Skip to main content
Een terrasje met gele parasols.
Terrasjes Stockholm
Stockholm biedt een grote verscheidenheid aan restaurants. In de zomermaanden kan je bij vele restaurants ook op het terras plaatsnemen.
Foto credit: Agence les Conteurs

De beste restaurants van Stockholm: van Michelin-sterren tot hippe eettentjes

Stockholm, ook bekend als de hoofdstad van Scandinavië, is een van de meest dynamische plekken van Europa voor foodies. Op zoek naar traditioneel eten, een nieuwe en trendy plek, een betaalbare eettent of een restaurant met een Michelin-ster – of het beste restaurant ter wereld? Dan ben je in Stockholm aan het juiste adres. Hier vind je een uitgebreide gids met een aantal van de beste restaurants van Stockholm.

Stockholm is een van de wereldleiders op het gebied van de Scandinavische keuken; puur, eenvoudig, verfijnd en creatief met soms een opmerkelijke nieuwe vorm van bediening. Duurzaamheid staat centraal bij veel Stockholmse chefs, die tevens bekend staan om hun focus op kwaliteit, smaak en klimaat. In 2023 wordt Stockholm de Europese Hoofdstad van de Gastronomie, waarmee de innovatieve cuisine en de status van gastronomische bestemming van de stad nog verder worden versterkt.

1 / 3

Restaurant Frantzén, Stockholm

Het restaurant Frantzén in Stockholm is bekroond met drie sterren in Guide Michelin voor hun moderne Scandinavische keuken met invloeden uit Japan.

Foto: Frantzén group

/ 3
Close-up op een mooie schaal in een glazen kom, radijs die als bloemen is gesneden, met een vinaigrette erop.

Restaurant Frantzén, Stockholm

Foto: Frantzén group

Een open vuur.

Restaurant Ekstedt in Stockholm

Foto: Ekstedt

Twee kleine broodjes gevuld met kaviaar en andere ingrediënten.

Restaurant Nour, Stockholm

Foto: Stureplansgruppen

Restaurants met een Michelin-ster

Stockholm bevat vele gastronomische restaurants die zijn bekroond met een Michelin-ster.

Frantzén*** Het eerste Zweedse restaurant dat drie sterren kreeg toegewezen door de Michelin-gids. Frantzén is verdeeld over drie verdiepingen in een 19e-eeuws gebouw, maar biedt slechts plaats voor 23 gasten. Het op de Japanse keuken geïnspireerde New Nordic-proefmenu is een ervaring waar je meer dan vijf uur voor moet uittrekken. Frantzén is verkozen tot het beste restaurant van de wereld 2023 door La Liste.

Aloë** Restaurant met twee Michelin-sterren in een feestelijke sfeer in de buitenwijk Älvsjö. Het proefmenu weerspiegelt de huidige multiculti maatschappij met allerlei verschillende keukens, in plaats van perfect gepresenteerde gerechten. Aloë staat tevens bekend om boeiende ontmoetingen, aangezien gasten tafels delen.

Aira** Bij Aira, gelegen aan het water op het weelderige eiland Djurgården, staat de natuur centraal. De Scandinavische ingrediënten worden bereid met wereldwijde technieken en je kunt genieten van de heerlijke gerechten als proefmenu of als menu met vaste prijs.

Operakällaren* Operakällaren werd opgericht in 1787 en is een iconisch Stockholms restaurant en tevens hofleverancier van Z.M. de Koning. De menu's en het interieur zijn net zo traditioneel; denk aan foie gras, vergulde eikenhouten panelen en kroonluchters.

Ekstedt* Bij Ekstedt wordt elke maaltijd gekookt op een open vuur. Het proefmenu is gericht op de New Nordic-cuisine, met seizoensgebonden ingrediënten en Zweedse smaken.

Sushi Sho* Kleine sushibar met een traditionele bediening in Tokyo-stijl. Alle gasten krijgen hetzelfde menu voorgeschoteld en de ingrediënten zijn voornamelijk Scandinavisch en Europees.

Etoile* Casual restaurant in een industriële omgeving. Het vaste menu is creatief en speels, met de nadruk op duurzame en seizoensgebonden producten. Er is ook een vegetarisch menu beschikbaar.

Nour* Intiem restaurant in een herenhuis met een gezellige sfeer. De keuken is geïnspireerd op zowel Scandinavië als Japan. Kies uit vijf of acht gangen.

Adam/Albin* Duurzaamheid en eenvoud staan centraal als je gaat dineren bij Adam/Albin. Het proefmenu is gebaseerd op de Scandinavische keuken met seizoensproducten.

Dashi * Dashi, gecreëerd door Harry Jordås en Nathan Turleys, richt zich op de smaken en tradities van de Japanse keuken en levensstijl. In mei 2024 kreeg Dashi zijn eerste ster in de Michelingids.

Celeste * Bij rooftopbar Celeste vind je speelse en creatieve gerechten. Sinds 2024 heeft Celeste, net als zusterrestaurant Etoile, een Michelinster.

Seafood Gastro * Mathias Dahlgren's nieuwste onderneming, Seafood Gastro in het Grand Hôtel, herdefinieert het concept van 'zeevruchten'. In 2024 kreeg Seafood Gastro zijn eerste Michelinster.

Betaalbare bistro's

Stockholm heeft de laatste jaren een culinaire piek doorgemaakt: de ene na de andere nieuwe eetgelegenheid wordt geopend. De huidige trend bestaat uit uitstekende gastronomische belevenissen, maar met de gezellige sfeer van casual en zeer betaalbare bistro's. De Bib Gourmand-onderscheiding is bedoeld voor etablissementen die bekend staan om hun uitstekende, betaalbare gerechten. De beste restaurants van Stockholm op basis van deze criteria zijn:

  • Allegrine– een modieuze brasserie met Franse inspiratie en Scandinavische invloeden.
  • Babette – een drukke bistro waar pizza, kwaliteitswijn en steeds wisselende kleine gerechten worden geserveerd.
  • Bar Agrikultur- een wijnbar en minirestaurant met Zweedse seizoensproducten.
  • Lilla Ego – een oude favoriet van locals die volledig in het teken staat van de rustieke Scandinavische keuken.
  • Mathias Dahlgren-Matbaren – een moderne Scandinavische bistro in het Grand Hôtel.
  • Triton – een restaurant met een huiselijke sfeer, waar een vast menu wordt geserveerd op basis van Zweedse ingrediënten.
1 / 2

Restaurant Pelikan, Stockholm

Pelikan serveert al eeuwen traditioneel Zweeds eten. Het opende op de huidige locatie in 1904, maar de naam van het restaurant dateert uit 1664.

Foto: Tove Freiij/imagbank.sweden.se

/ 2
Een restaurantsetting in Stockholm, waar twee mensen op de voorgrond genieten van hun koffie na het eten.

Restaurant Pelikan, Stockholm

Foto: Tove Freiij/imagbank.sweden.se

Een gedekte tafel met een wit kleed, bestek, glazen en borden.

Den Gyldene Freden, Stockholm

Foto: Den Gyldene Freden

Klassieke restaurants

Traditioneel Zweeds comfort food, oftewel 'husmanskost', bestaat uit gehaktballen met aardappelpuree en lingonbessenjam, toast Skagen en aardappelpannenkoeken. Heb je zin in een stevig, traditioneel gerecht? Dan kun je kiezen uit verschillende klassieke Stockholmse restaurants.

De café's Pelikan en Kvarnen zijn twee klassiekers en zijn beide gelegen in Södermalm. Het art nouveau-geïnspireerde Pelikan trekt zowel locals als bezoekers aan met zijn betaalbare menu en relaxte sfeer. Buurtrestaurant Kvarnen kwam voor in de Millennium-boeken van Stieg Larsson en is in de loop der jaren trouw gebleven aan zijn keuken voor de gewone man met betaalbare gerechten.

Den Gyldene Freden is meer dan een restaurant in Stockholm dat traditionele gerechten van hoge kwaliteit serveert. Het restaurant dateert uit 1722 en is daarmee een van de oudste restaurants ter wereld, daarnaast is het door de jaren heen een favoriet geweest van vele legendarische Zweden.

Knut, in vergelijking een jong restaurant, streeft ernaar het eten uit Noord-Zweden toegankelijker te maken door de wildernis te combineren met de beschaafde wereld. Op maandag serveren ze 'palt', traditionele Zweedse balletjes van aardappels of deeg, in een all-you-can-eat-formule.

1 / 2

Restaurant at Fotografiska, Stockholm

Het restaurant van Fotografiska in Stockholm streeft ernaar om elk seizoen het meest duurzame en verrukkelijke voedsel te leveren dat de aarde te bieden heeft.

Foto: Fotografiska

/ 2
Een close-up van twee handen die een poeder over een schaal strooien.

Restaurant at Fotografiska, Stockholm

Foto: Fotografiska

Een buffet met schalen vegan gerechten.

Hermans restaurant, Stockholm

Foto: Hermans

Veganistische en vegetarische restaurants

De gastronomische wereld van Stockholm ontwikkelt zich voortdurend, vooral op het gebied van plantaardig voedsel en duurzaamheid. De volgende selectie omvat zowel veganistische gastronomische restaurants als verborgen juweeltjes waar vegetarische gerechten de hoogtepunten van het menu zijn.

  • Fotografiska – een museumrestaurant met circulair concept waarvan de plantaardige keuken in 2021 een Michelin Green Star kreeg.
  • Hermans – het oudste vegetarische restaurant van Stockholm, waar dagelijks een veganistisch buffet geserveerd wordt.
  • Växthuset – een gastronomisch restaurant met volledig plantaardig proefmenu dat met de seizoenen mee verandert.
1 / 4

Riche Fenix, Stockholm

Geniet van creatieve gerechten met lokale ingrediënten bij Riche Fenix in Stockholm.

Foto: Svenska brasserier

/ 4
De bar bij Riche Fenix.

Riche Fenix, Stockholm

Foto: Svenska brasserier

Een stuk vlees met daarop Brusselse spruitjes op een wit bord.

Freyja, Stockholm

Foto: Jibangi/Stureplansgruppen

Een eetkamer met groene tafels en stoelen, een grote bar en planten.

Brasserie Astoria, Stockholm

Foto: Frantzen Group

Een kok dresseert een bordje.

Chez Jolie, Stockholm

Foto: Johannes Maxweller/Stureplansgruppen

Hippe eettentjes

Er verschijnen regelmatig nieuwe hippe eettentjes in Stockholm. In deze trendy Stockholmse restaurants delen locals hun diner en drankjes van 's avonds laat tot in de vroege uurtjes.

Riche Fenix werd in september 2022 in Södermalm geopend en is nog steeds superpopulair. Riche Fenix is het kleine zusje van het iconische Stockholmse restaurant Riche. De keuken is internationaal en omvat alles van hotdogs tot oesters, daarnaast is de altijd drukke bar tevens een kunstgalerie.

In maart 2023 opende Freyja op slechts zes minuten lopen van Riche Fenix. Met een menu op basis van seizoensgebonden Zweedse groenten, dj's en een enorm dakterras met twee buitenbars dat in mei wordt geopend, wordt Freyja waarschijnlijk dé place to be voor trendy Stockholmers.

In Östermalm zijn Brasserie Astoria en Chez Jolie echte hotspots. Brasserie Astoria is een verfijnd internationaal restaurant onder leiding van sterrenkok Björn Frantzén. De grote eetzaal en de cocktailbar zijn levendige plekken om te zien en gezien te worden, terwijl het afgescheiden Lilla A een intiemere eetervaring biedt. Bij Chez Jolie draait alles om de Franse keuken, kwaliteitswijnen en witte tafellakens. Het wordt gerund door Mikael Einarsson, de voormalige chef-kok van Astoria, een straat verderop.

Artikel gesponsord door

EU and Swedish Board of Agriculture