Skip to main content
Het is avond en twee mensen in Zweden zitten bij een vuur in het bos naast een meer.
Kamperen
Het grootste deel van de open ruimte van Zweden blijft in wezen onaangetast, en het recht van openbare toegang betekent dat mensen vrij door de bossen kunnen dwalen, kamperen, vissen of bessen en paddenstoelen plukken. Tijd doorbrengen in de natuur is een essentieel onderdeel van de Zweedse levensstijl.
Foto credit: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Muggen in Zweden

Zweden heeft op het gebied van muggen nogal een reputatie. Het zou er non-stop wemelen van deze kleine bloedzuigertjes. Maar wat is feit en wat is fictie? Op naar de mug-vriendelijke vakantie.

De Zweedse mug

De Zweedse mug, of de 'mygg', is een mug die makkelijk te hebben is. Wij kennen muggen vrijwel altijd als razendsnelle kamikaze beestjes die je het leven 's nachts zuur maken. De Zweedse mug daarentegen is van een vriendelijker soort: groter en langzamer en daarmee makkelijk te pakken. Muggen zijn wijd verspreid door Zweden te vinden, maar het muggenseizoen duurt over het algemeen gelukkig niet erg lang.

De hoeveelheid muggen

De hoeveelheid muggen varieert heel erg per gebied, per tijdstip in het jaar, en de hoeveelheid regen die er gevallen is in het broedseizoen van de mug (lente en vroege zomer). Hoewel je in heel Zweden muggen kunt tegenkomen, is de dichtheid het hoogste in het noorden van Zweden. In de kuststreken vind je minder muggen dan in het binnenland.

Zweden kent 47 verschillende muggensoorten. Maar er zijn slechts een paar muggensoorten die ook daadwerkelijk mensen steken. Niet iedere mug die je ziet vliegen, is dus een potentieel 'gevaar'. Malaria muggen komen niet voor in Zweden.

Tips tegen muggen

Het valt over het algemeen dus wel mee met de muggen in Zweden. Laat je vakantie in ieder geval niet bederven door de mug. Volg onderstaande tips op en geniet van je vakantie in de Zweedse natuur.

  1. Koop ter plekke de Zweedse ´Djungelolja´ of junglemuggenolie, die is namelijk sterker dan de Nederlandse olie.
  2. Zorg dat je voor de schemering bent ingesmeerd met muggenolie. De muggen steken namelijk het liefst in de schemering.
  3. Blijf liever in de zon en wind zitten dan beschut in de schaduw: muggen houden niet van zon en wind.
  4. Zorg dat je niet te veel zweet en ga op tijd weer het water in: muggen zijn dol op zweetgeurtjes.
  5. Trek lichte en loszittende kleding aan: muggen bijten het liefst door zwarte, strakke kleding heen.
  6. Het opsteken van muggenspiralen en het maken van een open vuur helpen bij het verjagen van de muggen.