
Toprestaurants in Stockholm - van trendy hotspots tot Scandinavische klassiekers
Stockholm, ook bekend als de hoofdstad van Scandinavië, is een van de meest dynamische plekken van Europa voor foodies. Op zoek naar traditioneel eten, een nieuwe en trendy plek, een betaalbare eettent of een restaurant met een Michelin-ster – of het beste restaurant ter wereld? Dan ben je in Stockholm aan het juiste adres. Hier vind je een uitgebreide gids met een aantal van de beste restaurants van Stockholm.
Stockholm heeft zich stevig gevestigd als een culinaire topbestemming, gevierd om zijn innovatieve kijk op de Scandinavische keuken. De chef-koks van de stad staan bekend om hun toewijding aan duurzaamheid, kwaliteit en gedurfde creativiteit en bieden alles van verfijnde eenvoud tot hypermoderne gastronomische ervaringen.
Naast de op zichzelf staande restaurants zijn de hotels van Stockholm culinaire hotspots op zich geworden, met gerenommeerde chef-koks die uitzonderlijke gastronomische ervaringen creëren. Nieuwe hotels zoals Stockholm Stadshotell, het vernieuwde Waxholms Hotell en de nieuwste onderneming van het Lydmar Hotel zijn slechts enkele voorbeelden.
De musea van Stockholm spelen ook een belangrijke rol in de food scene van de stad en huisvesten een aantal van de meest duurzame en vooruitstrevende restaurants. Met name Fotografiska en het Nationalmuseum hebben een reputatie opgebouwd voor het serveren van heerlijke, milieubewuste gerechten in inspirerende omgevingen.
Operakällaren, Stockholm
Operakällaren heeft één ster in de Michelingids en is lid van Les Grandes Tables du Monde/Traditions & Qualité.
Foto: Samuel Unéus/Nobis

Operakällaren, Stockholm
Foto: Samuel Unéus/Nobis

Nour, Stockholm
Foto: Bohman-Sköstrand/Stureplansgruppen

Seafood Gatro, Stockholm
Foto: Gustaf Björlin
Michelin-restaurants
Stockholm bevat vele gastronomische restaurants die zijn bekroond met een of meerdere Michelin-sterren.
Frantzén*** Het eerste Zweedse restaurant dat drie sterren kreeg toegewezen door de Michelin-gids. Frantzén is verdeeld over drie verdiepingen in een 19e-eeuws gebouw, maar biedt slechts plaats voor 23 gasten. Het op de Japanse keuken geïnspireerde New Nordic-proefmenu is een ervaring waar je meer dan vijf uur voor moet uittrekken. Frantzén is verkozen tot het beste restaurant van de wereld 2023 door La Liste.
Aira** Bij Aira, gelegen aan het water op het weelderige eiland Djurgården, staat de natuur centraal. De Scandinavische ingrediënten worden bereid met wereldwijde technieken en je kunt genieten van de heerlijke gerechten als proefmenu of als menu met vaste prijs.
Operakällaren* Operakällaren werd opgericht in 1787 en is een iconisch Stockholms restaurant en tevens hofleverancier van Z.M. de Koning. De menu's en het interieur zijn net zo traditioneel; denk aan foie gras, vergulde eikenhouten panelen en kroonluchters.
Ekstedt* Bij Ekstedt wordt elke maaltijd gekookt op een open vuur. Het proefmenu is gericht op de New Nordic-cuisine, met seizoensgebonden ingrediënten en Zweedse smaken.
Sushi Sho* Kleine sushibar met een traditionele bediening in Tokyo-stijl. Alle gasten krijgen hetzelfde menu voorgeschoteld en de ingrediënten zijn voornamelijk Scandinavisch en Europees.
Etoile* Casual restaurant in een industriële omgeving. Het vaste menu is creatief en speels, met de nadruk op duurzame en seizoensgebonden producten. Er is ook een vegetarisch menu beschikbaar.
Nour* Intiem restaurant in een herenhuis met een gezellige sfeer. De keuken is geïnspireerd op zowel Scandinavië als Japan. Kies uit vijf of acht gangen.
Adam/Albin* Duurzaamheid en eenvoud staan centraal als je gaat dineren bij Adam/Albin. Het proefmenu is gebaseerd op de Scandinavische keuken met seizoensproducten.
Dashi * Dashi, gecreëerd door Harry Jordås en Nathan Turleys, richt zich op de smaken en tradities van de Japanse keuken en levensstijl. In mei 2024 kreeg Dashi zijn eerste ster in de Michelingids.
Celeste * Bij rooftopbar Celeste vind je speelse en creatieve gerechten. Sinds 2024 heeft Celeste, net als zusterrestaurant Etoile, een Michelinster.
Seafood Gastro * Mathias Dahlgren's nieuwste onderneming, Seafood Gastro in het Grand Hôtel, herdefinieert het concept van 'zeevruchten'. In 2024 kreeg Seafood Gastro zijn eerste Michelinster.

Matbaren, Stockholm
Het uitnodigende interieur van Matbaren, de moderne Scandinavische bistro van Mathias Dahlgren in het Grand Hôtel in Stockholm.
Foto: Mathias Dahlgren
Betaalbare bistro's
De Bib Gourmand-onderscheiding is een erkenning voor restaurants waar je uitstekend en toch betaalbaar kunt dineren. In Stockholm voldoen deze uitstekende keuzes aan de criteria:
- Allegrine– een modieuze brasserie met Franse inspiratie en Scandinavische invloeden.
- Babette – een drukke bistro waar pizza, kwaliteitswijn en steeds wisselende kleine gerechten worden geserveerd.
- Bar Agrikultur- een wijnbar en minirestaurant met Zweedse seizoensproducten.
- Lilla Ego – een oude favoriet van locals die volledig in het teken staat van de rustieke Scandinavische keuken.
- Mathias Dahlgren-Matbaren – een moderne Scandinavische bistro in het Grand Hôtel.
- Triton – een restaurant met een huiselijke sfeer, waar een vast menu wordt geserveerd op basis van Zweedse ingrediënten.
Kvarnen, Stockholm
Kvarnen ligt in Södermalm in het centrum van Stockholm en is sinds de opening in 1908 op hetzelfde adres gevestigd.
Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

Kvarnen, Stockholm
Foto: Staffan Eliasson/Visit Stockholm

Restaurant Pelikan, Stockholm
Foto: Tove Freiij/imagbank.sweden.se

Den Gyldene Freden, Stockholm
Foto: Den Gyldene Freden
Klassieke restaurants
Traditioneel Zweeds comfort food, oftewel 'husmanskost', bestaat uit gehaktballen met aardappelpuree en lingonbessenjam, toast Skagen en aardappelpannenkoeken. Heb je zin in een stevig, traditioneel gerecht? Dan kun je kiezen uit verschillende klassieke Stockholmse restaurants.
De café's Pelikan en Kvarnen zijn twee klassiekers en zijn beide gelegen in Södermalm. Het art nouveau-geïnspireerde Pelikan trekt zowel locals als bezoekers aan met zijn betaalbare menu en relaxte sfeer. Buurtrestaurant Kvarnen kwam voor in de Millennium-boeken van Stieg Larsson en is in de loop der jaren trouw gebleven aan zijn keuken voor de gewone man met betaalbare gerechten.
Den Gyldene Freden is meer dan een restaurant in Stockholm dat traditionele gerechten van hoge kwaliteit serveert. Het restaurant dateert uit 1722 en is daarmee een van de oudste restaurants ter wereld, daarnaast is het door de jaren heen een favoriet geweest van vele legendarische Zweden.
Knut, in vergelijking een jong restaurant, streeft ernaar het eten uit Noord-Zweden toegankelijker te maken door de wildernis te combineren met de beschaafde wereld. Op maandag serveren ze 'palt', traditionele Zweedse balletjes van aardappels of deeg, in een all-you-can-eat-formule.
Voor meer iconische restaurants in Stockholm, check deze gids.
Fotografiska, Stockholm
Een dinerervaring aan het water in Fotografiska's restaurant in Stockholm, waar seizoensgebonden gerechten worden gecombineerd met een prachtig uitzicht en fototentoonstellingen.
Foto: Julia Donka/Visit Stockholm

Fotografiska, Stockholm
Foto: Julia Donka/Visit Stockholm

Hermans restaurant, Stockholm
Foto: Hermans
Veganistische en vegetarische restaurants
De gastronomische wereld van Stockholm ontwikkelt zich voortdurend, vooral op het gebied van plantaardig voedsel en duurzaamheid. De meeste gerenommeerde restaurants in Stockholm bieden goede vegetarische opties.
- Fotografiska – een museumrestaurant met een circulaire mindset, sinds 2020 elk jaar bekroond met een Michelin Green Star. Het menu kan ter plekke worden aangepast aan lactose- en glutenvrije en vegetarische gerechten. Veganistische opties moeten vooraf worden aangevraagd.
- Hermans – het oudste vegetarische restaurant van Stockholm, waar dagelijks een veganistisch buffet geserveerd wordt.
- Växthuset – een gastronomisch restaurant met volledig plantaardig proefmenu dat met de seizoenen mee verandert.
Riche Fenix, Stockholm
Riche Fenix is het kleine zusje van het iconische Stockholmse restaurant Riche. De keuken is internationaal en omvat alles van hotdogs tot oesters, daarnaast is de altijd drukke bar tevens een kunstgalerie.
Foto: Svenska Brasserier

Riche Fenix, Stockholm
Foto: Svenska Brasserier

Brasserie Astoria, Stockholm
Foto: Frantzen Group

Chez Jolie, Stockholm
Foto: Johannes Maxweller/Stureplansgruppen
Hippe eettentjes
Er verschijnen regelmatig nieuwe hippe eettentjes in Stockholm. In deze trendy Stockholmse restaurants delen locals hun diner en drankjes van 's avonds laat tot in de vroege uurtjes.
De restaurantscene van Stockholm is voortdurend in ontwikkeling en er duiken regelmatig trendy nieuwe plekken op. Twee gebieden die momenteel bruisen van activiteit zijn Slakthusområdet, net ten zuiden van de stad, en Slussen, in het hart van Stockholm. In de afgelopen jaren zijn er in deze wijken verschillende leuke restaurants geopend en er komen er nog veel meer bij. In Slakthusområdet is Solen (wat “de zon” betekent) de onmiskenbare hotspot. Bij Slussen deelt Gondolen de spotlights met Freyja.
In Södermalm trekt Riche Fenix al sinds de opening in 2022 veel publiek. Dit jongere broertje van het iconische Stockholmse restaurant Riche biedt een eclectisch internationaal menu dat varieert van hotdogs tot oesters. Een andere spraakmakende nieuwkomer in de buurt is Bacchanale, dat in 2024 werd geopend. Geïnspireerd door de geheime oude vieringen gewijd aan de wijngod Bacchus, heeft dit restaurant de harten (en eetlust) van Stockholmers veroverd met zijn grote houtoven en hoogwaardige ingrediënten.
In Östermalm moet je bij Brasserie Astoria en Chez Jolie zijn. Brasserie Astoria, geleid door sterrenchef Björn Frantzén, biedt een levendige internationale eetervaring met een grote eetzaal, een cocktailbar en een intiemer gedeelte genaamd Lilla A. Een straat verderop serveert Chez Jolie klassieke Franse gerechten met kwaliteitswijnen en witte tafellakens, gerund door Astoria's voormalige chef-kok Mikael Einarsson.
In Hagastaden, een andere opkomende wijk, is Rummel uitgegroeid tot een populaire ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking. Hier worden moderne Europese brasserieklassiekers geserveerd met een creatieve twist, tegen een achtergrond van kunstexposities onder het hoge, schuine plafond van het restaurant.