Skip to main content
Gedekte tafel in een restaurant in Göteborg met wijnglazen en personen die groenten uit een kom eten..
Restaurant Koka, Göteborg
Göteborg heeft een groot aantal restaurants en chef-koks van wereldklasse. Velen van hen werken met lokale producten en maken menu's van het seizoen, waaronder Michelin-restaurant Koka.
Foto credit: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Eten en drinken in Göteborg

Dankzij de ligging van Göteborg aan de Zweedse westkust, profiteren restaurants van eersteklas seafood. Daarnaast bevat de stad een ontspannen vibe, een sterk duurzaam profiel en een intrigerende mix van zowel Michelin-sterrestaurants als food trucks en alles daartussenin.

Dit zijn een aantal van de beste restaurants van Göteborg.

Göteborg is al zes jaar op rij uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming ter wereld, een eer die onvermijdelijk zijn weerslag heeft gehad op de horeca van de stad. Lokale en seizoensgebonden producten van kleinschalige boerderijen zijn eerder regel dan uitzondering, vooral in de met Michelin-sterren bekroonde restaurants van Göteborg.

Het interieur van Koka met een bordeaux gekleurd plafond, houten meubels en eenvoudige zwarte lampen boven elke tafel. De tafels zijn gedekt.

Restaurant Koka, Göteborg

Restaurant Koka is een duurzaam restaurant met moderne Zweedse gastronomie.

Foto: Koka

Restaurants met een Michelin-ster

Göteborg bevat vijf gastronomische locaties met een Michelin-ster.

Koka * Koka wil eerder een speels en leuk restaurant zijn dan een gastronomische hotspot. Het menu is Zweeds en modern, grotendeels vegetarisch en bestaat voor 90 procent uit biologische producten.

Project * Relaxte en gezellige bistro die eerst een café was. Project wordt gerund door een echtpaar dat een tweede thuis wil creëren met goed bereide Europese gerechten tegen redelijke prijzen.

28+ * Klassiek restaurant met tafellakens en kaarsen. 28+ heeft al meer dan 30 jaar(!) een Michelin-ster en staat net zo bekend om zijn goed gevulde wijnkelder. Het menu is een mix van de Franse en Zweedse keuken.

SK Mat & Människor * Intiem restaurant met gerechten gebaseerd op het Zweedse culinaire erfgoed. Hier kun je er zeker van zijn dat je al je foodie-vragen beantwoord krijgt - de chefs leveren de gerechten en er zijn geen muren tussen jou en de keuken.

Signum * Signum maakt deel uit van Hällsnäs Manor en is idyllisch gelegen aan een meer buiten Göteborg. Het degustatiemenu is geïnspireerd op de vier elementen - aarde, vuur, lucht en water - en het restaurant streeft ernaar zelfvoorzienend te zijn als het gaat om ingrediënten.

Binnenaanzicht van de Stora saluhallen in Göteborg. In de toonbanken van de individuele marktkramen liggen lekkernijen van over de hele wereld, van kaas tot worst en brood.

Markthal in Göteborg

Stora saluhallen, of 'de grote markthal', in Göteborg is geopend in 1888 en biedt delicatessen van over de hele wereld. Markthallen zijn populair in Zweden en in de grotere steden van Zweden zijn vaak meerdere markthallen te bezoeken.

Foto: Anton Olin/imagebank.sweden.se

Betaalbare bistro's

Bib Gourmand is een onderdeel van de Guide Michelin en bekroont etablissementen die bekend staan om hun uitstekende en betaalbare eten. Göteborg heeft twee Bib Gourmand restaurants:

  • Familjen: gekozen tot het meest geliefde restaurant van het jaar in 2018. De keuken is hedendaags West-Zweeds en de porties zijn royaal.

Klassieke restaurants

Verlang je naar Zweeds comfortfood? Göteborg heeft veel restaurants waar traditionele 'husmanskost' zoals gehaktballen en haring worden geserveerd.

De Zweedse brasserie Berzelius Bar & Matsal staat bekend om zijn gehaktballen. Het lunchmenu bestaat uit stevige traditionele gerechten, terwijl het à la carte-menu ook moderne invloeden bevat zoals Zweedse tapas.

Kåges Hörna ligt in Stora Saluhallen, de grootste overdekte markthal van Göteborg. Het lunchmenu bestaat uit betaalbare, traditionele gerechten met elke dag een 'husman'-gerecht. Je kunt afhaalgerechten bestellen bij Kågebaren, net om de hoek.

Een ander klassiek restaurant in Göteborg, Kometen, trekt al sinds 1934 het creatieve publiek van de stad. Het menu staat vol met traditionele gerechten, klein en groot, evenals Oostenrijkse elementen als eerbetoon aan Hans Breitneder, die dit historische eethuis ooit oprichtte.

Voor traditionele Zweedse gerechten met een moderne twist ga je naar het centraal gelegen restaurant Tvåkanten. Wat begon als een café is nu een van de bekendste restaurants in Göteborg, compleet met een selectie Zweedse vleeswaren.

Een oud bakstenen huis dat dienst doet als een gecombineerde bioscoop, restaurant en bar. Bij de ingang staan borden met HAGABION, Folkets Bio. Aan de voorzijde is een buitenterras met veel eetgasten.

Hagabions Café, Göteborg

Hagabions Café is een van de meest ambitieuze en populaire vegetarische restaurants in Göteborg en heeft ook een bioscoop.

Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co

Veganistische en vegetarische restaurants

Er is geen tekort aan smakelijke veganistische restaurants in Göteborg: de trend is in volle bloei. De volgende selectie omvat zowel vegetarische bistro's als foodtrucks die geroemd worden om hun veganistische gerechten.

  • Hagabions Café - vegetarisch restaurant met een brouwerij en een bioscoop. Een populaire plek onder de lokale bevolking.
  • Blackbird - een coöperatief restaurant gerund door veganisten. Het eten wordt vanuit het niets bereid, met zowel Zweedse als internationale smaken.
  • Ilse Grøn Krog - intiem en internationaal restaurant met vegetarisch eten en natuurlijke wijnen. Veel van de gerechten kunnen ook veganistisch worden gemaakt.
  • Probeer voor veganistisch streetfood de foodtrucks bij Magasinsgatan. Jinx Food Truck biedt Aziatisch geïnspireerde veganistische broodjes en Crave Street Food serveert veganistische broodjes, wraps en hotdogs.

Hippe eettentjes

De horeca van Göteborg is levendig en er worden voortdurend nieuwe zaken geopend. Het gebied rond Magasinsgatan is een bijzonder bruisende hotspot voor locals om uit eten en drinken te gaan.

Fiskbar 17 maakt duidelijk waar het bij eten in Göteborg om draait: vers gevangen vis en seafood, geserveerd als streetfood. Voeg daar een ontspannen sfeer met dj-sessies en quizzen aan toe en je zult begrijpen waarom dit jaar na jaar een populaire plek is.

Op een steenworp afstand wacht je een heel andere dinerervaring. Tavolo, gevestigd in een historische garage en bekroond met een kopie van Leonardo da Vinci's Cavallo di Forcione, is een eerbetoon aan het Italiaanse eten en decor, met een vleugje New York.

In de Stora Saluhallen is Bar Bulot een kleine maar zeer gewaardeerde lunch- en wijnbar. Het menu staat vol met natuurlijke wijnen uit de oude wereld, evenals gerechten die beïnvloed zijn door de klassieke Franse keuken.

Artikel gesponsord door

EU and Swedish Board of Agriculture