Skip to main content
Een luchtfoto van een rivier die slingert tussen groene velden en bomen.
Kinda Kanaal, Östergötland
Het Kinda Kanaal is een bestemming met een gevarieerde natuur en een rijk cultureel verhaal. Het 80 kilometer lange gebied strekt zich uit tussen de stad Linköping tot aan de steden Horn en Hycklinge.
Foto credit: Visit Linköping & Co

Östergötland – een kustgebied met een rijke culturele identiteit

De regio Östergötland strekt zich uit langs de oostkust van Zweden, twee uur ten zuiden van Stockholm. In dit deel van Zweden is voor iedereen wat te doen: van uitdagende buitenactiviteiten tot interessant cultureel erfgoed.

Of je nu houdt van historische architectuur, een mooie fietstocht of lekker wil genieten van de zee, Östergötland heeft het. De op een na grootste regio van Zweden heeft een interessant verleden als het industriële centrum van het land en is de thuisbasis van het iconische Götakanaal. Het Götakanaal is een van de populairste attracties van Zweden.

Linköping, de hoofdstad van de regio, is bezaaid met bijzondere musea en historische gebouwen, waaronder een middeleeuwse kathedraal en kasteel. Verder naar het noorden vind je de stad Norrköping, waar industrieel erfgoed en prachtige natuur naast elkaar bestaan. Dit is ook de thuisbasis van Kolmården, het grootste wildpark in de Scandinavische regio.

De Östgöta-archipel, een adembenemend stukje kust in Zweden, is een populaire bestemming die veel bezoekers trekt - van zwemmers tot avonturiers.

1 / 3

Götakanaal, Östergötland

Het 87 kilometer lange fietspad laat je de prachtige omgeving direct naast het Götakanaal ervaren.

Foto: Oscar Lüren

/ 3
Het is zomer en twee mensen fietsen langs het water van het Götakanaal. Een boot vaart langs het kanaal.

Götakanaal, Östergötland

Foto: Oscar Lüren

Een man en een vrouw lopen op een pad in een bos.

Hiken in Omberg, Östergötland

Foto: Oscar Lüren

Een jongen staat naast zijn groene fiets op een weg langs het water van het Götakanaal.

Fietsen langs het Götakanaal

Foto: Annika Myhre

Onvergetelijke outdoor-activiteiten op het water en op het land

Ontdek de prachtige natuur van Östergötland via de pelgrimsroute Birgittaleden. Deze 7-delige wandelroute van 145 kilometer begint in Söderköping en slingert zich een weg door weiden en bossen tot aan Vadstena. Dit is de plek waar de heilige Birgitta in de 14e eeuw haar nog altijd bestaande kloosterorde stichtte - idyllisch gelegen aan de oevers van het Vättern-meer.

Aan het Vättern-meer, ten noorden van Vadstena, vind je het beroemde Götakanaal van Zweden. Het iconische kanaal van 190 kilometer lang werd ingehuldigd in 1832 en verbindt Stockholm en Göteborg via meren en een reeks aangelegde kanalen met in totaal 58 sluizen. Om de fascinerende geschiedenis van het kanaal goed te leren kennen, kun je het beste een rondvaart maken. Geniet onderweg van de prachtige uitzichten. Je kunt kiezen tussen korte excursies in Östergötland of meerdaagse tochten die je door een groter deel van Zweden voeren.

Het Götakanaal is ook een ideale fietsbestemming. Huur een fiets in Borensberg en fiets over het 20 kilometer lange pad dat je naar de sluizen van Berg leidt. De oude jaagpaden van het Götakanaal strekken zich uit over een lengte van 87 kilometer, dus je kunt even doortrappen. Onderweg vind je tal van picknickplaatsen, eettentjes en accommodatie.

1 / 2

Kajakken in de St. Anna-archipel

Geniet van kajakken in de archipel van St. Anna.

Foto: Crelle Ekstrand

/ 2
Een oranje kajak ligt aan de kant van het water terwijl een man geniet van een lunch op de kliffen. Op de achtergrond ligt een witte zeilboot.

Kajakken in de St. Anna-archipel

Foto: Crelle Ekstrand

Een herfstbos naast een kanaal.

Kinda Kanaal, Östergötland

Foto: Visit Linköping & Co

Ontdek de Östgöta-archipel

Grijp vooral de kans wat tijd door te brengen in de Östgöta-archipel met zijn vele eilanden voor de Baltische kust. De archipel is grofweg verdeeld in drie delen: Arkösund, St. Anna en Gryt. Gezamenlijk bestaan ​​deze delen uit zo'n 8.888 eilanden, waardoor je hier eindeloos kunt eilandhoppen.

Het levendige dorp Arkösund is verbonden met een cluster aan eilanden en daarmee een populaire zomerbestemming. Stap op een van de vele openbare ferry’s die vertrekken vanaf het dok en ontdek de archipel op eigen houtje. Kanovaarders en wandelaars genieten vaak optimaal van de stille eilanden van St. Anna. Kies je favoriet en zet een tent op voor de nacht (het Zweedse allemansrecht staat iedereen toe dit te doen).

Gryt is een prachtig stukje natuur dat bekend staat om zijn indrukwekkende rotsen en kliffen - de ideale setting voor picknicks en zwemmen. Via outdoorbedrijf Ostkustenkajak kun je er met de kajak op uit. De excursies zijn zowel geschikt voor stellen als kleine groepen. Maak er er een echt avontuur van door je kajaktocht te verlengen met een overnachting op het eiland: in een hut, pension of ‘boomtent’.

1 / 4

Louis de Geer Concert- en congreszaal, Norrköping

De concert- en congreszaal Louis de Geer ligt midden in het unieke industriële landschap van Norrköping, naast de rivier de Motala. De concertzaal herbergt het Norrköping Symphony Orchestra en heeft 1.300 zitplaatsen.

Foto: Louis de Geer konsert & kongress

/ 4
Een industrieel gebouw 's nachts verlicht door lichten die muzieknoten uitbeelden.

Louis de Geer Concert- en congreszaal, Norrköping

Foto: Louis de Geer konsert & kongress

Een industrieel gebouw met een unieke architectuur die doet denken aan een strijkijzer is omgeven door water.

Het industriële landschap, Norrköping

Foto: Norrköpings kommun

De top van een kathedraal is zichtbaar achter bomen en enkele huizen.

De middeleeuwse kathedraal in Linköping, Östergötland

Foto: Visit Linköping & Co

Mensen lopen op de binnenplaats naar het kasteel van Linköping. Gele bloemen zijn gedecoreerd in grote potten.

Linköping kasteel, Östergötland

Foto: Visit Linköping & Co

Het stadsleven van Östergötland – een gevarieerde, culturele ervaring

De historische stad Linköping staat bekend als de hoofdstad van de regio en heeft cultureel veel te bieden, niet in de laatste plaats op het gebied van historische architectuur. De middeleeuwse kathedraal, waarvan het hoofdgebouw in 1520 in Romaanse stijl werd voltooid, is een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Dat wordt ook lastig, want met zijn 107 meter hoge torenspits is deze bezienswaardigheid lastig over het hoofd te zien. Een ander hoogtepunt is het kasteel van Linköping, waarvan delen dateren uit de 12e eeuw. Hiermee is dit kasteel het oudste seculiere gebouw in Zweden. Tegenwoordig herbergt het kasteel het Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum (Linköpings's Kasteel & Kathedraal Museum).

Als je door de charmante straten van Linköping slentert, kom je onderweg een aantal interessante musea tegen, waaronder het Flygvapenmuseum (Zweeds Luchtmachtmuseum). Dit museum is door de Tripadvisor-achterban uitgeroepen tot een topmuseum en beschikt over een indrukwekkende collectie van 300 vliegtuigen uit Zweden en daarbuiten. Het Zweedse DC-3-model – neergeschoten in de jaren vijftig en vijftig jaar later geborgen – is een van de vele topstukken.

De stad Norrköping heeft ook een groot aantal culturele instellingen. Velen bevinden zich in het goed bewaard gebleven industriële district van de stad. Bezoek vooral het Arbetets-museum (Museum van Arbeid), gehuisvest in een voormalige katoenspinnerij, en het Norrköpings Stadsmuseum, dat veel wordt geroemd om zijn innovatieve tentoonstellingen. Norrköping is daarnaast ook een stad waar muziek in zit en wordt sinds 2017 aangemerkt als een UNESCO-muziekstad. Norrköping is de thuisbasis van de concert- en congreszaal Louis De Geer.

1 / 2

Restaurant GIN in Norrköping

Ervaar degustatiemenu's met lokale producten in het moderne gastronomische restaurant GIN.

Foto: Peter Holgersson

/ 2
Bordjes worden mooi gedresseerd.

Restaurant GIN in Norrköping

Foto: Peter Holgersson

De kok dresseert de gerechten met grote precisie.

Restaurant GIN in Norrköping

Foto: Peter Holgersson

Natuurlijk eten – geniet van de voorraadkast van Östergötland

De keuken van Östergötland draait om een duurzame aanpak. Het culinaire profiel van Östergötland bestaat uit lokale ingrediënten die direct uit de natuur komen of afkomstig zijn van nabijgelegen boerderijen en leveranciers. Je vindt een aantal hiervan langs het Kinda-kanaal. Hier kun je onderweg van alles kopen en proeven: van lokaal vlees tot vers geoogste groenten en zelfgemaakt ijs. Bij Fresons Bageri & Trädgård (Fresons Bakkerij & Tuin) kun je koffie drinken terwijl je vers brood haalt.

Lokale producten staan centraal op de menukaart van het gastronomische restaurant GIN in Norrköping en in Linköping laat restaurant Stångs Magasin je proeven wat de foodiescene van Östergötland in huis heeft. Met verse, biologische producten op het menu, richt dit restaurant zich op Europese en Zweedse gerechten.

Restaurang Jord in Linköping maakt ook gebruik van de schatten van moeder natuur, met heerlijke proeverijmenu's die zijn bereid met seizoensgebonden ingrediënten.

1 / 4

Gamla Linköping, Östergötland

De oude binnenstad van Linköping heeft charmante boetiekjes, geplaveide steegjes en leuke restaurants en cafés.

Foto: Visit Linköping & Co

/ 4
Luchtfoto van de huizen van de oude binnenstad van Linköping.

Gamla Linköping, Östergötland

Foto: Visit Linköping & Co

Luchtfoto van het klooster in Vadstena omgeven door groen tijdens de zomer.

Vadstena Klosterhotell, Östergötland

Foto: Visit Östergötland

Wildpark Kolmården

Wildpark Kolmården

Foto: Rickard Monéus/Kolmården

Een schemerige kamer met ligstoelen en een binnenzwembad.

The Lamp Hotel in Norrköping

Foto: The Lamp Hotel

Praktische informatie voor je bezoek aan Östergötland