Skip to main content

Bucketlist voor Göteborg

Op zoek naar een verrassende citytrip bestemming met veel groen, groot winkelaanbod, culinaire verrassingen van wereldklasse en leuke familieattracties? En als bonus een prachtige archipel net buiten de stadsgrenzen? Göteborg is de tweede stad van Zweden en heeft het allemaal! Geen idee waar je moet beginnen? We helpen je op weg met de tien hoogtepunten

De archipel van Göteborg
Göteborg heeft een pittoreske archipel met veel eilanden om te zien.
Foto: Jorma Valkonen/Göteborg & Co

De archipel

Geen bezoek aan Göteborg is compleet zonder een bezoek aan de prachtige archipel die voor de deur ligt. De westkust van Zweden is befaamd om de grillige kustlijn met duizenden eilanden. Plan een boottocht door de archipel of bezoek een van de vele leuke vissersdorpjes langs de kust.

Haga
Kerst in Haga
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se

Fika in het Haga district

Haga is de oudste wijk in Göteborg en nog altijd een bruisende wijk met veel kleine winkeltjes en leuke cafés en barretjes. Een koffiebreak, een fika in Zweden, hoort er natuurlijk helemaal bij. Eet een Hagabulle, een gigantisch kaneelbroodje, in de Haga Nygata.

De 'viskerk' van Göteborg
Feskekôrka, de Viskerk, is de lokale naam voor de beroemde overdekte vismarkt in Göteborg. Deze toeristische magneet herbergt een van de oudste ambachten van de stad, namelijk vissen.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

De Feskekôrka

De Feskekôrka, letterlijk Viskerk, is een vismarkt in een prachtig historisch gebouw. Het ziet er eigenlijk niet uit als een echte kerk, maar het gebouw uit 1874 van stadsarchitect Viktor von Gegerfeldt is zeker een bezoekje waard. Al is het alleen maar om een lekker broodje garnalen te halen.

Seafood
Zeevruchten uit West-Zweden
Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Culinair genieten

De kust ligt op een steenworp afstand van de binnenstad en dus is het niet gek dat al dat lekkers uit de zee vrijwel rechtstreeks op je bord belandt. De restaurants in Göteborg kennen bijna zonder uitzondering een uitgebreide seafood kaart. Maar er is zoveel meer. Maak een keuze uit het grote aanbod.

Göteborg siteseeing
De rondvaartboten van Paddan in Göteborg bieden een kans om de op een na grootste stad van Zweden vanuit een nieuw perspectief te bekijken.
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Verken de grachten van Göteborg

Het lijkt Nederland wel, maar dan toch anders. Maak een rondvaart door het centrum van Göteborg over de karakteristieke grachten uit de 17e eeuw met een van de Paddan grachtenboten. Je krijgt een goed beeld van alle hoogtepunten en geschiedenis van de stad vanaf het water.

Vlooienmarkt - Loppis
Als je in de zomer Zweden bezoekt, zal je ongetwijfeld een paar loppis-borden tegenkomen. Loppis, of loppmarknad, betekent vlooienmarkt. Volg een van die borden voor een kans om rond te hangen met de lokale bevolking en hun (binnenkort voormalige) bezittingen in een tuin of garage of misschien een kofferbakverkoop te bekijken. Een fika wordt hoogstwaarschijnlijk aangeboden, en naar loppisar gaan is als een Zweedse volkssport.
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Winkelen in Göteborg

Lokale kledingmerken, tweedehands items en interieur design, je vindt het allemaal in Göteborg. De stad herbergt verspreid over het hele centrum veel winkels en boetiekjes die gespecialiseerd zijn in hun eigen variatie op Scandinavische design.

Göteborg in de winter
Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden. De stad, gelegen aan de westkust, is een populaire bestemming voor toeristen en biedt verschillende culturele en architectonische hoogtepunten.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Göteborg Museum of Art

Het Göteborg Museum of Art herbergt een indrukwekkende Nordic kunstcollectie vanaf de 15e eeuw.

Liseberg
Elk jaar opent Liseberg haar deur tijdens de feestdagen. Het opent half november en is open tot 23 december. Gedurende deze tijd organiseert Liseberg de grootste traditionele kerstmarkt van Zweden en wordt het park verlicht door ongeveer 5 miljoen kerstverlichting.
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se

Liseberg

Liseberg is een van de populairste attracties in Göteborg. Dit attractiepark ligt niet ver van het stadscentrum en is een actief dagje uit voor de hele familie. Of je nu gaat voor de diverse attracties zoals achtbanen en zweefmolens of de diverse concerten die er worden gegeven. In de wintermaanden is Liseberg befaamd om de lichtjes en de gezellige kerstmarkt.

Slang bij Universeum, Göteborg
Slang bij Universeum - een kenniscentrum in Göteborg.
Foto: Frida Winter/Göteborg & Co

Universeum

Het Universeum is een museum waar je een echt regenwoud binnen vindt. Je waant jezelf letterlijk in een andere wereld. Bezoek eveneens het grote aquarium en bekijk de enorme variatie aan exotische dieren en planten.

Kosters Trädgårdar
Kosters Trädgårdar is een ecologisch tuincentrum dat een verscheidenheid aan ecologische producten, bloemen en groen biedt. Ze hebben ook een café.
Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Het park in

Göteborg is een groene stad, met veel parken en tuinen. Net buiten het stadscentrum vind je de Trädgårdsföreningen van Göteborg, een van de best bewaarde 19e eeuwse parken van Europa. Een kort tramritje en je staat in de Botanische Tuinen van Göteborg, waar je meer dan 16.000 verschillende soorten planten vindt.