Skip to main content
Twee mensen kanoën op een rustig meer bij een bos in Dalsland.
Verken Dalsland per kano
Verken Dalsland per kano
Foto credit: Roger Borgelid

Het Dalsland kanaal

Het Dalsland kanaal in West-Zweden verbindt een bevaarbaar merenstelsel met een lengte van 250 kilometer. Het is vooral bekend vanwege de beroemde en veel gefotografeerde passage bij Håverud, een combinatie van verkeersbrug, spoorbrug en aquaduct, die in 1868 is geopend.

Een tocht over het Dalsland kanaal in de West-Zweedse regio Dalsland brengt je tot in het diepe hart van het merenlandschap van Zweden. Het kanaal werd 150 jaar geleden gebouwd als een transport route, maar transformeerde zich de laatste jaren tot een echte attractie. Verwacht hier geen grote drukte, er zijn genoeg plekken op het 250 kilometer lange kanaal om je alleen op de wereld te wanen. Daarvan is slechts 12 kilometer door mensenhanden aangelegd. Het geheim ligt in de unieke topografie van Dalsland, waar al in de laatste ijstijd een deel van het hedendaagse kanaal gevormd werd. 

Huur een bootje, kano of maak een fietstocht of wandeling langs het kanaal. Er zijn veel routes langs het kanaal te vinden. En natuurlijk maak je een stop bij het fotogenieke aquaduct van Håverud. Deze passage is een waar meesterwerkje en werd bekend als een van Zweden's meest opmerkelijk bouwconstructies ooit. Het aquaduct is 32,5 meter lang en werd in 1868 gebouwd aangezien een normaal sluizensysteem niet mogelijk was op die plek. Het resultaat is een indrukwekkend verkeersnetwerk van waterwegen.

The Dalsland Canal in West Sweden
Het Dalsland kanaal Photo: Roger Borgelid/westsweden.com


Je kunt een rondvaart maken op het kanaal, maar ook zelf met een boot erop uit. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat en laat je informeren over de openingstijden van de sluizen, de tol, maximum hoogte en diepte. Het Dalsland kanaal heeft een eigen toeristen informatie punt in het historische Kamrersvillan vlakbij Upperud.

Lees meer over het Dalsland kanaal in het Dalsland Magazine.