Skip to main content
Een houten zeilboot met zes personen, waarvan er één een kreeftenkooi in zee gooit. Op de achtergrond gaat de zon onder.
Kreeft vangen in West-Zweden
Vissen op kreeft in de archipel van West-Zweden. De westkust van Zweden staat bekend om zijn heerlijke zeevruchten.
Foto credit: Roger Borgelid/Wetsweden.com

Zweedse seafoodsafari's - van kreeft en rivierkreeft tot oesters en zeewier

Aan echte foodies hoef je de Bohuslän kust van West-Zweden niet te introduceren. Zij weten dit allang: oesters, mosselen, kreeft, schelp- en vissoorten, het komt er allemaal kraakvers uit zee. En je kunt het niet alleen eten, je kunt het ook zelf vangen!

Bij foodsafari's gaat het, zoals de naam al zegt, zowel om de ervaring als om de gerechten die uiteindelijk op je bord belanden. Zweden heeft veel van deze culinaire avonturen in petto, zowel op het water als op het land.

De herfst is het perfecte seizoen voor een seafoodsafari langs de Zweedse westkust - een locatie die synoniem is met heerlijke verse vis en zeevruchten. Met deskundige hulp kun je oesters en mosselen oogsten - of een ander soort zeevruchten waar je zin in hebt - voordat je je overheerlijke vangst proeft.

Volgens kenners behoort het seafood uit de wateren langs de Zweedse westkust tot het beste seafood ter wereld. Dat wil je toch even zelf testen? Dan zit er maar één ding op: proeven. En dat kan op genoeg plekken.

1 / 2

Verse kreeft

Verse kreeft gekookt in Bohuslän, West-Zweden.

Foto: Madeleine Landley/Westsweden.com

/ 2
Een persoon in kokskleding, staand bij de zee terwijl hij een dienblad met een grote kreeft en schijfjes citroen vasthoudt.

Verse kreeft

Foto: Madeleine Landley/Westsweden.com

Iemand houdt een kreeft in zijn handen.

Zeevruchtensafari in West-Zweden

Foto: Jonas Ingman/Vastsverige.com

Op jacht naar kreeft

De kreeften in deze Zweedse wateren worden vaak "het zwarte goud" genoemd en worden tot de beste ter wereld gerekend. Het oogstseizoen voor deze heerlijke schaaldieren begint elk jaar op de eerste maandag na 20 september - en jij bent uitgenodigd om deel te nemen aan dit langverwachte kalenderhoogtepunt. Je vertrekt vanuit de iconische badplaats Marstrand en vaart rond de rotsachtige eilandjes, begeleid door ervaren gidsen die je graag alles over kreeft vertellen.

Fiskahummer.nu is een gerenommeerde organisator van kreeftensafari's. Op zee zal je ongetwijfeld ook andere vissen, zoals kabeljauw, koolvis en makreel, vangen. De trip wordt vrijwel altijd gecombineerd met een seafood (what else?) degustatie na afloop. En kunnen worden gecombineerd met arrangementen inclusief accommodatie en diner in het sfeervolle boothuis. Je kunt ook opties als kookactiviteiten toevoegen aan je pakket op maat.

Overweeg ook de voortreffelijke organisatoren van seafoodsafari's Marine Events en Smögens Fiske & Skärgårdstur om het leven als visser te ervaren, waarbij je kreeftenpotten en fuiken optrekt voordat je je tegoed doet aan je verse vangst.

1 / 3

Zeevruchtensafari in West-Zweden

Zeevruchtensafari in West-Zweden.

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

/ 3
Een man gekleed in een schort toont vier mensen hoe ze oesters moeten openen op een boot. Talrijke oesters op een tafel bij hen, en een glas met drank.

Zeevruchtensafari in West-Zweden

Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

Verschillende oesters, een mes en een kleine zeester op een rots.

Zeevruchtensafari in West-Zweden

Foto: Felix Odell

Een geopende oester in de hand van een man.

Zeevruchtensafari in West-Zweden

Foto: Felix Odell

Mosselen en oesters plukken

Liefhebbers van oesters en mosselen kunnen terecht bij Lysekils Ostron & Musslor, op anderhalf uur rijden van Göteborg, voor een bijzondere belevenis. Je gaat aan boord van Signe, een prachtige boot uit 1950 die je naar de mosselbanken brengt. Bij aankomst leer je het ambacht van de mosselkweek voordat de eigenlijke oogst van deze lekkernijen begint. Vervolgens ga je naar een van de weinige oesterbanken in Bohuslän, waar de exclusieve oestersoort Ostrea Edulis wordt gekweekt - een soort die aan de plaatselijke kusten de "Zweedse oester" wordt genoemd. Ook hier neem je deel aan het onvergetelijke oogstproces.

Als je genoeg hebt geoogst, ga je aan land op een prachtig eilandje om je mosselen te koken en de oesters te openen. Terwijl je geniet van je verse vangst hoor je op de achtergrond de soundtrack van de kabbelende golven.

Zeewier ligt op een houten steiger.

Zeewier, West-Zweden

Er zijn minstens 20 soorten eetbaar zeewier in Zweden. Zeewier heeft verschillende gezondheidsvoordelen en kan op duurzame wijze worden geoogst.

Foto: Madeleine Landley

Duurzame zeewiersafari

Vis en schaaldieren zijn niet de enige lekkernijen waarvan je kunt genieten tijdens een seafoodsafari. In de Zweedse wateren leven ook zo'n 300 soorten zeewier, waarvan er minstens 20 eetbaar zijn. Zeewier heeft verschillende gezondheidsvoordelen en kan duurzaam worden geoogst. Catxalot is een klein bedrijf in Grebbestad waar je niet alleen safari's maar ook kooklessen en kajaktours kan boeken. Ga mee met een tour en leer hoe je zeewier kunt herkennen en verzamelen, en vervolgens hoe je de producten kunt drogen, bewaren en klaarmaken voor een smakelijke lunch of diner.