Skip to main content
Mensen hebben zich verzameld rond een vreugdevuur om Walpurgisnacht te vieren. Drie Zweedse vlaggen wapperen in de wind.
Walpurgis bij Skansen, Stockholm
Walpurgisnacht stamt uit het begin van de 18e eeuw en wordt elk jaar op 30 april gevierd.
Foto credit: Henrik Trygg/Visit Stockholm

Walpurgis Nacht (Valborg)

Dit is de nacht van het vreugdevuur in Zweden, van oudsher verondersteld om boze geesten af te weren, maar nu een feestelijke manier om overtollig tuinafval kwijt te raken.

Walpurgis of Valborg (afkorting van Valborgsmässoafton), is een traditioneel lentefeest in Zweden. Voor studenten is het een voorproefje van de zomer. In de schemering worden vreugdevuren aangestoken en mensen komen samen om te luisteren naar voordrachten en liederen die de lente en een betere toekomst verwelkomen.

Verwacht veel Zweedse vlaggen aangezien koning Carl XVI Gustaf zijn verjaardag viert op Walpurgis ('Valborgsmässoafton') of kortweg 'Valborg', zoals de Zweden het noemen. De dag erna, op 1 mei, zijn er tal van parades en festivals. 1 mei is sinds 1939 een officiële feestdag in Zweden. Velen kiezen ervoor om de dag door te brengen demonstreren voor arbeidersrechten.

Wanneer is het Walpurgis in Zweden?

Walpurgis wordt gevierd op 30 april.

Wie viert Walpurgis?

Familie, vrienden en geliefden. Elk excuus voor een vreugdevuur en zingen is goed.

Doe zoals de locals:

Zing of neurie gewoon mee en verheug je op het feit dat de zomer eraan komt.

Waar kun je Walpurgis vieren?

Walpurgis wordt in heel Zweden gevierd, meestal komen mensen samen in een plaatselijk park. Hier is een selectie van Valborg-evenementen van noord naar zuid:

Borlänge, Dalarna: Beleef een unieke Walpurgis-avond met een vuurshow in de oude ijzerertsmijn Äventyrsgruvan.

Karlstad, Värmland: Traditionele vieringen met sprekers, koorzang en een groot vreugdevuur in het stadspark Mariebergsskogen.

Uppsala, Uppland: Valborg in de universiteitsstad Uppsala is een echt volksfeest waar bijna 100.000 mensen gewoonlijk samenkomen in het Ekonomikum Park.

Stockholm: Skansen, een historisch openluchtmuseum in Stockholm, organiseert de grootste Walpurgis-viering in Zweden. Je kunt een traditionele avond verwachten met koorzang, een lentetoespraak, een vreugdevuur en een fantastisch uitzicht over Stockholm.

Göteborg, West-Zweden: Studenten verzamelen zich in het park Trädgårdsföreningen om naar livemuziek te luisteren. Sinds 1909 trekt een grote karavaan, Cortègen genaamd, met vermakelijke zelfgemaakte voertuigen door de stad op Walpurgisnacht.

Lund, Skåne: In de universiteitsstad Lund zijn er verschillende vieringen. De grootste, met vreugdevuren, koorzang en lentetoespraken, vindt plaats in het stadspark Stadsparken.

Lees meer over Walpurgis.


1 / 4

Walpurgisavond bij Skansen

Op Walpurgis Eve, 30 april, verwelkomen Zweden de lente door enorme vreugdevuren aan te steken en het einde van een lange en sombere winter te vieren door lenteliedjes te zingen. Deze liederen werden verspreid tijdens de lentefeesten van studenten en de Walpurgisnacht-vieringen zijn vooral feestelijk in universiteitssteden.

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

/ 4
Een menigte staat in het donker naar een vreugdevuur te kijken.

Walpurgisavond bij Skansen

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Persoon die zijn telefoon omhoog houdt tijdens het fotograferen van de brand op Walpurgis Eve.

Walpurgis

Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Een kampvuur brandt met vlammen zo hoog als een huis. In de schemering staan ​​mensen rond het vuur.

Walpurgisnacht

Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Walpurgisnacht

Walpurgisnacht

Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se