Skip to main content
Een vrouw kijkt door een treinraam naar een besneeuwd boslandschap.
Reizen met de trein
Reizen met de trein is een van de meest duurzame manieren van reizen. Er is een goed functionerend spoorwegsysteem in Zweden en miljoenen mensen reizen elke dag met de trein.
Foto credit: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Met de trein naar Zweden

Voor wie graag comfortabel reist en genoeg tijd heeft, is de trein een goed en duurzaam alternatief. Je kunt gemakkelijk opstappen op diverse stations in Nederland en België. Reis je met de nachttrein dan ontwaak je uitgerust op je vakantiebestemming.

Met de nachttrein naar Zweden

SJ EuroNight

Sinds 1 september 2022 rijden de nachttreinen van de Zweedse spoorwegmaatschappij SJ van Hamburg Altona naar Stockholm. Met de SJ EuroNight kun je het hele jaar door vanuit Hamburg naar Zweden reizen. In beide richtingen kan je ook andere haltes zoals Malmö, Lund, Linköping en Norrköping kiezen. Vanaf 1 april 2023 (en tot september) kan je de reis ook beginnen in Berlijn. Om het zoeken naar tickets te vereenvoudigen, kun je de filter "alleen non-stopreizen" selecteren. Kaartjes koop je online of via de verschillende Europese verkoopkanalen.

Snälltåget

De Zweedse spoorwegmaatschappij Snälltåget exploiteert een nachttreinverbinding die loopt van Berlijn via Hamburg en Kopenhagen naar Malmö en verder naar Stockholm. Vanaf april 2022 rijden de treinen geregeld op het traject tussen de drie hoofdsteden.

Green City Trip

Op bepaalde dagen biedt de Nederlandse nachttreinmaatschappij Green City Trip reizen aan van Utrecht/Amsterdam naar Malmö en Göteborg en van Bad Bentheim (vlakbij Enschede) en Keulen via de luchthaven van Kopenhagen naar Göteborg. Meer info op de website.

Met de EC-trein via Kopenhagen naar Zweden

Met de ICE International en/of de Intercity Berlijn reis je via Hamburg naar Kopenhagen. Daar stap je over op een van de treinen van de Zweedse Spoorwegen (SJ) of de Öresundståg en reis je vervolgens over de machtige Öresundbrug naar Malmö en verder richting Stockholm of een andere bestemming in Zweden.

Meer informatie of boeken via NS International, NMBS Internationaal SJ of je Scandinavië-specialist.

Met de boot en de trein naar Zweden

Wil je je treinreis graag combineren met een ferry, dan trein je vanuit Hamburg verder naar Kiel waar je 's avonds inscheept op de ferry naar Göteborg.

Koop tickets voor vertrek

Je kan in Zweden geen kaartjes kopen bij de conducteur in de trein. Boek daarom tijdig op de SJ-website of maak gebruik van een van de ticketkantoren in Zweden of in het buitenland.

Paspoortcontroles

De Zweedse overheid laat identiteitspapieren aan de grens controleren. Alle reizigers naar Zweden moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs of paspoort. Identiteitscontroles worden nog steeds uitgevoerd op de veerboten van Duitsland naar Zweden en controles op geldige paspoorten of ID-kaarten kunnen ook worden uitgevoerd op de luchthavens. De Zweedse ambassades en consulaten geven meer informatie over toelatingseisen.