Skip to main content
Aerial of Norway-Sweden crossing
The new Svinesund Bridge spans the Svinesund sound between southern Norway and Sweden. The Swedish side is popular with Norwegians who shop for comparatively cheap goods. A large shopping area can be found immediately after crossing the sound.
Foto credit: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Autorijden in Zweden

Zweden biedt chauffeurs een goed onderhouden wegennet en snelwegen. Je kunt de hele lengte van Zweden met de auto afleggen, van zuid tot noord. Er zijn geen tolwegen (met uitzondering van de Öresundsbrug en de bruggen rond Göteborg en Stockholm) en files komen er nauwelijks voor. Zweedse wegen zijn doorgaans in uitstekende staat, met duidelijke verkeersborden.

Congestion tax

De congestion tax is een tolheffing die je tegenkomt rondom de steden Stockholm en Göteborg. Deze tol is wettelijk verplicht en je krijgt er, ook in Nederland, een factuur voor thuis. Lees meer over de congestion tax.

Overstekend wild

Houd rekening met overstekend wild. Vooral in de vroege ochtend en het begin van de avond. Neem de elandborden serieus: de helft van alle ongelukken in Zweden wordt veroorzaakt door overstekend wild. Vooral met elanden en rendieren vinden met regelmaat aanrijdingen plaats.

Afwijkende verkeersregels

De promillagegrens voor alcohol bedraagt 0,2%. Deze verordening geldt ook voor toeristen. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.

De  verkeersregels in Zweden wijken deels af van die in andere landen en je moet je te allen tijde aan het volgende houden: in Zweden zegt de wet dat je altijd zichtbaar moet zijn, daarom moet de auto altijd tenminste de dimlichten aan hebben. Het is toegestaan de wegkanten van de rijbaan te gebruiken om andere auto’s de gelegenheid te geven om te passeren. Op welke plaats in een voertuig je ook zit, je moet altijd een veiligheidsgordel om hebben. Alle kinderen tot zeven jaar moeten in een kinderzitje zitten.

Snelheidslimieten

(als er niets anders staat aangegeven)
Binnen bebouwde kom: 50 km per uur
Buiten bebouwde kom: 70 km per uur
Auto(snel)weg: 90–110 km per uur
Auto + caravan: 80 km per uur

Tanken

De meeste benzinestations hebben zelfbediening met betaling bij de kassa. De geldautomaten accepteren creditcards (konto) en bankbiljetten (sedel) van 20, 50 en 100 SEK (24 uur per dag).

Let op! LPG is moeilijk verkrijgbaar.

Wegenwacht (Vägverket)
Tel: +46-(0)771-119 119

Motormännens Riksförbund
(Zweedse ‘ANWB’)
Tel: +46-8-690 38 50
bilresor@motormannen.se

Bij pech onderweg kun je in Zweden het volgende nummer bellen:
Assistancekåren, tel: 0046 - 020-912 912. 

Winterbanden

In de wintermaanden zijn winterbanden verplicht, ook voor auto’s met een buitenlands kenteken. Spijkerbanden mogen alleen tussen 1 oktober en 15 april worden gebruikt. Er zijn echter gemeenten die het rijden met spijkerbanden in sommige straten niet toestaan.