floramor & Krukatös, Gothenburg

Foto: Anna Hållams

Koffiepauze bij Da Matteo

Koffiepauze bij Da Matteo

Foto: Tina Stafren

Een reis naar Zweden - een belevenis die écht wat anders is

Met zijn inventieve eetcultuur, designwinkels en prachtige steden, zijn er naast de uitgestrekte bossen, pittoreske eilanden en duizenden meren veel redenen om naar Zweden te reizen.

Zweedse ambachtelijke items om te koesteren

Zweden heeft heel wat handgemaakte, ambachtelijke stukken in z'n aanbod - traditioneel en eigentijds - vaak ontworpen met het oog op duurzaamheid.