Skip to main content
Een terrasje met gele parasols.
Terrasjes Stockholm
Stockholm biedt een grote verscheidenheid aan restaurants. In de zomermaanden kan je bij vele restaurants ook op het terras plaatsnemen.
Foto credit: Agence les Conteurs

Toprestaurants in Stockholm - van trendy hotspots tot Scandinavische klassiekers

Stockholm, ook bekend als de hoofdstad van Scandinavië, is een van de meest dynamische plekken van Europa voor foodies. Op zoek naar traditioneel eten, een nieuwe en trendy plek, een betaalbare eettent of een restaurant met een Michelin-ster – of het beste restaurant ter wereld? Dan ben je in Stockholm aan het juiste adres. Hier vind je een uitgebreide gids met een aantal van de beste restaurants van Stockholm.

Stockholm heeft zich stevig gevestigd als een culinaire topbestemming, gevierd om zijn innovatieve kijk op de Scandinavische keuken. De chef-koks van de stad staan bekend om hun toewijding aan duurzaamheid, kwaliteit en gedurfde creativiteit en bieden alles van verfijnde eenvoud tot hypermoderne gastronomische ervaringen.

Naast de op zichzelf staande restaurants zijn de hotels van Stockholm culinaire hotspots op zich geworden, met gerenommeerde chef-koks die uitzonderlijke gastronomische ervaringen creëren. Nieuwe hotels zoals Stockholm Stadshotell, het vernieuwde Waxholms Hotell en de nieuwste onderneming van het Lydmar Hotel zijn slechts enkele voorbeelden.

De musea van Stockholm spelen ook een belangrijke rol in de food scene van de stad en huisvesten een aantal van de meest duurzame en vooruitstrevende restaurants. Met name Fotografiska en het Nationalmuseum hebben een reputatie opgebouwd voor het serveren van heerlijke, milieubewuste gerechten in inspirerende omgevingen.

1 / 3

Operakällaren, Stockholm

Operakällaren heeft één ster in de Michelingids en is lid van Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité.

Foto: Samuel Unéus/Nobis

/ 3
Netjes geplaatst eten op een wit bord met blauwe decoratieve patronen.

Operakällaren, Stockholm

Foto: Samuel Unéus/Nobis

Een verfijnde tafelsetting in Nour, een restaurant met een Michelin-ster, met handgemaakt keramiek, glaswerk en ingrediënten die de fusie van Scandinavische en Japanse culinaire tradities weerspiegelen.

Nour, Stockholm

Foto: Bohman-Sköstrand/Stureplansgruppen

Een prachtig gepresenteerd assortiment zeevruchtenhapjes bij Seafood Gastro, met bekende en minder bekende delicatessen uit de zee, meren en rivieren.

Seafood Gatro, Stockholm

Foto: Gustaf Björlin

Michelin-restaurants

Stockholm bevat vele gastronomische restaurants die zijn bekroond met een of meerdere Michelin-sterren.

Frantzén*** Het eerste Zweedse restaurant dat drie sterren kreeg toegewezen door de Michelin-gids. Frantzén is verdeeld over drie verdiepingen in een 19e-eeuws gebouw, maar biedt slechts plaats voor 23 gasten. Het op de Japanse keuken geïnspireerde New Nordic-proefmenu is een ervaring waar je meer dan vijf uur voor moet uittrekken. Frantzén is verkozen tot het beste restaurant van de wereld 2023 door La Liste.

Aira** Bij Aira, gelegen aan het water op het weelderige eiland Djurgården, staat de natuur centraal. De Scandinavische ingrediënten worden bereid met wereldwijde technieken en je kunt genieten van de heerlijke gerechten als proefmenu of als menu met vaste prijs.

Operakällaren* Operakällaren werd opgericht in 1787 en is een iconisch Stockholms restaurant en tevens hofleverancier van Z.M. de Koning. De menu's en het interieur zijn net zo traditioneel; denk aan foie gras, vergulde eikenhouten panelen en kroonluchters.

Ekstedt* Bij Ekstedt wordt elke maaltijd gekookt op een open vuur. Het proefmenu is gericht op de New Nordic-cuisine, met seizoensgebonden ingrediënten en Zweedse smaken.

Sushi Sho* Kleine sushibar met een traditionele bediening in Tokyo-stijl. Alle gasten krijgen hetzelfde menu voorgeschoteld en de ingrediënten zijn voornamelijk Scandinavisch en Europees.

Etoile* Casual restaurant in een industriële omgeving. Het vaste menu is creatief en speels, met de nadruk op duurzame en seizoensgebonden producten. Er is ook een vegetarisch menu beschikbaar.

Nour* Intiem restaurant in een herenhuis met een gezellige sfeer. De keuken is geïnspireerd op zowel Scandinavië als Japan. Kies uit vijf of acht gangen.

Adam/Albin* Duurzaamheid en eenvoud staan centraal als je gaat dineren bij Adam/Albin. Het proefmenu is gebaseerd op de Scandinavische keuken met seizoensproducten.

Dashi * Dashi, gecreëerd door Harry Jordås en Nathan Turleys, richt zich op de smaken en tradities van de Japanse keuken en levensstijl. In mei 2024 kreeg Dashi zijn eerste ster in de Michelingids.

Celeste * Bij rooftopbar Celeste vind je speelse en creatieve gerechten. Sinds 2024 heeft Celeste, net als zusterrestaurant Etoile, een Michelinster.

Seafood Gastro * Mathias Dahlgren's nieuwste onderneming, Seafood Gastro in het Grand Hôtel, herdefinieert het concept van 'zeevruchten'. In 2024 kreeg Seafood Gastro zijn eerste Michelinster.

Een warme en stijlvolle eetruimte in Matbaren in Stockholm, met rustieke houten tafels, Scandinavische designelementen en een seizoensgebonden inrichting met verse appels.

Matbaren, Stockholm

Het uitnodigende interieur van Matbaren, de moderne Scandinavische bistro van Mathias Dahlgren in het Grand Hôtel in Stockholm.

Foto: Mathias Dahlgren

Betaalbare bistro's

De Bib Gourmand-onderscheiding is een erkenning voor restaurants waar je uitstekend en toch betaalbaar kunt dineren. In Stockholm voldoen deze uitstekende keuzes aan de criteria:

  • Allegrine– een modieuze brasserie met Franse inspiratie en Scandinavische invloeden.
  • Babette – een drukke bistro waar pizza, kwaliteitswijn en steeds wisselende kleine gerechten worden geserveerd.
  • Bar Agrikultur- een wijnbar en minirestaurant met Zweedse seizoensproducten.
  • Lilla Ego – een oude favoriet van locals die volledig in het teken staat van de rustieke Scandinavische keuken.
  • Mathias Dahlgren-Matbaren – een moderne Scandinavische bistro in het Grand Hôtel.
  • Triton – een restaurant met een huiselijke sfeer, waar een vast menu wordt geserveerd op basis van Zweedse ingrediënten.
1 / 3

Kvarnen, Stockholm

Kvarnen ligt in Södermalm in het centrum van Stockholm en is sinds de opening in 1908 op hetzelfde adres gevestigd.

Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

/ 3
De buitenkant van het restaurant Kvarnen in Stockholm.

Kvarnen, Stockholm

Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

Een restaurantsetting in Stockholm, waar twee mensen op de voorgrond genieten van hun koffie na het eten.

Restaurant Pelikan, Stockholm

Foto: Tove Freiij/imagbank.sweden.se

Een gedekte tafel met een wit kleed, bestek, glazen en borden.

Den Gyldene Freden, Stockholm

Foto: Den Gyldene Freden

Klassieke restaurants

Traditioneel Zweeds comfort food, oftewel 'husmanskost', bestaat uit gehaktballen met aardappelpuree en lingonbessenjam, toast Skagen en aardappelpannenkoeken. Heb je zin in een stevig, traditioneel gerecht? Dan kun je kiezen uit verschillende klassieke Stockholmse restaurants.

De café's Pelikan en Kvarnen zijn twee klassiekers en zijn beide gelegen in Södermalm. Het art nouveau-geïnspireerde Pelikan trekt zowel locals als bezoekers aan met zijn betaalbare menu en relaxte sfeer. Buurtrestaurant Kvarnen kwam voor in de Millennium-boeken van Stieg Larsson en is in de loop der jaren trouw gebleven aan zijn keuken voor de gewone man met betaalbare gerechten.

Den Gyldene Freden is meer dan een restaurant in Stockholm dat traditionele gerechten van hoge kwaliteit serveert. Het restaurant dateert uit 1722 en is daarmee een van de oudste restaurants ter wereld, daarnaast is het door de jaren heen een favoriet geweest van vele legendarische Zweden.

Knut, in vergelijking een jong restaurant, streeft ernaar het eten uit Noord-Zweden toegankelijker te maken door de wildernis te combineren met de beschaafde wereld. Op maandag serveren ze 'palt', traditionele Zweedse balletjes van aardappels of deeg, in een all-you-can-eat-formule.

Voor meer iconische restaurants in Stockholm, check deze gids.

1 / 2

Fotografiska, Stockholm

Een dinerervaring aan het water in Fotografiska's restaurant in Stockholm, waar seizoensgebonden gerechten worden gecombineerd met een prachtig uitzicht en fototentoonstellingen.

Foto: Julia Donka/Visit Stockholm

/ 2
Een gedekte tafel voor het diner in het restaurant van Fotografiska in Stockholm, met uitzicht op het water en Djurgården.

Fotografiska, Stockholm

Foto: Julia Donka/Visit Stockholm

Een buffet met schalen vegan gerechten.

Hermans restaurant, Stockholm

Foto: Hermans

Veganistische en vegetarische restaurants

De gastronomische wereld van Stockholm ontwikkelt zich voortdurend, vooral op het gebied van plantaardig voedsel en duurzaamheid. De meeste gerenommeerde restaurants in Stockholm bieden goede vegetarische opties.

  • Fotografiska – een museumrestaurant met een circulaire mindset, sinds 2020 elk jaar bekroond met een Michelin Green Star. Het menu kan ter plekke worden aangepast aan lactose- en glutenvrije en vegetarische gerechten. Veganistische opties moeten vooraf worden aangevraagd.
  • Hermans – het oudste vegetarische restaurant van Stockholm, waar dagelijks een veganistisch buffet geserveerd wordt.
  • Växthuset – een gastronomisch restaurant met volledig plantaardig proefmenu dat met de seizoenen mee verandert.
1 / 3

Riche Fenix, Stockholm

Riche Fenix is het kleine zusje van het iconische Stockholmse restaurant Riche. De keuken is internationaal en omvat alles van hotdogs tot oesters, daarnaast is de altijd drukke bar tevens een kunstgalerie.

Foto: Svenska Brasserier

/ 3
Drukte die geniet van een levendige avond bij Riche Fenix in Södermalm, Stockholm, met een drukke bar, moderne inrichting en oplichtende neonreclames op de achtergrond.

Riche Fenix, Stockholm

Foto: Svenska Brasserier

Een eetkamer met groene tafels en stoelen, een grote bar en planten.

Brasserie Astoria, Stockholm

Foto: Frantzen Group

Een kok dresseert een bordje.

Chez Jolie, Stockholm

Foto: Johannes Maxweller/Stureplansgruppen

Hippe eettentjes

Er verschijnen regelmatig nieuwe hippe eettentjes in Stockholm. In deze trendy Stockholmse restaurants delen locals hun diner en drankjes van 's avonds laat tot in de vroege uurtjes.

De restaurantscene van Stockholm is voortdurend in ontwikkeling en er duiken regelmatig trendy nieuwe plekken op. Twee gebieden die momenteel bruisen van activiteit zijn Slakthusområdet, net ten zuiden van de stad, en Slussen, in het hart van Stockholm. In de afgelopen jaren zijn er in deze wijken verschillende leuke restaurants geopend en er komen er nog veel meer bij. In Slakthusområdet is Solen (wat “de zon” betekent) de onmiskenbare hotspot. Bij Slussen deelt Gondolen de spotlights met Freyja.

In Södermalm trekt Riche Fenix al sinds de opening in 2022 veel publiek. Dit jongere broertje van het iconische Stockholmse restaurant Riche biedt een eclectisch internationaal menu dat varieert van hotdogs tot oesters. Een andere spraakmakende nieuwkomer in de buurt is Bacchanale, dat in 2024 werd geopend. Geïnspireerd door de geheime oude vieringen gewijd aan de wijngod Bacchus, heeft dit restaurant de harten (en eetlust) van Stockholmers veroverd met zijn grote houtoven en hoogwaardige ingrediënten.

In Östermalm moet je bij Brasserie Astoria en Chez Jolie zijn. Brasserie Astoria, geleid door sterrenchef Björn Frantzén, biedt een levendige internationale eetervaring met een grote eetzaal, een cocktailbar en een intiemer gedeelte genaamd Lilla A. Een straat verderop serveert Chez Jolie klassieke Franse gerechten met kwaliteitswijnen en witte tafellakens, gerund door Astoria's voormalige chef-kok Mikael Einarsson.

In Hagastaden, een andere opkomende wijk, is Rummel uitgegroeid tot een populaire ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking. Hier worden moderne Europese brasserieklassiekers geserveerd met een creatieve twist, tegen een achtergrond van kunstexposities onder het hoge, schuine plafond van het restaurant.

Artikel gesponsord door

EU and Swedish Board of Agriculture