Skip to main content
Ystad in Skåne
Ystad in Skåne
Ystad in Skåne
Foto credit: piapising/foap.com

Ystad

Een van de meest pittoreske plaatsjes van Zuid-Zweden is Ystad. Maar dit stadje kent een sterke criminele historie. Fictief wel te verstaan. Want Ystad is wereldberoemd dankzij de avonturen van inspecteur Wallander uit de boeken van de bekende Zweedse auteur Henning Mankell.

Ystad is een lieflijk stadje met middeleeuwse, pastelkleurige halfhouten huizen, geplaveide straten met kinderkopjes en de zonovergoten pleinen dat prachtig ligt aan de Zuid-Zweedse kust van Skåne.

Alles over Wallander

Treed in de voetsporen van Wallander als je een liefhebber bent van de boeken, films en serie. De hoogtepunten uit de boeken en het leven van de fictieve inspecteur Wallander zijn zeer herkenbaar.  Het tourist office in Ystad kan je alles vertellen over de speciale wandeling door Ystad 'In de voetsporen van Wallander'. Er zijn zelfs conceptuele tours te boeken, waarbij je zelf een moordzaak moet oplossen. Ook kun je bij het tourist office in Ystad een speciaal Wallander-pakket boeken of de Wallander-app op je telefoon downloaden.

The home of Kurt Wallander in Ystad, Skåne
Kurt Wallander i Ystad. Photo: Chris Maris/skane.com

Gezellig Middeleeuws stadje

Ystad heeft een fascinerende geschiedenis, diverse musea en kunstgalerieën. En daarnaast zo'n 40 km zandstrand. Het groene golvende landschap van Skåne begint direct buiten de stadsgrenzen. Met al deze ingrediënten is het niet zo verwonderlijk dat Ystad een populaire bestemming is bij toeristen, maar ook bij de Zweden zelf.

Als je meegaat op een van de Wallander-rondleidingen, krijg je het grootste deel van de stad en de voornamelijk historische attracties te zien. De belangrijkste zijn het Sankt Knuts plein, het 12e-eeuwse franciscaner klooster (Gråbrödraklostret) en de aangrenzende Sankt Petri-kerk met museum. Je vindt volop leuke cafés en restaurants in Ystad die gelukkig méér serveren dan het favoriete menu van pizza en hamburgers dat Wallander in de boeeken bestelde.

Ystad ligt in de prachtige regio Skåne in het zuiden van Zweden. Het is een geweldige uitvalsbasis om de cultuur, tradities, historische locaties, levendige steden en dorpen en natuur van deze streek te ontdekken.