Skip to main content
Een wit universiteitsgebouw met een struik voor met roze bloesems.
Universiteit van Lund
De Universiteit van Lund, gelegen in het zuiden van Zweden, staat gekend als een van de 100 beste universiteiten ter wereld.
Foto credit: Folio/imagebank.sweden.se

Lund - een gezellige en slimme stad

De levendige en charmante universiteitsstad Lund in Skåne, Zuid-Zweden, heeft een fascinerende geschiedenis. Kinderkopjes en historische vakwerkhuizen gaan hand in hand met een innovatieve en levendige cultuur dankzij de vele studenten die er wonen.

Lund is een culturele, wetenschappelijke stad. Aan het begin van het academiejaar brengen 45.000 studenten uit Zweden en de rest van de wereld de historisch rijke stad tot leven. De Universiteit van Lund leidt al academici op sinds de oprichting in 1666 en is een gewilde plek om te studeren; het is namelijk een van de 100 beste universiteiten ter wereld. Naast het academische niveau zijn de levendige sfeer en het uitgebreide aanbod aan vrijetijdsactiviteiten aantrekkelijk voor studenten.

Het kleurrijkste kunstwerk van Lund is waarschijnlijk de botanische tuin. Botaniska Trädgården is door de universiteit in de 17e eeuw aangelegd als onderzoekspark. Er groeien meer dan 7000 soorten. Tot op de dag van vandaag is de tuin een plek voor onderzoek, maar ook voor ontspanning. De beste manier om hiervan te genieten is tijdens een fikapauze in Café Botan.

De op twee na grootste stad van Zweden, Malmö, ligt op slechts 12 minuten met de trein van Lund. De havenstad Helsingborg ligt ook op slechts 30 minuten met de trein van Lund en is zeker een bezoek waard.

1 / 6

De Botanische Tuin, Lund

Ervaar prachtige planten of geniet van een kopje koffie bij de waterlelievijver. De Botanische Tuin maakt deel uit van de Universiteit van Lund.

Foto: Martin Sörbo/Visit Lund

/ 6
Mensen zitten op een zonnige dag op het buitenterras van de patisserie bij de waterlelievijver.

De Botanische Tuin, Lund

Foto: Martin Sörbo/Visit Lund

Studenten staan ​​voor de ingang van een gebouw van de Universiteit van Lund en zingen. Er staan ​​veel toeschouwers in de buurt.

Studenten in Lund

Foto: Leif Johansson, Xrayfoto

Een kampvuur brandt met vlammen zo hoog als een huis. In de schemering staan ​​mensen rond het vuur.

Walpurgisnacht

Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Gele en roze rijhuizen met rozenstruiken voor in een straat met kinderkopjes.

Straten van Lund, Skåne

Foto: Carolina Romare

Een foto in kikvorsperspectief van de torens van de stenen kathedraal van Lund, genomen van tussen de bomen.

De kathedraal van Lund

Foto: Carolina Romare

Een houten huis met hellend groendak.

Kulturen in Lund, Skåne

Foto: Carolina Romare

Jeugdige sfeer met een fascinerende geschiedenis

Lund wordt met de jaren alleen maar mooier. Dit blijkt uit het middeleeuwse stadscentrum, de huizen met kleurrijke gevels en de kronkelende geplaveide straatjes die de stad een warme en vriendelijke uitstraling geven. Lund is bijna duizend jaar oud en daarmee een van de oudste steden van Zweden. De imposante 12e eeuwse kathedraal en de wereldberoemde universiteit die werd opgericht in de 17e eeuw, vormden de stad. Lund staat bekend als een stad van geschiedenis, cultuur, wetenschap en innovatie.

Lund dankt vele tradities en zijn diverse cultuur aan de aanwezigheid van de studenten. De stad is een broedplaats voor succesvolle muzikanten, acteurs en journalisten. Daarnaast spelen humor en komedie een belangrijke rol voor studenten. Inwoners en bezoekers van Lund genieten samen van het jaarlijkse comedyfestival. Met Valborg op 30 april barst er een groot, spontaan feest los en op 1 mei luisteren de gezangen van het studentenkoor van Lund de stad op.

In de straten van Lund vind je veel creatieve winkels en interessante musea. De meest bezochte attractie van Skåne is tevens de oudste kathedraal van Scandinavië: de grote stenen kathedraal van Lund. De astronomische klok uit 1425 is ook bijzonder: hij toont de tekens van de dierenriem en de maanstanden boven Lund. In de zomer worden er gratis rondleidingen georganiseerd in de kathedraal.

In openluchtmuseum Kulturen in het centrum van Lund kom je alles te weten over de lokale cultuur en geschiedenis. In de oude huisjes kun je het leven in Lund en de landelijke omgeving ervaren van de middeleeuwen tot de jaren 30. Er zijn tevens een stuk of 20 exposities waarin je de regionale volkskunst en modern design uit Skåne kan bewonderen. Of het nu voor midzomer of advent is; Kulturen biedt voor elke gelegenheid een gevarieerd programma.

1 / 2

Lund, Skåne

Archeologen dateren de stichting van Lund rond 990.

Foto: Jon Nordström/Visit Lund

/ 2
Studenten zitten in het gras tijdens een zonnige zomerdag.

Lund, Skåne

Foto: Jon Nordström/Visit Lund

Een man wandelt met zijn hond door het bos.

Skåneleden

Foto: Apelöga/Tourism in Skåne

De natuur op een steenworp afstand

In Lund wacht je de perfecte combinatie van stadsleven en buitenavonturen. De plaats is namelijk omgeven door betoverende beukenbossen en felgekleurde koolzaadvelden die uitnodigen om te gaan wandelen en fietsen. 

Je vindt er talloze fietsroutes, dus er is altijd de mogelijkheid om Lund lekker op de fiets te verkennen. Fietsen huren kan bij verschillende plaatselijke winkels en accommodaties

Ontdek de langeafstandswandelroute Skåneleden. Vanaf Lund kun je met de bus naar Genarp waarvandaan je een 12 kilometer lang deel van de wandelroute kunt lopen. Tijdens de wandeling beklim je Romeleklint, met 175 meter het op één na hoogste punt. De bekende botanist Carl Linnaeus stond zich hier te verwonderen over de vele torenspitsen. Aan het einde van de route kun je in Veberöd de bus terug nemen naar Lund.

1 / 2

Love Coffee & Winebar, Lund

De Love Coffee & Winebar biedt een uitstekende wijnkaart met wijnen van kleine wijnhuizen.

Foto: Sabine Klautzsch

/ 2
Een café met houten lambrisering en aangestoken kaarsen.

Love Coffee & Winebar, Lund

Foto: Sabine Klautzsch

Een fietser op een landweg tussen de weides.

Fietsen in Skåne

Foto: Apelöga/imagebank.sweden.se

Lekker eten en ontspannen in Lund

Gezellige cafés, van bistro's tot hippe koffiebars en een nog onontdekte oase voor fans van raw food, maken van Lund de ideale plek voor een lunch of Zweedse 'fika'. Je loopt gewoon van het ene café naar het andere of pak net als de plaatselijke bevolking de fiets.

De Love Coffee & Winebar biedt een geweldige wijnkaart met wijnen van kleine wijnmakerijen. De wijnkaart verandert voortdurend, afhankelijk van de stemming, het seizoen en het thema van de avond.

Bij de populaire Mannz Bageri kun je handgemaakte fika-gebakjes kopen om mee te nemen, en bij Patisseriet kun je niet alleen genieten van een heerlijke koffie en iets zoets, maar ook van lekkere salades.

De Saluhall van Lund, een markthal aan het Mårtenstorget, is al sinds 1909 gericht op fijnproevers. Je vindt hier specialiteitenwinkels voor heerlijke afhaalgerechten evenals restaurants met lekker eten, van snacks tot diners. 

Buiten de stad wachten boerderijwinkels te midden van gouden koolzaadvelden met zelfgemaakte specialiteiten op fietsers en wandelaars.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onderzoekers en uitvinders zich hier vestigden en grootse dingen hebben bereikt temidden van deze inspirerende atmosfeer. Lund is zowel charmant als slim.

Praktische informatie voor je bezoek aan Lund

1 / 5

Häckeberga Kasteel

Kasteel Häckeberga werd gebouwd in de jaren 1870 en ligt in Skåne, dicht bij zowel Lund als Malmö.

Foto: Mickael Tannus

/ 5
Het grote landhuis Häckeberga omgeven door bomen en een gazon.

Häckeberga Kasteel

Foto: Mickael Tannus

Kleurrijke oude huizen.

Historische gebouwen in Lund

Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Beelden en schetsen in een museum.

Schetsmuseum, Lund

Foto: Carolina Romare

Een gezin op een trolleyfiets op een oude spoorlijn, omgeven door velden.

Trolleyfietsen in Skåne

Foto: Mickael Tannus

Een stad bij nacht.

Lund, Skåne

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se