Skip to main content
Onze andere websites:

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring en extra functionaliteit op onze website kunnen bieden. Je kunt je cookie-instellingen op elk gewenst moment wijzigen. Zie ons cookiebeleid

Versgebakken semla
Een Zweedse semla is gemaakt van tarwebloem en gevuld met room en amandelspijs. Het bestaat al sinds de 16e eeuw in Zweden en werd oorspronkelijk vóór het vasten gegeten.
Foto credit: Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se

Recept voor semla

Bak je eigen semlor met dit makkelijke recept. Een semla is een heerlijk zoet broodje met een vulling van amandelspijs en slagroom. Traditioneel wordt dit gegeten voor de christelijke vastenperiode, maar semlor worden nu vaak gegeten tussen Kerstmis en Pasen.

Een 'semla' ('semlor' in het meervoud) eet je op Vastenavond of Vette Dinsdag, in Zweden bekend als Fettisdagen. In 2022 is de Fettisdagen op 1 maart.

Hoe semla eten als een local:

Begin met het 'hoedje'. Gebruik het om wat van de kleverige inhoud op te scheppen. Ga verder met de rest van het broodje. Of je een semla met je handen eet of met een vork of lepel maakt niet uit. Wil je het echt op een traditionele manier eten, serveer de semla dan in een kom warme melk.

Recept:

Recept door Lisa Lemke.

  • voor 16-18 broodjes

Ingrediënten:

Voor de basis:

  • 50 g verse gist
  • 1 kopje volle melk op kamertemperatuur
  • 100 g kristalsuiker
  • 350 g bloem

Voor het einddeeg:

  • 2,5 dl volle melk op kamertemperatuur
  • 150 g kristalsuiker
  • 200 g boter in stukjes gesneden
  • 10 g zout
  • 750 g bloem voor alle doeleinden
  • 1 ei
  • 1 el versgemalen kardemom

Amandelpasta:

  • 100 zoete amandelen
  • 100 g kristalsuiker

Vulling:

  • 200 g amandelspijs
  • 100 g geroosterde amandelen met schil, grof gehakt
  • 50 g kristalsuiker
  • 10 g vanillepoeder
  • 1-2 geraspte bittere amandel of 1 tl bittere amandelolie
  • 50-100 g volle melk (begin met een kleinere hoeveelheid en voeg indien nodig meer toe)

  • Slagroom
  • Poedersuiker

Methode:

Begin met de basis. Los de gist op in de melk, met de hand of in een staafmixer. Voeg de suiker en bloem toe en kneed alles tot een elastisch deeg (ongeveer 5 minuten in de standmixer of 10 minuten met de hand). Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur ongeveer 30 minuten rijzen tot het dubbel zo groot is.

Voeg de ingrediënten voor het einddeeg toe aan de basis en meng tot het deeg glanzend en elastisch is (ongeveer 15 minuten met de hand of 10 minuten in de standmixer). Hou je aan deze tijden, je wil veel gluten in het deeg en een echt elastisch deeg. Verdeel het deeg op een met bloem bestoven oppervlak in kleine stukjes van ongeveer 70 gram per stuk. Bol het deeg op zodat je mooie ronde, gladde broodjes hebt en leg ze voorzichtig op een bakplaat bedekt met bakpapier. Leg de broodjes ver genoeg uit elkaar, want ze moeten nog verder rijzen. Laat de broodjes afgedekt rijzen tot ze ongeveer het dubbele zijn.

Maak ondertussen de amandelspijs. Rooster de amandelen zachtjes, laat ze afkoelen en mix de amandelen samen met de suiker tot een gladde amandelspijs. Als de spijs te droog is, kan je een klein beetje water toevoegen. Met deze amandelspijs als basis, kan je de vulling maken. Meng (niet in de machine!) alle ingrediënten voor de vulling tot een mooie gladde pasta met wat grove stukjes amandel erin.

Bak de broodjes in het midden van een voorgewarmde oven op ongeveer 225 °C gedurende ongeveer 10-13 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een rooster.

Snijd de bovenkant van het broodje met een schaar. Maak een kuiltje in het midden door met een vork wat van het binnenste eruit te halen. Vul dit kuiltje met de vulling, hoe groter de kuil hoe meer vulling (en je wil veel vulling!). Top af met zoveel slagroom als je wenst. Doe het 'hoedje' er voorzichtig op en bestrooi met poedersuiker. Serveer je heerlijke semlor meteen.

Tip!

Zo maak je de semlor rond en glad:

Bol het deeg mooi op door je hand zachtjes rond het deeg te houden en in een cirkelvormige beweging te draaien tot je een mooie bol hebt.

Semlor

De slagroombroodjes die bekend staan als 'semlor' zijn historisch verbonden met Vastenavond, aangezien de 'semla' het laatste feestmaal was vóór de vastentijd.

Foto: Susanne Walström/imagebank.sweden.se