Skip to main content
Kasteel Gripsholm
Kasteel Gripsholm, gelegen aan het meer Mälaren, stamt uit de 16e eeuw en herbergt een internationaal gerenommeerde portretcollectie van prominente Zweden uit de tijd van Gustav Vasa.
Foto credit: Sten E / Visit Sweden

Sörmland – paradijs vol kastelen

Sörmland is een unieke regio, dicht in de buurt van Stockholm. Ben jij een liefhebber van eeuwenoude kastelen en prachtige landhuizen, dan is dit jouw vakantieregio. Maar Sörmland heeft meer: kom genieten van de natuur & cultuur hier.

De wereldberoemde Zweedse auteur Selma Lagerlöf noemde Sörmland "de lusttuin van Zweden", en als je hier rondloopt, snap je meteen waarom. De natuurlijke schoonheid van Sörmland is groot. Gelegen aan de zuidelijke oevers van het Mälarmeer vind je hier stranden, diepe bossen en groene natuur. Hoe ontdek je deze regio het beste? Gewoon te voet. Wandel en geniet van de natuur om je heen op de bekende wandelroute Sörmlandsleden. Met meer dan 1000 kilometer is het een van de langste en meest idyllische wandelroutes van Zweden.

Sörmland heeft ook een fascinerende cultuur en geschiedenis. Als je een voorliefde hebt voor kasteelhoppen, ben je hier aan het juiste adres. Er zijn zo'n 400 kastelen en landhuizen te ontdekken. Je zult ook een flink aantal runenstenen vinden - Sörmland heeft het op een na hoogste aantal van deze historische relikwieën. Wil je liever even de stad opzoeken, dan zijn de pittoreske plaatsen aan het water Mariefred en Trosa populair. Dat geldt ook voor Nyköping en Eskilstuna, bekend om de talloze openbare kunstwerken, waarvan je er hier zo'n 160 vindt.

1 / 5

Julita Manor

Julita Manor is een van de vele landhuizen en kastelen van Sörmland.

Foto: Andreas Sander

/ 5

Julita Manor

Foto: Andreas Sander

Julita Manor

Foto: Peter Segemark

Kasteel Gripsholm

Foto: Raphael Stecksen / Kungl. Hovstaterna

Kasteel Gripsholm

Foto: Lisa Raihle Rehbäck / Kungl. Hovstaterna

Runensteen in Mariefred

Foto: Rocco Gustafsson

Kasteel-safari: de perfecte manier om Sörmland te ontdekken

Er zijn maar weinig Zweedse regio's zo rijk aan kastelen als Sörmland. Om iedere hoek lonkt een nieuw kasteel of landhuis: de perfecte reden om dit prachtige deel van Zweden kriskras te doorkruisen.

Aan de oevers van het Mälarmeer aan de rand van de stad Mariefred vind je Kasteel Gripsholm, dat werd gebouwd door koning Gustav Vasa in 1537 - vandaar de bijnaam "Gustav Vasa's kasteel". Treed in de voetsporen van de beroemde koning en wandel door de grote zalen in het kasteel of verken het prachtige terrein rondom het kasteel. Je bent hier in de buurt van het natuurreservaat Hjorthagen, waar herten vrij rondlopen.

Het Landhuis Julita ligt eveneens in een mooie natuurlijke omgeving aan de oevers van een ander meer, Öljaren. Hier woonde jarenlang diverse Zweedse adel, en daarvoor diende het landhuis als een middeleeuws klooster. Daarmee kent Julita een veelzijdig historische geschiedenis.

Gripsholm en Julita zijn slechts twee voorbeelden uit deze regio. Er zijn een paar honderd kastelen en landhuizen in Sörmland. Ga je mee op ontdekkingstocht?

1 / 5

Kajakken in Trosa

Kajakken is een leuke manier om Trosa te ervaren.

Foto: Paola Noordh

/ 5

Kajakken in Trosa

Foto: Paola Noordh

Trosa gastenhaven

Foto: Apelago / Visit Trosa

Sörmlandsleden

Foto: Trosa stadshotell

Ridled Sörmland

Foto: Ridled Sörmland

Mountainbiken bij Bergs Gård

Foto: Paola Noordh

Outdoor-avonturen over water en land

Sörmland wordt vaak omschreven als "de meest zuidelijke wildernis van Zweden". Met zijn uitgestrekte ongerepte natuur en vele meren - waaronder het op twee na grootste meer van Zweden, het Mälarmeer - is het de droom van elke outdoorliefhebber. De ongerepte archipel herbergt duizenden eilanden en scheren - perfect voor kano- en kajaktochten. Ga een middagje op pad in de archipel en huur een kajak of kano bij een van de vele watersportverhuurbedrijven, zoals Apelago in Trosa haven. Ben je een echte outdoorliefhebber, kies dan voor een meerdaags avontuur dat wandelen en peddelen combineert. Dergelijke tochten worden onder meer georganiseerd door Nordic Trails.

De belangrijkste wandelroute Sörmlandsleden beslaat meer dan 1.000 kilometer aan wandelpaden. Je wandelt hier door een aantal natuurreservaten en langs interessante culturele en historische plekken, waaronder een groot aantal runenstenen.

Wil je de natuur eens op een andere manier beleven, stap dan op een paard. Bij Tolfta Gård kun je op pad met (voornamelijk) IJslandse paarden. De manege is gunstig gelegen langs de bekende ruiterroute Ridled Sörmland - een 400 kilometer lang netwerk van schilderachtige paden. Je draaft hier door een prachtig natuurgebied met veel meren, bossen en groene weilanden. Onderweg is veel accommodatie te vinden waar zowel ruiters als paarden welkom zijn. De meeste paden zijn ook geschikt voor wandelaars en fietsers - je kunt er prima met de mountainbike op uit trekken.

1 / 3

Sörmlands Matkluster

Rabarber is een van de vele lokaal geproduceerde gewassen die voorkomen in Sörmlands Matkluster (het voedselcluster van Sörmland).

Foto: Visit Sörmland

/ 3

Sörmlands Matkluster

Foto: Visit Sörmland

Taxinge Castle's taarten buffet

Foto: Taxinge Slottscafé

Kasteel Taxinge

Foto: Taxinge slott

Proef de smaken van Sörmland

De culinaire cultuur van Sörmland is om van te watertanden. De keuken maakt gebruik van lokale producten - denk aan paddenstoelen en bessen, vers gevangen vis en groenten, eieren en vlees van de kleinschalige boeren in de regio. Sörmlands Matkluster (het voedselcluster van Sörmland) is een samenwerking van lokale voedselproducenten die gezamenlijk het beste serveren dat de regio te bieden heeft. Zo worden er regelmatig culinaire evenementen georganiseerd, zoals foodfestivals en proeverijen, maar ook permanente foodie-spots, waaronder boerderijwinkels, bakkerijen en delicatessewinkels.

Taxinge Krog is een gastronomisch restaurant met proeverijmenu's op basis van seizoensproducten en lokale ingrediënten. Het hoog aangeschreven restaurant Dufweholms Herrgård – gevestigd in een van de prachtige landhuizen van Sörmland - baseert zijn menu ook op lokaal seizoensaanbod.

Saltå Kvarn (Saltå Mill) is een andere culinaire hotspot die biologisch brood en andere graanproducten produceert. Deze foodie-favoriet uit Järna heeft een eigen café en winkel, en de populaire producten zijn te vinden in supermarkten door het hele land.

Sörmland is ook een goede bestemming voor de zoetekauwen onder ons. Het taartenbuffet van Taxinge Castle’s is alom bekend. Kom lekker smullen van de heerlijke zelfgemaakte taarten en koekjes in een glamoureuze kasteelomgeving omgeven door prachtige natuur.

1 / 6

Bomans Hotell

Bomans Hotell is een uniek boetiekhotel in Trosa.

Foto: Bomans Hotell & Restaurang

/ 6

Bomans Hotell

Foto: Bomans Hotell & Restaurang

Kamer in het Bomans Hotell

Foto: Bomans Hotell & Restaurang

Dufweholms Herrgård

Foto: Svenska Kulturpärlor

Deluxe Suite in Dufweholms Herrgård

Foto: Svenska Kulturpärlor

Palstorp Äventyrsgård

Foto: Palstorp Äventyrsgård

Öster Malma Wildlife Park

Foto: Rocco Gustafsson

Praktische informatie voor je bezoek aan Sörmland

Midden-Zweden

Bij Midden-Zweden denk je misschien meteen aan de hoofdstad Stockholm. Maar dit deel van Zweden heeft zoveel meer om te ontdekken. De populaire regio's Värmland en Dalarna met hun ruige natuur en pittoreske rode huisjes. Of ga je voor studentenstad Uppsala of het prachtige gebied rondom Linköping en Norrköping? Welkom in Midden-Zweden!