Skip to main content
Op de achtergrond rijst de kathedraal van Uppsala de lucht in. Ervoor staan ​​andere gebouwen en een buitenterras met veel stoelen. De gebouwen van de stad worden weerspiegeld in het water van de rivier de Fyris.
Fyrisrivier, Uppsala
Charmant Uppsala, een levendige universiteitsstad vol geschiedenis.
Foto credit: Niklas Lundengård / Destination Uppsala

Uppsala

Uppsala, de vierde grootste stad van Zweden, overbrugt de kloof tussen de academische wereld en moderne innovatie. Van relikwieën uit de ijzertijd tot Vikingverhalen: het verleden leeft voort in eeuwenoude begraafplaatsen en ontzagwekkende architectuur. Maar Uppsala gaat niet alleen over gisteren; het is een levendig centrum van duurzaamheid en levenswetenschappen, dat de wereld van morgen vormgeeft.

Uppsala, bekend als het Cambridge van Zweden, is een levendige universiteitsstad. De stad ligt iets ten noorden van Stockholm, op slechts 35 minuten met de trein. Studenten uit heel Zweden - en de rest van de wereld - kenmerken het straatbeeld wat Uppsala een jong, levendig en internationaal gevoel geeft (ongeveer 20% van de inwoners van de stad zijn studenten).

Maar ook de afgestudeerde Zweed houdt van Uppsala. Veel mensen kiezen ervoor om in Uppsala te wonen, ook al werken ze in Stockholm. En als je Uppsala een beetje leert kennen, snap je ook waarom: de stad is compact en heeft tegelijkertijd veel te bieden. Geen reis naar Uppsala is compleet zonder kennis te hebben gemaakt met misschien wel de beroemdste inwoner Carl Linnaeus, een van 's werelds meest vooraanstaande botanici en wetenschappers. Hij heeft veel sporen van zijn werk achtergelaten in Zweden en daarbuiten.

Tegenwoordig wordt Uppsala beschouwd als een belangrijke innovatiestad waar de academische wereld en een aparte bedrijfscultuur samenkomen wat voor een vruchtbare voedingsbodem zorgt voor nieuwe ideeën en creaties. Maria Strømme - de jongste technologieprofessor ooit in Zweden - richtte hier nano-technologie-innovatie Upsalite op.

Wat haar groene reputatie betreft, werd Uppsala gekozen als Europese proefstad in het NetZeroCities-initiatief van de EU, dat loopt van 2023 tot 2025. De stad ontving een subsidie van 1,5 miljoen euro voor twee projecten: de implementatie van een koolstofbudget en het activeren van circulaire praktijken.

1 / 4

Kathedraal van Uppsala

De majestueuze kathedraal van Uppsala, een rustplaats voor Zweedse vorsten zoals koning Gustav Vasa.

Foto: Niklas Lundengård/ Destination Uppsala

/ 4
Zonnig uitzicht over de kathedraal van Uppsala met mensen op de voorgrond zittend op het groene gras.

Kathedraal van Uppsala

Foto: Niklas Lundengård/ Destination Uppsala

Winkelen in Uppsala in een drukke straat tijdens de zomer.

Shopping, Uppsala

Foto: Niklas Lundengård / Destination Uppsala

Een prachtige botanische tuin voor het kasteel van Uppsala.

Het kasteel van Uppsala

Foto: Lisa Arnold /Nordkultur

Uitzicht over de heuvels bij de koninklijke heuvels van Uppala. Het is zomer en het gras is groen.

Gamla Uppsala Museum

Foto: Kalbar/Destination Uppsala

Historisch Uppsala - reis terug naar de ijzertijd en het Vikingtijdperk

Begin je reis door de rijke geschiedenis van Uppsala in het hart van kennis en cultuur, waar de Universiteit van Uppsala sinds de 15e eeuw een baken van kennis is. Verken de heilige zalen van Gustavianum, een museum dat de erfenis van de universiteit bewaart, voordat je je verdiept in de schatten van Carolina Rediviva, de gewaardeerde bibliotheek met pareltjes als de 6e-eeuwse Zilveren Bijbel.

Ga vanaf daar verder met het verkennen van het historische Uppsala. Wandel tussen eeuwenoude heuvels en verdiep je in de mysteries van het Vikingleven met een augmented reality-tour, of duik nog dieper in het verleden in het Gamla Uppsala Museum, waar virtual reality-headsets de geschiedenis en mythen van het gebied onthullen.

De koninklijke heuvels, gehuld in raadsels, roepen gefluister op van oude koningen of misschien zelfs van goden. Vlakbij hint de Uppsala Tempel naar het goddelijke verleden van de stad. De tempel wordt genoemd in een 11e-eeuwse tekst van Adam van Bremen en zou op dezelfde plek hebben gestaan als de huidige Gamla Uppsala kerk.

Voor degenen met een honger naar Vikingverhalen biedt Uppsala een overvloed aan ervaringen, van het opsporen van runenstenen tot het proeven van zelfgebrouwen mede in het Odinsborg Restaurant & Café. Kijk voor meer activiteiten en ideeën in de Vikinggids van Destination Uppsala.

Terug in het bruisende stadscentrum lonken iconische bezienswaardigheden, van de majestueuze kathedraal van Uppsala, een rustplaats voor Zweedse royalty's zoals koning Gustav Vasa, tot het imposante kasteel van Uppsala en zijn uitgestrekte terrein.

1 / 4

Botanische tuin, Uppsala

Voor botanici en natuurliefhebbers is Uppsala onlosmakelijk verbonden met Carl Linnaeus. De Botanische Tuin, gelegen in de stad, is een must-see.

Foto: Gustav Dalesjö / Destination Uppsala

/ 4
Botanische tuin in Uppsala. Herfst met gekleurde bladeren gemengd met groen. Uitzicht over de barokke tuin. Op de achtergrond het gebouw Linneanum.

Botanische tuin, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö / Destination Uppsala

Een oud rood blokhuis met dakpannen.

Linnaeus’ Hammarby, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

Het Linnaeus-museum, een oud oranje stenen huis, achter een geel bloembed.

De Linnaeus-tuin, Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö/Uppsala Marknadsföring

De ingang van een lichtgeel stenen huis met groene luiken. Vooraan staat een beeld van een man en twee bloempotten.

Het Linnaeusmuseum

Foto: Mikael Wallerstedt

Stap in de voetsporen van de Zweedse botanicus Carl Linnaeus

Zoals veel Zweedse steden is Uppsala klein genoeg om de mix van een charmante, levendige stad met uitgestrekte natuur en parken en de schilderachtige oevers van de rivier de Fyris te waarderen, waardoor het ideaal is voor liefhebbers van het buitenleven om te verkennen - te voet of op de fiets.

Uppsala is niet voor niets meerdere jaren op rij uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke stad van Zweden. Fietspaden zijn er in overvloed en worden goed onderhouden, fietsen huren is eenvoudig en er zijn veel paden uitgezet binnen en buiten de stadsgrenzen.

Voor botanici en natuurliefhebbers is Uppsala onlosmakelijk verbonden met Carl Linnaeus. De 18e-eeuwse botanicus liet zijn sporen na in de hele stad met prachtige tuinen, historische gebouwen en excursiepaden. Met name Linnaeus' Hammarby, gelegen op minder dan 15 kilometer van het stadscentrum, heeft de meest uitgebreide collectie van zijn planten ter wereld. Bovendien kunnen bezoekers in de stad zelf de Botanische Tuin, de Linnaeus Tuin en het Linnaeus Museum (geopend van mei-september) verkennen.

1 / 2

Uppsala

Welke keuken je ook zoekt, van luxe eetgelegenheden tot gezellige terrasjes en trendy foodtrucks, je vindt het in Uppsala.

Foto: Gustav Dalesjö / Destination Uppsala

/ 2
Zitgedeelte buiten met mensen die eten en drinken in de zon, vlakbij de kathedraal van Uppsala. Beige huis en een plein met geplaveide straatjes.

Uppsala

Foto: Gustav Dalesjö / Destination Uppsala

Een geel oud gebouw met aan elke kant twee groene bomen.

Villa Anna

Foto: Villa Anna

Het culinaire gezicht van Uppsala - dineer in het stadscentrum of geniet van verse producten in het prachtige landschap

Welk type keuken je ook lekker vindt, je vindt het in Uppsala. Het restaurant van boetiekhotel 'Villa Anna' baseert het menu op lokaal ingekochte ingrediënten voor zijn mix van Zweedse klassiekers en Scandinavische gerechten. Ook het proberen waard zijn La Ruelle, een minimalistisch eethuis dat wordt aanbevolen in de Witte Gids, en het gezellige Restaurang Sverre, dat natuurlijke ingrediënten gebruikt op basis van het seizoen.

Probeer voor een authentiek voorproefje van de traditie van Uppsala een "Linnébulle", een reusachtig kaneelbroodje - ideaal om te delen. Het is een specialiteit in Café Linné, maar je vindt het ook in verschillende andere cafés in de stad.

Er zijn tal van hoog aangeschreven Uppsala-restaurants om te ontdekken. Bekijk voor meer opties onze gids over waar te eten in Uppsala.

Praktische tips en handige weetjes voor je bezoek aan Uppsala