Dankzij vooruitstrevende chef-koks, duurzame voedselsystemen en een aanzienlijke hoeveelheid foodies is Stockholm een van de voornaamste gastronomische bestemmingen van Europa. Elk respectabel Stockholms restaurant wil uitsluitend het allerbeste wat betreft kwaliteit, smaak en duurzaamheid. Het is dan ook geen wonder dat Stockholm is uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van de Gastronomie 2023.
Maar laten we teruggaan naar waar het allemaal begon. Stockholm bevat enkele van de oudste restaurants ter wereld. Deze bestaan al meer dan 100 jaar, sommige zelfs 300 jaar. Ze fungeerden als huiskamers voor wereldberoemde sterren, er werden gerechten geïntroduceerd die de algemene eetcultuur hebben veranderd en ze zijn erin geslaagd met de tijd mee te gaan, maar toch trouw te blijven aan hun erfgoed.
Verschillende restaurants op deze lijst zouden niet hetzelfde zijn of zelfs niet eens bestaan zonder Tore Wretman. Tore Wretman (1916-2003) was een Stockholmer die zich opwerkte van keukenhulp tot een van de meest geprezen koks en restauranthouders van Zweden. Hij introduceerde koken voor iedereen en koesterde Zweeds comfortfood ('husmanskost'). Tore Wretman wordt ook wel beschouwd als degene die Zweden op de gastronomische wereldkaart zette.
De volgende restaurants liggen allemaal in het centrum van Stockholm en serveren je smakelijke Zweedse gerechten met een vleugje onvermijdelijke en onweerstaanbare geschiedenis.