Skip to main content
Kamperen in de archipel
Kamperen in de archipel
Wakker worden op de mooiste plekjes van Zweden. Dat is mogelijk dankzij het allemansrecht.
Foto credit: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Kamperen

De Zweedse Campingvereniging SCR wil van Zweden de meest populaire vakantiebestemming voor kampeerders maken in Europa. Met duizenden camperplaatsen, romantische vakantiehuisjes en betaalbare prijzen zijn ze alvast goed op weg.

Meer dan 300 campings, 50.000 staanplaatsen en 7.000 vakantiehuizen - het aanbod aan kampeerfaciliteiten in Zweden is overweldigend. Als je met een tent, camper of caravan naar Zweden komt, wachten glinsterende meren, lange stranden en volledig uitgeruste vakantiedorpen met avonturenzwembaden je op. Wat voor type kampeerder ben jij?

De kampeerseizoenen

Veel campings zijn het hele jaar open. In Zweden loopt het lenteseizoen van maart/april tot mei, het zomerseizoen van juni tot augustus, het herfstseizoen van september tot oktober/november en het winterseizoen van november/december tot maart/februari.

Dit varieert natuurlijk een beetje omdat Zweden zo'n groot land is en in het hoge noorden zit je zelfs boven de poolcirkel. Vanwege de Golfstroom geniet Zweden over het algemeen van een mild klimaat, met zomerse temperaturen van +20C in het hele land. Dus Zweden is echt niet zo koud als je zou denken!

Het hoogseizoen voor kamperen in Zweden valt in juni en juli. Het grootste deel van het land telt in de zomermaanden ongeveer 20 uur daglicht. En ja, in het hoge noorden zijn er in de zomermaanden periodes waarin de zon niet ondergaat en je onder de middernachtzon kunt genieten van je favoriete drankje. Al vroeg in de herfst begint het kwik te dalen, dus zorg ervoor dat de verwarming in je caravan of camper werkt!

Wat kun je verwachten?

Zweden is een groot land met overvloedige natuur en levendige stadservaringen. Je hebt maar te kiezen uit:

  • De laatst overgebleven echte wildernis van Zweeds Lapland - een uitgestrekt gebied van gletsjers, bergen, Arctische vlaktes, toendra en dieren in het wild.
  • De drukte van het stadsleven in Göteborg aan de Westkust in combinatie met de kust en de archipel van Bohuslän; beroemd om zijn vissersdorpjes aan de kust, sprankelende eilanden, maar ook kreeft, garnalen, oesters en mosselen van wereldklasse.
  • Of wat dacht je van de meest zuidelijke regio van Zweden, Skåne, beroemd om zijn akkers, en de stad Malmö, verbonden met Kopenhagen door de prachtige Öresundbrug - het decor voor de Nordic noir serie 'The Bridge'.
  • En nog zo veel meer!

Waar je bestemming ook is in Zweden, je vindt er een camping van hoge kwaliteit.

10 kampeerredenen

Vraag je je af waarom Zweden tot ‘s werelds beste campinglanden behoort? En waarom je nou juist hier op vakantie moet? We geven je 10 redenen om naar Zweden af te reizen met je tent, camper of caravan:

Allemansrecht

Zweden kent een heel bijzonder recht, namelijk het recht om overal in Zweden te recreëren waar je wilt. Dat recht heet Allemansrecht, oftewel Allemansrätten. En daar profiteert iedere vakantieganger optimaal van!
Doen! Kamperen in Zweden
1 / 5

Kamperen op een eiland

Kamperen op het eiland Tjörn aan de westkust. Zweden heeft uitgestrekte archipels aan zowel de oost- als de westkust, met veel mooie eilanden om te verkennen. De westkust staat bekend om zijn vele kliffen, die perfect zijn om op een zomerse dag vanaf te zwemmen.

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

/ 5
Een tent staat op rotsen langs het water. Op de achtergrond de zonsondergang.

Kamperen op een eiland

Foto: Lucas Günther/imagebank.sweden.se

Twee mensen in Zweden staan bij een tent in het bos naast een meer.

Kamperen

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Iemand bakt eten boven een open vuur in het bos.

Koken in de open lucht

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Een tent staat midden in de natuur. Op de achtergrond twee bergen. Twee personen zitten naast de tent.

Wandelen

Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

2 tenten zijn opgesteld op rotsen. Naast de tenten liggen kayaks en er brandt een open vuur. Het is na zonsondergang.

Kamperen

Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Winterkamperen

Ga je op winteravontuur in Zweden, dan kun je natuurlijk ook prima je eigen huisje meenemen: voor caravans en campers zijn er diverse mogelijkheden. Overnacht op een van de vele wintercampings in Zweden.

Kampeerseizoen: ontdek de beste campings van Zweden

Vijfsterrencampings – gerangschikt van noord naar zuid.
Bestemmingen