Skip to main content
Herfst zwemmen
Maak opnieuw verbinding met de natuur in een van de 100.000 meren en talloze archipels van Zweden.
Foto credit: Maskot/Folio/imagebank.sweden.se

12 concrete tips om duurzaam te reizen

Verantwoord reizen draait niet alleen om het al dan niet vliegen. Er komt veel meer bij kijken; van de keuze van je bestemming tot hoelang je blijft, tot waar en wat je koopt, eet en verblijft. Door vragen te stellen en weloverwogen keuzes te maken, kun je een verschil maken.

Voor je reis

Verantwoord reizen draait om het nemen van weloverwogen beslissingen. Kies je bestemming en reistijd zorgvuldig vanuit milieu-, sociaal en economisch oogpunt. Plan je reis ruim van tevoren om duurzamer te kunnen reizen.

Tip: Travel & Climate is een Zweeds platform waarmee je je reisvoetafdruk kunt berekenen. Het is opgezet door een netwerk dat samenwerkt met het Centrum voor Toerisme van de Universiteit van Göteborg.

1 / 3

Het leven op de Zweedse archipel

Zweden is uitgeroepen tot de meest duurzame reisbestemming ter wereld.

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

/ 3

Het leven op de Zweedse archipel

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Kerkstad Gammelstad, Luleå

Foto: Peter Rosén/Lappland Media AB

Het Zweedse spoorwegsysteem

Foto: Jann Lipka/imagebank.sweden.se

Waarom Zweden

Zweden staat staat niet alleen bekend om zijn toegankelijke natuurwonderen, goed bewaarde UNESCO-werelderfgoedlocaties en vooruitstrevende levensstijl. Naast het feit dat Zweden 's werelds duurzaamste reisbestemming is, is Zweden ...

  • ... een democratie met het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie, vrijheid van demonstratie en vrijheid van vergadering, die centraal staan in de democratie.
  • ... streng op het gebied van wetten om slechte gezondheid en ongelukken op de werkvloer te voorkomen en zo een goede werkomgeving en gunstige omstandigheden te creëren in de meeste bedrijven in de horeca.
  • ... voor het zesde jaar op rij bekroond met de eerste plaats van de Global Sustainable Competitiveness Index (2016-2022).

Milieubewust reizen naar Zweden

Reizigers uit Europa kunnen er voordelig voor kiezen om met de trein naar Zweden te reizen, een elektrische auto te huren of een klimaatvriendelijke busreis te boeken.

Voor langeafstandsreizigers is vliegen mogelijk de enige optie. Als je met het vliegtuig reist, gebruik dan het acroniem NERD (New, Economy, Regular, Direct) als leidraad bij je vluchtkeuze. Nieuwere, energiezuinigere vliegtuigen en non-stop vluchten minimaliseren je ecologische voetafdruk, net als reizen in de economy-klasse en weinig bagage meenemen.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen reizigers hun reis compenseren. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je ook biobrandstof kopen. Door te investeren in de ontwikkeling van hernieuwbare brandstoffen kun je bijdragen aan de ontwikkeling van de luchtvaart.

Tip: Fly Green Fund is een Zweedse non-profitorganisatie die je helpt de koolstofvoetafdruk van je vlucht te verkleinen door fossiele vliegtuigbrandstof te vervangen door duurzame vliegtuigbrandstoffen.

1 / 3

Winter cabin

Ga werken in een hut buiten Kiruna, in het noorden van Zweden. Het noorderlicht en de met sterren gevulde heldere hemel helpen de sfeer te bepalen.

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

/ 3

Winter cabin

Foto: Asaf Kliger/imagebank.sweden.se

Workation in Zweden

Foto: Denise Lissert/Visit Sweden

Kreeft vangen in West-Zweden

Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

Neem de tijd

Dit geldt met name voor reizigers die met het vliegtuig komen. Vermijd meerdere korte uitstapjes naar verschillende plaatsen en kies ervoor om meer te ontdekken in de omgeving van je gekozen bestemming. Waarom blijf je niet voor een workation? Of maak van de gelegenheid gebruik om een ander Scandinavisch land te bezoeken. Stel je voor dat je het noorderlicht spot vanuit je kantoor of, voor nachtbrakers, dat je een maand of twee in het licht van de middernachtzon kunt werken ...

Wanneer naar Zweden reizen

Reizen in het laagseizoen heeft verschillende voordelen. Door bestemmingen in het hoogseizoen te vermijden, draag je niet bij aan massatoerisme dat het milieu schaadt. Je helpt lokale bedrijven om het hele jaar open te blijven, wat sociaal en economisch duurzaam is. Een extra bonus voor jou is dat de prijzen over het algemeen lager zijn en dat je van je bestemming kunt genieten zonder de drukte.

Voorbeeld: in plaats van de westkust te bezoeken tijdens de drukke zomermaanden, kun je beter in de herfst komen en het kreeftenseizoen meemaken. Of sla de skigebieden over tijdens de kerstpiek en ga in de zomer mountainbiken op de pistes.

1 / 3

Duurzame accommodatie

Er zijn veel certificeringen en labels voor hotels in Zweden. Bergaliv Loft House is een toevluchtsoord gebouwd in harmonie met de natuur op de berg Åsberget in Noord-Zweden.

Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

/ 3

Duurzame accommodatie

Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

Sápmi Nature Camp, Zweeds Lapland

Foto: Lennart Pittja/Sápmi Nature/imagebank.sweden.se

Naturbyn, Värmland

Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se

Groene accommodaties

Over het algemeen geniet Zweden van erg goede werkomstandigheden. Welk hotel je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat werknemers een positieve werkomgeving hebben. En ben je op zoek naar een unieke accommodatie dicht bij de natuur? Dan ben je hier aan het juiste adres. De Zweedse bossen zijn bezaaid met duurzame eco-lodges en glamping-tenten.

Zweden heeft geen nationaal keurmerkprogramma voor duurzaamheid in de horeca. In plaats daarvan zijn er veel certificeringen en keurmerken voor hotels, waaronder ISO, Swedish Welcome, Green Key, Nordic Swan Ecolabel en Krav.

Zweedse hotelketens lopen ook voorop in het communiceren van hun maatregelen op het gebied van duurzaamheid.

  • Strawberry (voorheen Nordic Choice Hotels) heeft zes duurzaamheidspijlers opgericht, waaronder ethische handel en diversiteit, en alle hotels zijn ISO 14001 gecertificeerd.
  • Alle Zweedse Scandic Hotels dragen het Nordic Swan Ecolabel en werken voortdurend aan het verbeteren van hun duurzame oplossingen voor alles van uitstoot tot afval.
  • Elite Hotels is gefocust op het milieu, van consumptieartikelen tot waterverbruik, en alle hotels zijn gecertificeerd door Green Key.
1 / 2

Sledehonden in het bos

Siberische Huskies trekken een hondenslee in Zweeds Lapland. Jokkmokkguiderna biedt hondenslee-avonturen in de bossen en bergen van het noorden, en hun excursies zijn allemaal goedgekeurd door de Zweedse vereniging voor ecotoerisme.

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

/ 2

Sledehonden in het bos

Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se

Kajakken

Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

Duurzame dingen om te zien en te doen

Om het meeste uit je vakantie te halen met zo min mogelijk impact, wend je je tot lokale operators en gidsen. Zo steun je niet alleen de lokale economie en werkgelegenheid, maar krijg je ook deskundige tips en ontdek je verborgen juweeltjes die je reis onvergetelijk maken.

Verschillende keurmerken in verschillende delen van het land verzamelen bedrijven met hoge kwaliteits- en duurzaamheidsnormen binnen het ecotoerisme. Dit zijn er een paar:

  • Nature’s Best is het enige duurzaamheidslabel in Zweden voor ervaringen in de natuur. Het is gebaseerd op zes principes van ecotoerisme en verzamelt alles van accommodatie en Sámi-ervaringen tot hondensleeën en cruises in de archipel - in totaal zo'n 35 bedrijven in het hele land.
  • Västerbotten Experience is een initiatief waarbij bedrijven in de provincie Västerbotten samenwerken aan duurzamere ervaringen. Het is gebaseerd op duurzaamheidscriteria van het GSTC en verzamelt meer dan 80 bedrijven op het gebied van accommodatie, natuur, cultuur en eten.
  • 'Hållbarhetsklivet' (Stepping up Sustainability) is een gezamenlijk initiatief voor een duurzame toeristische sector in West-Zweden. Het verenigt ongeveer 60 bedrijven in de stad Göteborg en de provincies Bohuslän, Dalsland en Västergötland, waaronder veel van de meest gerenommeerde bedrijven in de regio.
  • Sustainable Plejs is een EU-project van het grootste eiland van Zweden, Gotland. Bedrijven van over het hele eiland zijn erbij betrokken, waaronder een reeks hotels en restaurants, en het idee is om lokaal en biologisch te werken om van Gotland het hele jaar door een levendige en duurzame plek te maken.

Wist je dat? Het grote aantal start-ups in Zweden heeft internationaal veel aandacht gekregen. Zweden heeft dan ook een lange geschiedenis van innovatie en staat op de derde plaats van de innovatiefste landen ter wereld volgens de Global Innovation Index 2022. Een bijzondere Zweedse tech-innovatie is de milieuvriendelijke douche Orbital, geïnstalleerd in verschillende hotels in Zweden, waaronder het Treehotel.

1 / 2

Restaurant in Furillen, Gotland

Voedselverspilling is een grote uitdaging en jij als restaurantgast kunt met kleine middelen een verschil maken.

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

/ 2

Restaurant in Furillen, Gotland

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Drinkwater in de natuur

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Eet en drink met weinig impact

De Groene MICHELIN ster zet restaurants in de schijnwerpers die voorop lopen in de branche wat betreft hun duurzame praktijken, waaronder momenteel acht Zweedse restaurants verspreid over het hele land. Ook de 360°Eat Guide rangschikt restaurants op duurzaamheid, sociaal en ecologisch, evenals gastronomie en bekroonde 35 restaurants in Zweden in 2022.

Naast de uitdaging van de grote impact van vlees op het klimaat, is voedselverspilling een grote challenge in de horeca. Veel Zweedse restaurants treffen maatregelen om dit te verminderen en eveneens hun duurzaamheidspraktijken te verbeteren. Als restaurantgast kun je ook door kleine handelingen een verschil maken.

  • Kies bij buffetten bijvoorbeeld voor meer groente en schep niet meer eten op dan je op kunt.
  • Kies lokaal en seizoensgebonden voedsel. Zo krijg je niet alleen versere producten en leer je meer over het culinaire erfgoed van de bestemming, je hebt ook een positieve invloed op zowel het milieu als de lokale economie.
  • Als je een tafel hebt gereserveerd maar niet kunt komen, annuleer de reservering dan op tijd zodat het restaurant zich kan aanpassen.

Wist je dat? Zweeds kraanwater is van hoge kwaliteit en volkomen veilig om te drinken. Zweden staat zelfs steevast genoteerd als een van de landen met het beste drinkwater ter wereld. Water rechtstreeks uit de kraan drinken is de norm, zelfs in restaurants. Je hoeft dus geen water in plastic wegwerpflessen te kopen.

1 / 2

Polkagris

Polkagris is een speciaal zuurstok gemaakt in Gränna, Småland.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

/ 2

Polkagris

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Biologische boerderijwinkel

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Duurzaam winkelen

Hoewel winkelen en consumeren niet direct samengaan met duurzaamheid, willen veel bezoekers souvenirs kopen om mee naar huis te nemen. Sommige keuzes zijn dan beter dan andere. Vermijd massaproducten die aan de andere kant van de wereld zijn gemaakt. Koop producten die in Zweden zijn gemaakt en waarbij duurzaamheid in acht is genomen.

Zweden is bezaaid met boerderijwinkels die lokale en kleinschalige producten verkopen. Een dagje naar het platteland is een belevenis op zich. En terwijl je winkelt voor typisch Zweedse levensmiddelen zoals platbrood, lingonbessenjam, Kalix kaviaar, zuurstokken ('polkagrisar') en gedroogd rendiervlees, kun je van de gelegenheid gebruikmaken om te genieten van een klassieke Zweedse 'fika'.

Zweedse mode is gemaakt om lang mee te gaan en Zweeds design is gemaakt om te gebruiken. Ga voor een designvoorwerp dat functioneel, duurzaam en van goede kwaliteit is, gemaakt om keer op keer te gebruiken. Of kies een kledingstuk dat symboliseert waar het bij Zweedse mode om draait: duurzaamheid, tijdloosheid en minimalisme. En niet te vergeten: Zweden zijn goed in hergebruik, wat betekent dat er in de steden veel vintagewinkels en tweedehandswinkels van hoge kwaliteit zijn die tweedehands kleding en meubels verkopen.

1 / 2

Fietsen in Stockholm

Zweedse steden zijn ontworpen om te wandelen en fietsen. Het weelderige eiland Djurgården is een van de belangrijkste trekpleisters van Stockholm voor recreatie en vrijetijd.

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

/ 2

Fietsen in Stockholm

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

Reizen met de trein in Zweden

Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se

CO2-neutraal reizen binnen het land

Kies voor lopen of fietsen wanneer je de keuze hebt. Zweedse steden zijn ontworpen voor voetgangers en fietsers. Straten hebben trottoirs en fietspaden en op bijna elke hoek staan fietsrekken.

Maak gebruik van het openbaar vervoer. Zweden heeft een uitgebreid openbaar vervoersysteem met metro, tram en bus waarbij je meestal met je bankkaart kunt betalen.

Als je een taxi of huurauto nodig hebt, kies dan indien mogelijk een elektrisch voertuig. Taxi Stockholm, het grootste taxibedrijf in Stockholm, is ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd en streeft ernaar dat alle auto's in 2030 emissievrij zijn. Taxi Kurir, dat actief is in verschillende Zweedse steden, is ISO 14001 gecertificeerd en streeft naar een fossielvrij wagenpark in 2025.

Treinreizen in Zweden zijn de meest klimaatvriendelijke in heel Europa. Reizen met de trein met de grootste spoorwegmaatschappij van Zweden, SJ, is vrijwel emissievrij, omdat de meeste elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Het prachtige uitzicht is een bonus!

De Zweedse binnenlandse luchtvaart biedt reizigers al jaren de mogelijkheid om te vliegen op duurzaam geproduceerde biobrandstof. Verschillende Zweedse luchtvaartmaatschappijen compenseren daarnaast emissies die niet kunnen worden geminimaliseerd.

Tip: in juni 2023 vertrekt 's werelds eerste zelfrijdende elektrische veerboot vanuit Stockholm. De veerboot MF Estelle, genoemd naar prinses Estelle, brengt passagiers (en hun fietsen en huisdieren) in slechts zes minuten van en naar de eilanden Kungsholmen en Södermalm. De veerboot wordt grotendeels opgeladen door zonnepanelen op het dak, en doordat de veerboot zelfrijdend (zelfvarend in dit geval) is, wordt de reis zowel stipter als energiezuiniger.

Als je geen info kunt vinden over duurzaamheid ... Vraag er dan naar!

Duurzaamheid is zo geïntegreerd in de Zweedse levensstijl en zaken als goede arbeidsomstandigheden en biologische producten zijn zo vanzelfsprekend dat we er niet eens over nadenken of praten. Sommige lokale producenten hanteren hoge duurzaamheidsnormen maar kunnen zich geen certificering veroorloven, waardoor communicatie nog belangrijker wordt. En als een bedrijf niet aan je verzoeken kan voldoen, kunnen je vragen bijdragen aan de bewustwording en actualisering van het probleem. Op de lange termijn draag je dus bij aan het stimuleren van ontwikkeling.

1 / 3

Bosbessen plukken

Bosbessen plukken in natuurreservaat Heråmaden. Dankzij het Zweedse recht op openbare toegang kan iedereen genieten van het Zweedse buitenleven, inclusief het plukken van paddenstoelen, kruiden en bessen.

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

/ 3

Bosbessen plukken

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

Stora Karlsö

Foto: Stora Karlsö

Stora Karlsö

Foto: Stora Karlsö

Laat geen spoor achter...

Iedereen is vrij om door de Zweedse natuur te zwerven dankzij het recht van vrije toegang ('Allemansrätten'). Het principe van dit unieke recht, dat je toestaat om in bossen te kamperen, in meren te zwemmen en zoveel bessen te plukken als je kunt dragen, is 'niet verstoren en niet vernielen'.

Recyclen is vanzelfsprekend voor Zweden; je ziet overal afvalbakken met verschillende containers voor plastic, papier, glas, metaal, etensresten enz.

... of doe iets goeds door aanwezig te zijn

Op sommige bestemmingen zijn bezoekers cruciaal voor een duurzaam ecosysteem. Een voorbeeld hiervan is het eilandje Stora Karlsö bij Gotland. Het hele eiland is gecertificeerd door Nature's Best en is het op één na oudste natuurreservaat ter wereld, alom bekend om zijn grote vogelkolonies. Stora Karlsö is een belangrijke plek voor de bedreigde Oostzeekoeten, die nestelen op de steile kliffen. Tijdens de pandemie van het coronavirus, toen het eiland gesloten was voor bezoekers, arriveerden er grote groepen zeearenden die de zeekoeten zo bang maakten en verstoorden dat het aantal kuikens met minstens 25% daalde. Wetenschappers hielden de situatie in de gaten en ontdekten dat de bezoekers van Stora Karlsö zich gedroegen als 'zeevogelbeschermers', volgens een artikel in Biological Conservation. De conclusie was dat in sommige gevallen de aanwezigheid van mensen gebruikt kan worden om gevoelige dierenpopulaties te beschermen.

Bewust reizen creëert blijvende waarden, niet alleen voor jou maar ook voor de maatschappij en de planeet.

Lees meer over hoe Visit Sweden duurzaam te werk gaat op onze corporate site.