Skip to main content
Een jongen zit op een bankje, drinkt een sapje en eet een stukje cake.
Zweedse zomer
In Zweden is de zomer kort maar krachtig. Kinderen hebben zomervakantie van begin juni tot eind augustus en veel Zweedse gezinnen brengen ten minste een deel van hun zomervakantie door op het platteland, op bezoek bij familie of gewoon rondhangen.
Foto credit: Johan Willner/imagebank.sweden.se

De Zweedse taal

Het Zweeds behoort tot de Noordgermaanse taalgroep en wordt door bijna alle Zweden gesproken. Behalve Zweeds is Sami, de taal van het Samische deel van de bevolking, een officiële taal in Zweden. De meeste Zweden spreken overigens goed Engels.

De Zweedse taal

Het Zweedse alfabet kent behalve de gewone letters ook nog de letters å (oo), ä (èè) en ö (eu). In een woordenboek of taalgids komen deze letters na de z. De puntjes zijn van belang bij de uitspraak. Zo wordt de gewone o uitgesproken als oe in zoet, terwijl de ö wordt uitgesproken als eu in reuk.

Enkele afwijkingen van het Nederlands:

De letter "k"  wordt in bepaalde gevallen in Zweden uitgesproken als "ch", zoals in China. De naam van het stadje Kivik spreek je in het Zweeds dus uit als Chiewiek. Dit geldt alleen als de "k" gevolgd wordt door de letter i, ä en ö. De naam van de stad Karlstad spreek je dus wel uit met een "K", zoals in het Nederlands.

De letter "V"  wordt in Zweden uitgesproken als de Nederlandse letter "W". Het meer Vänern heet in het Zweeds dan ook "Wènern".

De letter "G" wordt in het Zweeds soms uitgesproken als een "J". De naam van de stad Göteborg spreek je in het Zweeds dus uit als "Jeuteborj". Deze regel geldt alleen als de G wordt gevolgd door een klinker en als de G aan het eind van een woord staat. In andere gevallen wordt de G uitgesproken als in het Engelse "Good".

Zweeds leren?

Waar kun je beter Zweeds leren dan in Zweden zelf? Informeer bij Nederlandse reisorganisaties naar taalreizen en combineer je vakantie met lessen Zweeds.