Skip to main content
De Ale Stones staan op een veld met de oceaan op de achtergrond.
Ale Stenar
Ale Stenar is een stenen schip uit de ijzertijd in Zweden. Het is gelegen aan de zuidkust van Skåne in het zuiden van Zweden. Het is 67 meter lang en bestaat uit 59 grote rotsblokken, elk met een gewicht van ongeveer 5 ton.
Foto credit: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Ales Stenar

Op de heuvels bij het zuidelijke plaatsje Kåseberga ten oosten van Ystad vind je een van de meest raadselachtige bezienswaardigheden van Zweden: Ales Stenar.

GROOTSTE VIKINGMONUMENT VAN ZWEDEN

Sinds het archeologisch onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw is begonnen, zijn nog steeds niet alle vragen beantwoord rond de raadselachtige gesitueerde stenen, Ales Stenar in Kåseberga. Een deel van de onderzoekers denkt dat de 59 keien een grafmonument zijn. Anderen gaan ervan uit dat de stenen als astronomische klok hebben gefungeerd omdat ze zo zijn geplaatst dat de zon in de zomer in het noordwesten onder gaat en in de winter precies bij een tegenovergestelde steen onder gaat. Ales Stenar is een van de grootste Vikingmonumenten van Zweden.

NOG MEER TE DOEN IN KÅSEBERGA

In het plaatsje wordt in het vissershaventje zomers gerookte haring verkocht. Geniet onder het genot van deze lekkernij van de omgeving en de lucht die vaak vol zit met paragliders, die profiteren van de wind door de steile heuvels.

Related articles