Skip to main content
Een man schenkt een espresso in een kopje.
Barista in een Zweeds café
Weinig nationaliteiten consumeren zoveel koffie als de Zweden. Terwijl druppelkoffie nog steeds enorm populair is, neemt het marktaandeel van espressodranken toe en zijn barista's in coffeeshops erg in trek. In Zweden heeft een koffiepauze zelfs een eigen naam - fika.
Foto credit: Alexander Ruas/Folio/imagebank.sweden.se

Zweedse cafécultuur - vol traditie en toch vooruitstrevend

Sinds de eerste patisserieën aan het eind van de 19e eeuw naar Zweden kwamen, is het Zweedse café blijven bloeien in een geheel eigen stijl. Er zijn cafés voor alle smaken.

Zweden heeft een trotse cafétraditie. De eerste decennia van de vorige eeuw kunnen worden omschreven als het gouden tijdperk van het Zweedse café. Patisserieën waar de plaatselijke bevolking samenkwam voor een 'fika' brachten leven in het hele land. Die eerste jaren werd het café beschouwd als een echte gamechanger. Het bood de geëmancipeerde Zweedse vrouwelijke bevolking een plek om af te spreken buiten hun eigen huiskamers.

Wat het interieur van deze met suiker overladen toevluchtsoorden betreft, konden de cafés in Zweden qua grandeur nooit concurreren met hun equivalent in steden als Wenen of Praag. En dat was ook niet de bedoeling. Het Zweedse café was - en is nog steeds - een gezellige en huiselijke plek om te ontspannen met goed gezelschap, een thuis weg van huis. Hoewel veel traditionele patisserieën uit de jaren 1920 en later nog steeds floreren, zijn er ook nieuwe soorten cafés bijgekomen die de fika-traditie in een hip jasje steken.

1 / 2

Gildas Rum, Stockholm

Gildas Rum is een traditioneel en eigenzinnig café in Stockholm, waar een brede selectie 'fika' en eten wordt geserveerd in een ontspannen sfeer.

Foto: Agence les Conteurs

/ 2
Twee personen zitten in een fluwelen zetel. Op de tafel voor hen staan koffiekopjes en een gouden kandelaar.

Gildas Rum, Stockholm

Foto: Agence les Conteurs

Een persoon staat achter de toonbank en is bezig met het malen van koffiebonen.

Drop Coffee, Stockholm

Foto: Agence les Conteurs

Verschillende soorten Zweedse cafés om te proberen

De Zweedse cafécultuur van vandaag is behoorlijk verfijnd, iets waar je de volgende keer dat je dit land van liefhebbers van koffie en gebak bezoekt van moet profiteren.

Traditionale patisserie

Een must voor de fika-liefhebber. In de meeste Zweedse steden vind je traditionele Zweedse cafés ('konditorier'), vaak met een origineel interieur van decennia geleden. En ze nemen het maken van taart serieus - iets wat je vanaf het eerste hapje zult beseffen. Zweedse klassiekers zoals prinsessentaart, 'mazarin' (kleine amandeltaartjes bedekt met dun glazuur) en vanilleharten zijn geliefde lekkernijen.

Koffiebars

Zweden houden van hun sterke koffie en zijn de op een na grootste koffieconsument ter wereld, alleen door de Finnen verslagen. Kortom, de Zweedse koffiecultuur bloeit en de smaakpapillen zijn voortdurend op zoek naar robuuste melanges, complexe smaken en duurzaam geteelde bonen. De laatste decennia zijn er tal van ambachtelijke koffiebranders opgedoken om de moeilijk te imponeren Zweden tevreden te stellen.

Artisanale bakkerijen

Zweden zijn bijna net zo dol op hun brood als op hun koffie. Ambachtelijke bakkerijen die brood en zoete broodjes maken van lokaal gekochte, biologische ingrediënten hebben een niche voor zichzelf gecreëerd. Bij deze bakkerijen kan je vaak ook ter plekke genieten van hun versgebakken brood voor ontbijt, lunch en fika. Wat dacht je van een klassiek broodje garnalen, een verwarmd zuurdesembrood gevuld met hartige ingrediënten of een eenvoudig maar heerlijk broodje kaas?

Caféketens

Hoewel Starbucks in Zweden nooit echt van de grond is gekomen, zijn er verspreid over het land diverse Zweedse caféketens. Perfect als je op zoek bent naar een snelle koffie of een centraal gelegen locatie om tussen het winkelen even te rusten bij een fika en gratis wifi. Espresso House werd opgericht in Lund in het zuiden van Zweden en is de grootste caféketen in de Scandinavische landen. Hun kleverige chocoladetaart wordt nog steeds gemaakt volgens het recept van een van de grootmoeders van de oprichter. Waynes is de eerste Zweedse koffieketen, geopend in Stockholm met de ambitie de Zweedse fika-traditie te mengen met Italiaanse koffie en Amerikaans gebak. Waynes was de eerste coffeeshop die Caffe Latte serveerde in Zweden.Bröd & Salt is een jongere caféketen die zich snel uitbreidt in Stockholm. Hun brood, koekjes en broodjes zijn te vinden in winkels en hotels in de hele stad, en alles wordt gebakken in de hoofdbakkerij in de Oude Stad van Stockholm.

Iemand plukt gebakjes van een buffettafel met snoepjes.

Fika

Zweedse 'fika' met verschillende zoetigheden. Fika is echter veel meer dan koffie drinken en een hapje eten - het is een belangrijke sociale gebeurtenis, waar je de kans krijgt om op te laden en een moment te delen met vrienden, of gewoon met jezelf.

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Waar vind je de beste Zweedse cafés?

Bewaar onze lokale cafégidsen, met alles van traditionele patisserieën tot hippe hangplekken in de grootste steden van Zweden.

Alingsås – De hoofdstad van de fika

Als je zoveel mogelijk Zweedse cafés wilt proberen binnen een kleine straal, dan moet je naar Alingsås, de zogenaamde "Hoofdstad van de fika". In deze gezellige stad - gelegen in West-Zweden, op 45 minuten met de trein ten noordoosten van Göteborg - zijn zo'n 30 cafés te ontdekken. Café Viola is daar een voorbeeld van. Het werd geopend in 1899 en is daarmee het oudste café van de stad. Probeer er de beroemde sandwich met gehaktballen; die is zo Zweeds als maar zijn kan. Of ontdek verschillende van de populairste plekken van de stad tijdens een fika-tour.