Skip to main content
Een minivan rijdt langs een weg tijdens de middernachtzon in Noord-Zweden, bossen aan beide kanten en bergen op de achtergrond.
Onderweg
Rijden onder de middernachtzon.
Foto credit: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

De beste autoroutes naar Zweden

Van Nederland naar Zweden met je eigen auto is prima te doen. Wat is de handigste route? Reis via Duitsland en Denemarken en kies daar voor een ferry of de brug.

Het bepalen van de beste route naar Zweden is eigenlijk van twee factoren afhankelijk. Allereerst: waar moet je precies zijn in Zweden? En wat heeft je persoonlijke voorkeur: rijd je het liefste in één keer door of onderbreek je je reis met een of meerdere ferry overtochten, bijvoorbeeld van Stena Line of Scandlines?

Er zijn ontzettend veel reisroutes naar Zweden. We zetten er een aantal op een rijtje:

De kortste route naar Zweden

De meeste mensen kiezen voor de route via Duitsland en Denemarken met een veerovertocht Puttgarden - Rødby in combinatie met een eventuele tweede overtocht Helsingør - Helsingborg of de Öresundbrug naar Malmö. De afstand tussen Utrecht en Malmö is 800 kilometer (via Puttgarden - Rødby en Öresundbrug). De ferry van Puttgarden naar Rødby gaat ieder half uur en duurt ongeveer 30 minuten. De Öresundbrug is 24 uur per dag open. De kortste route is niet altijd de snelste route: op sommige dagen in het hoogseizoen kan de ferryovertocht een wachttijd opleveren, maar meestal hoef je niet langer dan een half uur te wachten. 

De Öresundbrug
Öresundsbron connects Sweden to Denmark and the European continent Photo: Janus Langhorn/imagebank.sweden.se

Met eigen auto via de bruggen

Wil je geen gebruik maken van een boot, dan is er een route via diverse bruggen. Er is maar één mogelijkheid om via een autoweg Zweden te bereiken en dat is via de Öresundbrug. Sinds de opening van de Öresundbrug op 1 juli 2000 is de reis met eigen auto of camper van Nederland naar Zweden veel gemakkelijker geworden. De 16 kilometer lange brug en tunnel verbindt de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen, met Malmö in het zuiden van Zweden. De brug bestaat uit een spoorlijn met daarboven een autoweg. Wil je geen gebruik maken van een veerverbinding, dan kun je ook via Noord-Duitsland en Denemarken rijden, waarbij je gebruik maakt van de bruggen in Denemarken. De afstand Utrecht - Malmö is dan 935 kilometer. De bruggen zijn allemaal belast met tol. Deze kun je ter plekke betalen, ook met je credit card. Een voordeel: vooraf reserveren voor de bruggen is niet nodig.

Met eigen auto via een veerverbinding

Afhankelijk van waar je in Zweden naar toe wilt, kun je kiezen voor een veerverbinding. Bijvoorbeeld naar Trelleborg in het uiterste zuiden, of Helsingborg, Varberg of Göteborg aan de Westkust. De meest populaire overtocht is van Kiel in Noord-Duitsland naar Göteborg. Dit is ook meteen de meest comfortabele route. Vanuit Utrecht is het zo'n vijf uur rijden naar Kiel, waarna je een nacht doorbrengt op de ferry en 's ochtends uitgerust Göteborg inrijdt.