Skip to main content
Een vrouw loopt naar een openlucht bad in de sneeuw omringd door een houten gebouw.
Arctic Bath in Harads, Zweeds Lapland
Arctic Bath in Harads, Zweeds Lapland
Foto credit: Håkan Stenlund/Swedish Lapland

9 bijzondere accommodaties dicht bij de Zweedse natuur

Zweedse architectuur en natuur gaan vaak hand in hand. Dus wat is er mooier dan de uitnodigende natuur van Zweden te ontdekken tijdens een verblijf in een architectonisch hoogtepunt?

Hier zijn negen unieke accommodaties, gerangschikt van noord naar zuid.

Een hotelkamer gemaakt van ijs. Beelden van kippen gemaakt van ijs en sneeuw sieren de kamer.
Suite bij Icehotel, Jukkasjärvi
Kunstsuite ontworpen door Edith Van de Wetering & Wilfred Stijger.
Foto: Asaf Kliger © ICEHOTEL

Icehotel, Zweeds Lapland

Ook al smelt het elk voorjaar weg, het Icehotelin Zweeds Lapland is al meer dan 30 jaar een architectonisch monument. Het is 's werelds eerste en meest beroemde ijshotel, gebouwd van bevroren blokken ijs die ze uit de nabijgelegen rivier de Torne halen. Binnen schommelt de temperatuur rond de -5 tot -7 ºC, hoe koud het buiten ook is. Het hele hotel is een soort kunsttentoonstelling die kunstenaars van over de hele wereld aantrekt om naar het dorp Jukkasjärvi te komen om hun ontwerpen in het kristalheldere ijs te bouwen. Een hotelovernachting wordt niet cooler dan dit.

Arctic Bath in Harads
Arctic Bath in Harads
Een accommodatie bij Arctic Bath in Harads. Deze cabines staan vlak naast de Luleå rivier in Swedish Lapland.
Foto: Anders Blomqvist/Visit Sweden

Arctic Bath, Swedish Lapland

Kom tot rust in de warme en koude baden van deze futuristische arctische spa, gelegen in Swedish Lapland. Arctic Bath is door National Geographic genoemd als een van 's werelds beste nieuwe hotels vanwege zijn "adembenemende en briljante" architectuur. Architecten Bertil Harström (tevens verantwoordelijk voor het beroemde en nabijgelegen Treehotel) en Johan Kauppi hebben de spa ontworpen. Deze is geïnspireerd op het transport met houtblokken dat hier vroeger plaatsvond. Arctic Bath biedt hutten op het land en op het water, gebouwd naar Zweeds design met natuurlijke en duurzame materialen.

De spiegelkubus van het Treehotel in Harads, Swedish Lapland
De spiegelkubus van het Treehotel in Harads, Swedish Lapland
Treehotel in Harads biedt verschillende accommodaties hoog in de bomen, waaronder de Mirrorcube, een box van gespiegeld glas.
Foto: Swedish Lapland

Treehotel, Swedish Lapland

In het noordelijk deel van Zweden, midden in een dennenbos, ligt dit architectonische hoogtepunt. Hier overnacht je in boomhutten die 4 tot 10 meter boven de grond hangen. Kies uit verschillende ontwerpen, zoals de Mirrorcube, een kubusvormige boomhut van 4x4x4 meter bedekt met reflecterend glas. Of ga voor het Bird's Nest, ontworpen als een gigantisch vogelnest. Het Treehotel is de ultieme plek om de bossen op een unieke wijze te ervaren: hoog in de boom.

Arknat
Arknat
ArkNat is een combinatie van natuur en architectuur, die je vindt langs de wandelroute van de Hoge Kust.
Foto: Martin Edström/Visit Sweden

ArkNat, Höga Küsten

ArkNat combineert natuur en architectuur. Het is een concept dat bestaat uit negen verschillende schuilplaatsen die stuk voor stuk ontworpen zijn door getalenteerde Scandinavische architectuurtstudenten. Een van de schuilplaatsen, bekend als ‘He’, is een alternatieve windschuilplaats voor wandelaars en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Dankzij z'n dubbele functie kun je als wandelaar de ervaring constant veranderen door ofwel het hoofdgedeelte naar binnen te kantelen om bescherming te zoeken, of deze naar buiten te openen voor een prachtig omlijst uitzicht op de noordelijke baai. ArkNat creeërt prachtige ruimtes waar bezoekers verbinding kunnen maken met zichzelf en de omringende natuur.

Bergaliv loft house
Bergaliv loft house
Bergaliv Loft House is een plek die je vindt op de flanken van de berg Åsberget in het noorden van Zweden.
Foto: Martin Edström/Visit Sweden

Bergaliv, Hälsingland

Bergaliv is een plek om echt tot rust te komen en je los te maken van de buitenwereld. Hier kun je genieten van de panoramische uitzichten over de rivier Ljusnan, over de aangrenzende weilanden tot aan de dichte bossen daarachter. Je slaapt in een minimalistische houten hut, ontworpen door de Zweedse architect Hanna Michelson. De hut heeft twee verdiepingen en wordt gekenmerkt door een ruig interieur van licht essen- en berkenhout. Op de eerste verdieping vind je een bed, terwijl de bovenverdieping een open terras is met een prachtig vrij uitzicht - de perfecte plek om te mediteren.

Pater Noster
Pater Noster
Pater Noster is een accommodatie naast een vuurtoren midden in de archipel aan de Zweedse westkust.
Foto: Erik Nissen Johansen/Visit Sweden

Pater Noster, Göteborg

Het verst verwijderd van de archipel aan de westkust, op het kale eiland Hamneskär, ligt Pater Noster. Het werd in 1868 gebouwd door de veelgeprezen ingenieur Gustav von Heidenstam. Honderd jaar lang leidde de vuurtoren op Hamneskär schepen door deze beruchte en gevreesde wateren. Dankzij een aantal enthousiastelingen zijn de paar overgebleven huizen gerestaureerd. Daarmee is het voorheen ontoegankelijke eiland weer geopend voor publiek dat de dramatische aard en de fascinerende geschiedenis van de vuurtoren kan ervaren.

Hermit hut bij Furillen
Hermit hut bij Furillen
Hermit hut bij Fabriken Furillen op het eiland Gotland
Foto: Johan Hellström/Visit Sweden

Fabriken Furillen, Gotland

In de noordoostelijke hoek van het eiland Gotland - op minder dan een uur vliegen van Stockholm - vind je het afgelegen schiereiland Furillen. In het ruige landschap rond Furillen biedt de Hermit Cabin een echte off-the-grid vakantie. Elimineer even alles wat we als vanzelfsprekend beschouwen, zoals wifi, stromend water of elektriciteit, en creëer je eigen perfecte alternatieve ervaring. De gezellige Hermit Cabin van 10 m2 is ontworpen door Mats Theselius en is door Condé Nast benoemd als een van de beste digitale detoxvakanties ter wereld.

Een glazen hut in de natuur, met deuren wijd open. Zee en bos in de verte.
The 72 Hour Cabin
De 72 Hour Cabin in West-Zweden.
Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

72h Cabin, West-Zweden

Een uur rijden ten noorden van Göteborg vind je de regio Dalsland, de thuisbasis van deze glazen hutten. De hutten zijn ontworpen door architect Jeanna Berger en bieden een perfecte plek om het kalmerende effect van de Zweedse natuur te ervaren. Kies ervoor om in een hut te verblijven op een privé-eiland met uitzicht op het Ånimmen-meer, of in een hut diep in de dennenbossen. De 72h Cabin is vernoemd naar het experiment, waarbij zorgvuldig uitgekozen deelnemers 72 uur in een van de cabines doorbrachten om de positieve effecten van de natuur op stressniveau en welzijn te ontdekken. Behalve genieten van het spectaculaire uitzicht en de rust en kalmte van de natuur, kun je ook een breed scala aan activiteiten ondernemen om de Zweedse natuur verder te verkennen.

Een rechthoekige houten suite met een groot raam bevindt zich in een bos.
Trakt Forest Hotel, Småland
Trakt Forest Hotel biedt unieke accommodatie tussen de bomen in Småland.
Foto: Trakt Forest Hotel

Trakt Forest Hotel, Småland

Diep in de bossen van Zuid-Zweden heeft de veelgeprezen architect Gert Wingårdh vijf 'zwevende kamers' ontworpen. Deze bossuites van Trakt Forest Hotel, zijn op pilaren geplaatst om een minimale impact op het milieu te hebben en zijn geïnspireerd op traditionele Zweedse jachttorens die worden gebruikt voor het volgen van elanden. Aan de binnenkant wordt Scandinavische eenvoud gecombineerd met luxueus comfort en overgedimensioneerde ramen, waardoor de natuur in elk seizoen centraal staat. Een schoolvoorbeeld van Zweedse architectuur in de natuur.