Skip to main content
Västerås, Västmanland
Västerås is prachtig gelegen aan het meer Mälaren.
Foto credit: Pia Nordlander / Västerås Marknad & Näringsliv AB

Västmanland - hotspot voor cultuur en geschiedenis tot in de ijzertijd

In Västmanland vind je oude vindplaatsen en een gevarieerde natuur met bergen, bossen, meren en beschermde wetlands. Aan de rand van dit natuurlijke wonderland ligt de charmante stad Västerås, op minder dan een uur met de trein van Stockholm.

In de regio Västmanland valt veel te ontdekken voor zowel cultuur- als outdoorliefhebbers. De natuur ziet er nergens hetzelfde uit en varieert van de diepe bossen van Bergslagen tot de idyllische meren in de Mälaren Vallei verder naar het zuiden, met het Mälarmeer als hoogtepunt.

Vanuit historisch oogpunt is Västmanland ook belangrijk: je vindt hier maar liefst 20.000 overblijfselen uit de oudheid - inclusief graven die dateren uit de vroege ijzertijd, die je kunt bezoeken bij Anundshög.

De hoofdstad van de regio, Västerås, biedt volop culturele en culinaire belevenissen. En wil je blijven overnachten, dan heb je een ruime keuze uit verschillende types accommodatie.

1 / 6

Hiken in Västmanland

Västmanland telt veel wandelpaden en buitenactiviteiten.

Foto: Roger Borgelid

/ 6

Hiken in Västmanland

Foto: Roger Borgelid

Jonas Vildmark Bushcraftcenter

Foto: Babek Toloe

Jonas Vildmark Bushcraftcenter, Västmanland

Foto: Jonas Landolsi

Wild Sweden, Västmanland

Foto: John van Helvert

Wild Sweden, Västmanland

Foto: Simon Green

Björnön island, Västerås

Foto: Roger Borgelid

Beleef de natuur van Västmanland – bij Bergslagen, de Mälaren Vallei en meer

Belangrijke informatie

Update 19 september 2023

In de provincie Västmanland is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Deze ernstige ziekte treft wilde zwijnen en varkens, maar vormt geen probleem voor de mens. De Zweedse Landbouwraad (Jordbruksverket) heeft een zone ingevoerd, waar activiteiten zoals boswandelingen buiten de verharde weg en het plukken van bessen en paddenstoelen verboden zijn. Het is erg belangrijk om de beperkingen te volgen om de verspreiding van de infectie te stoppen. Lees meer op krisinformation.se: “Afrikaanse varkenspest”. Bekijk een kaart van de geïnfecteerde zone op jordbruksverket.se. De zone omvat momenteel delen van Bruksleden, Svartådalen, Landsberget en Hälleskogsbrännan die in dit artikel worden genoemd.

De gevarieerde natuur van Västmanland is de ideale omgeving voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Maak een wandeling door de prachtige Mälaren Vallei en ontdek deze omgeving op je gemak. Het 250 kilometer lange pad Bruksleden voert je langs meren en door weiden en bossen van Västerås helemaal naar Avesta in Dalarna.

Het bosrijke Bergslagen, gelegen in de noordelijke delen van de regio, heeft ook veel te bieden op het gebied van outdoor. Stap op de fiets, trek je wandelschoenen aan of kies ervoor om 'gewoon te zijn' in deze rustgevende omgeving. Je kunt hier ook prima georganiseerd op pad onder leiding van een gids. In het 'bushcraft centre' van Jonas Vildmark kun je een scala aan natuursurvivalcursussen en andere activiteiten boeken. In Skinnskatteberg is organisator Wild Sweden gespecialiseerd in safari’s waar je dieren zoals bevers en wolven in hun natuurlijke habitat kunt observeren.

Svartådalen, met zijn rivier en wetlands, is een populair gebied bij zwemmers en iedereen die op zoek is naar rust in de natuur. Het is een paradijs voor vogelspotters en je spot hier onder meer zeearenden, kerkuilen, zwarte sterns en grote trappen.

De heuvel Landsberget, net ten zuiden van Fagersta, is een van de meest populaire outdoorbestemmingen in de regio. In dit ruige gebied vol grotten en kliffen kun je prima klimmen, fietsen of avontuurlijke dagtochten maken. Hier vind je ook het beroemde 'hangmatbos' van Västmanland - een prachtige oase op de bergtop met mooie uitzichten en kleurrijke hangmatten die aan bomen zijn opgehangen.

Het eiland Björnön, net buiten Västerås, is een heel ander stukje natuur. Hier kom je om uitgebreid te wandelen, op het strand te verblijven en te kajakken. Verken de omgeving vanaf het water in een gehuurde kajak op het Mälarmeer of ga op pad onder begeleiding van Björnögården.

Sla ook Hälleskogsbrännan niet over. Dit natuurreservaat is weer tot leven gekomen na een verwoestende brand in 2014. Het is fascinerend om te zien hoe de natuur zich herstelt en hoe het landschap is veranderd en zich blijft ontwikkelen.

1 / 4

Hangmatbos, Västmanland

Ontspan in hangmatten na uw wandeling naar de top van Landsberget.

Foto: Eveline Wahlfeldt

/ 4

Hangmatbos, Västmanland

Foto: Eveline Wahlfeldt

Anundshög, Västerås

Foto: Clifford Shirley / Västerås Marknad & Näringsliv AB

Svartådalen, Västmanland

Foto: Roger Borgelid

Västerås, Västmanland

Foto: Aktivt Uteliv / Västerås Marknad & Näringsliv AB

Västmanland – een hotspot vol cultuur en geschiedenis

Ben je een cultuurliefhebber? Ook dan is Västmanland iets voor jou, vooral de hoofdstad, Västerås heeft veel cultuuraanbod. Mis de wereldberoemde Västerås-abdij niet - de oudste delen dateren uit de 13e eeuw. Hier kun je zo’n 163 goed bewaarde grafstenen bezichtigen, waaronder die van Erik XIV. Deze beroemdheid werd hier begraven, nadat hij - naar verluidt - gedood werd met vergiftigde erwtensoep.

Het Anundshög-gebied en de Badelunda-bergkam – op 25 minuten fietsen van Västerås – behoren tot de belangrijkste oude vindplaatsen van Zweden. Hier vind je de grootste grafheuvel van het land – die ergens tussen 400 en 1050 na Christus is aangelegd – en vele andere oude overblijfselen, waaronder runenstenen en delen van schepen.

De geschiedenis van de mijngemeenschap Norberg is duidelijk te zien in 'Blå Grottan' - de 'blauwe grot' - aan de voet van de heuvel Klackberg en is ook zeker een bezoek waard.

Ga je voor een middagje kunst, dan mag het Västerås Konstmuseum op je lijst. Bekijk de samengestelde collectie met Zweedse en Scandinavische hedendaagse kunst. Neem ook eens een kijkje bij Galleri Astley in Skinnskatteberg, dat een gevarieerd aanbod van tijdelijke tentoonstellingen heeft, naast de permanente tentoonstelling van Ernst Niezvestny’s sculpturen. Het museum beschikt over een prachtig beeldenpark.

Het Sculpturenpark in Ängelsberg is een uniek dorp vol ijzeren kunstwerken dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Hier dwaal je tussen de hedendaagse kunstwerken van de hand van een interessante mix van Zweedse kunstenaars.

Royal Warrant-houder Skultuna in de Mälarenvallei maakt sinds 1607 koperen voorwerpen. De fabriekswinkel combineert winkelen en cultuur door middel van een museum gewijd aan de koperfabriek, en er is ook een café.

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het operahuis in Skäret dat bekend staat om de optredens van wereldklasse en de mooie locatie aan de oevers van het meer Ljusnaren net buiten Kopparberg.

1 / 5

Färna Herrgård, Västmanland

Bij Färna Herrgård vind je accommodatie, een spa en een restaurant. Het menu in het restaurant is gericht op producten uit de eigen moestuin en lokaal geproduceerde ingrediënten.

Foto: Maria Lager

/ 5

Färna Herrgård, Västmanland

Foto: Maria Lager

Köpings Musteri, Västmanland

Foto: Jonas Bilberg

Lekker eten bij Frank, Västerås

Foto: Digiwise AB

Grythyttans Gästgivaregård

Foto: Grythyttans Gästgivaregård

Bryggerikrogen restaurant, Nora

Foto: Frida Edlund

De smaken van Västmanland – en de beste restaurants van de regio

De Zweedse voorliefde voor duurzaam eten is overduidelijk terug te zien op de menukaart van Västmanland. De keuken profiteert hier ten volle van de producten die direct voor de deur te vinden zijn. Färna Herrgård staat bekend om zijn op slow food geïnspireerde menu. Een groot deel van de ingrediënten en producten wordt direct geoogst uit de eigen moestuin.

Cider- en sapmaker Köpings Musteri heeft de oudste commerciële en biologische boomgaard van Zweden. Neem deel aan een sap- en ciderproeverij of verwen jezelf met de zelfgemaakte appel- en bessenproducten in de boerderijwinkel.

In Västerås vind je een aantal cafés en restaurants die in de White Guide voorkomen. Fine-dining optie Frank serveert een 4-gangen verrasssingsmenu. Je hoeft alleen maar te kiezen of je je gerechten op basis van vis, vlees of vegetarische ingrediënten wil.

Pråmen, gelegen aan de oevers van het meer Mälaren, is van even hoog kaliber. Het menu is gebaseerd op lokale ingrediënten en vers gevangen vis, rechtstreeks uit het meer.

Op de grens met de regio Örebro vind je Grythyttans Gästgivaregård - een gastronomisch etablissement dat populair is onder Zweedse foodies - en het in Nora gevestigde restaurant Bryggerikrogen, dat naar eigen zeggen de beste delicatessen uit de regio serveert, samen met lokaal ambachtelijk bier en natuurwijn.

1 / 6

Steam Hotel, Västerås

Het Steam Hotel opende in 2017 en bevindt zich in een 100 jaar oude stoomfabriek van 18 verdiepingen in Västerås. Het hotel combineert met succes luxe en ontspanning met actie en plezier.

Foto: Steam Hotel

/ 6

Steam Hotel, Västerås

Foto: Steam Hotel

Kolarbyn Ecolodge, Västmanland

Foto: Mikaela Larm

Sala Zilvermijn, Västmanland

Foto: Rapp Foto

Kokpunkten, Västerås

Foto: Kokpunkten

Fallängetorp, Västmanland

Foto: Roger Borgelid

Norrängens Alpacka

Foto: Paul Nicholls

Praktische informatie voor je bezoek aan Västmanland