Skip to main content
Landschap van bergachtig terrein met herfstkleuren.
Vindelfjällen
Het natuurreservaat Vindelfjällen is een van de grootste beschermde gebieden van Europa.
Foto credit: Håkan Stenlund/Swedish Lapland

Langs de Blauwe Weg - een roadtrip langs de rivier door Noord-Zweden

Het Zweedse deel van de Blauwe Weg is een epische roadtrip. Vertrek op elk moment van het jaar en je wordt ondergedompeld in de majestueuze natuur en het culturele erfgoed van Västerbotten en het zuidelijke deel van Lapland.

Een van de vele mogelijkheden voor iedereen die een roadtrip plant om zich te verliezen in de pracht en praal van de Zweedse natuur is de Blauwe Weg. Deze route, ook wel bekend als de Blue Highway of de Zweedse naam E12 Blå Vägen, slingert van Noorwegen door Zweden en Finland en beslaat zo'n 1800 kilometer. 460 kilometer hiervan loopt door Zweden, wat een aaneengesloten rit van iets minder dan zes uur oplevert.

Het spectaculaire Zweedse deel loopt vanaf de Noorse grens bij Högstaby, ten noorden van Hemavan, en gaat zuidwaarts naar Holmsund, dat deel uitmaakt van de gemeente Umeå aan de oostkust. De weg dankt zijn naam aan de overvloed aan water eromheen, waaronder de 470 kilometer lange rivier de Ume, die erlangs stroomt. Je krijgt ook de kans om de nabijgelegen Vindel rivier en de Vormforsen stroomversnelling te ontdekken.

Er is genoeg te zien en te doen als je van Hemavan naar Umeå en Holmsund reist - zoveel dat de weg in de volksmond 'de toeristische route Blå Vägen' wordt genoemd. Je zou je avontuur gemakkelijk in een dag kunnen voltooien, maar we vermoeden dat je de ervaring wilt verlengen.

1 / 3

Wandelen, Hemavan

Zomertijd in Hemavan. Prachtig uitzicht op de bergen en dramatische natuur - perfect om te wandelen, fietsen, vissen en peddelen.

Foto: Hemavan Alpint AB

/ 3
Wandelende vrouw met rugzak, starend over bergachtig terrein op een zonnige dag.

Wandelen, Hemavan

Foto: Hemavan Alpint AB

Close-up van bergbraambessen in de natuur.

Bergbraambessen

Foto: Emmie Bolmstedt/Visit Sweden

Iemand haalt met een beker vers water uit een stromende beek.

Drinkbaar water in de natuur

Foto: Moa Karlberg/imagebank.sweden.se

De bergachtige charme van het westelijke uiteinde van de Blauwe Weg

Vanuit Högstaby reis je door bergachtig terrein - vol prachtige uitzichten. Gezien het waterrijke karakter van de Blue Highway is het de ideale roadtrip voor visliefhebbers. Met een vergunning kun je op talloze gemarkeerde plaatsen vissen zoals ridderforel of zalm aan de haak slaan. Hemavan Tärnaby Tourist Information Office heeft alle benodigde informatie en vergunningen.

Het unieke Zweedse concept 'Recht op vrije toegang' nodigt je ook uit om overal te stoppen voor wildzwemmen of een therapeutisch moment van 'bosbaden'. Je mag zelfs bessen en paddenstoelen plukken. Kijk uit naar de mollige, amberkleurige bergbraambes - een Noord-Zweedse delicatesse die goed gedijt in moerassig terrein. Drinken doe je met schoon water rechtstreeks uit de rivier of bergbeek. Meer dan de helft van het Zweedse drinkwater is afkomstig van natuurlijk zuiver grondwater, zonder dat het behandeld hoeft te worden voor consumptie - maar vermijd stilstaand water als je je fles in de natuur bijvult.

In de winter is de Blauwe Weg een paradijs voor skiërs en sneeuwsportfans. De twee grote skigebieden, Hemavan en Tärnaby - genoemd naar de bergachtige schoonheidsplekken die ze doorkruisen - bieden samen verschillende pistes en skigebieden, samen met restaurants en accommodatie in de vorm van comfortabele hutten en een groot hotel.

De Blauwe Weg – seizoensgebonden dingen om te doen

Lente: Breng tijd door in de natuur, waar een deken van sneeuw meestal tot eind april blijft liggen. Maak een sneeuwschoenwandeling gevolgd door een 'fika' in de buitenlucht.

Zomer: Profiteer van de lange zomerdagen en middernachtzon door te gaan wildzwemmen, kajakken, bessen plukken en paardrijden of fietsen. De zomer is ook een goede tijd om mee te gaan op elandensafari.

Herfst: Ga wandelen of fietsen omringd door kleurrijke herfstbladeren, of ga raften op een van de vele spectaculaire rivieren en meren. Bosbaden is een andere ideale herfstactiviteit en nog therapeutisch ook.

Winter: Laat je verblinden door het besneeuwde terrein van Västerbotten - op ski's, sneeuwscooters, een hondenslee of tijdens het ijsvissen.

1 / 3

Sami met rendier

Er wonen ongeveer 20.000 Sami in Zweden - met hun eigen culturele erfgoed, taal, vlag en parlement.

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

/ 3
Een persoon leidt een rendier door de sneeuw.

Sami met rendier

Foto: Lola Akinmade Åkerström/imagebank.sweden.se

Een boomhut bij een rivier in de lente. Op de voorgrond staan bosanemonen.

Granö Beckasin, Västerbotten

Foto: Bea Holmberg/Granö Beckasin

De benen van iemand die op een bed ligt in een boomhut. Er zijn verschillende ramen en een prachtig uitzicht op een rivier en de natuur buiten.

Granö Beckasin

Foto: Bea Holmberg/imagebank.sweden.se

Storuman en Lycksele - toevluchtsoorden voor natuur en Sámi cultuur

Richting het oosten ontdek je al snel Storuman en zijn vele juweeltjes. Kies een pad en maak een wandeling door het natuurreservaat Vindelfjällen - een van de grootste beschermde gebieden van Europa. Mis de botanische alpentuin of de Stensele kerk niet - volledig gebouwd in hout en de grootste in zijn soort in Zweden.

Overnachtingsmogelijkheden in de omgeving zijn onder andere Storuman's Camping, met zowel kampeerhutten als caravans, en allerlei buitenactiviteiten.
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele musea en boeiende historische locaties. Leer meer over de geschiedenis van Västerbotten en het Sámi erfgoed door een bezoek te brengen aan Gammplatsen in Lycksele. Deze voormalige Sámi verzamelplaats, idyllisch gelegen op een schiereiland in de rivier de Ume, is bezaaid met historische overblijfselen en je vindt hier ook het inspirerende Bos- en Saamimuseum.

Wat betreft accommodatie is Granö Beckasin in Västanå, zo'n 54 kilometer van Lycksele, een unieke optie - vooral de 'vogelnest' hutten, waar je in de boomtoppen verblijft. Als je liever traditioneel kampeert, is dat hier ook mogelijk. Het restaurant van Granö Beckasin is een optie die het overwegen waard is, met de nadruk op lokale, seizoensgebonden ingrediënten, waaronder soms elandenvlees.

1 / 4

De Umeälven, Umeå

Umeå is prachtig gelegen aan de rivier de Umeälven.

Foto: Fredrik Larsson/Visit Umeå Content Bank

/ 4
Zonsondergang over de rivier en de stad Umeå.

De Umeälven, Umeå

Foto: Fredrik Larsson/Visit Umeå Content Bank

Een vrouw zit op de promenade langs een rivier. Aan de overkant van de rivier zie je mooie villa's in een groene omgeving.

Umeå rivier

Foto: Philip Avesand / Visit Umeå Content Bank

Het gebouw van Bildmuseet steekt uit tegen een strakblauwe lucht. Op de grond bloeien witte tulpen.

Museum voor moderne kunst, Bildmuseet, Umeå

Foto: Henke Olofsson/Visit Umeå Content Bank

Een oud gebouw van gele en oranje baksteen naast een nieuw modern wit gebouw met veel ramen.

Stora Hotellet en U&Me Hotel in Umeå

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se

Vännäs en Umeå - wandelen en leven in de stad

Verder naar het oosten vind je het Natuurreservaat Vännäs en Starrberget. Maak een wandeling over de paden door het gevarieerde terrein, waar vlakkere gebieden afwisselen met steile kliffen en een bergtop met weidse uitzichten.

Volgende stop: Umeå. Deze bruisende stad biedt een smörgåsbord aan culturele ervaringen. Ga naar Bildmuseet voor een dosis internationale hedendaagse kunst of naar de beroemde Norrlandsoperan als een opera- of dansvoorstelling je aanspreekt. Väven is een veelzijdig lokaal centrum met een bioscoop, evenementenlocatie en museum - het Museum voor de Geschiedenis van de Vrouw. Dineren hoort er ook bij, onder andere bij Kajen, Duå en Kulturbageriet. Je kunt zelfs overnachten in Väven, waar je kunt kiezen uit twee stijlvolle hotels - Stora Hotellet en U & Me.

Sluit je Blauwe Weg roadtrip niet af zonder een bezoek aan het geliefde Västerbotten Museum. Hoogtepunten zijn interactieve, gezinsvriendelijke tentoonstellingen zoals 'de havenstad Umeå' en het openluchtmuseum Gammlia. Dit museum is alleen 's zomers geopend en neemt je eeuwen mee terug in de tijd via authentieke omgevingen en ervaringen, waardoor je nog meer te weten komt over de regio waar je waarschijnlijk verliefd op bent geworden tijdens je onvergetelijke avontuur.

Pas op voor de rendieren

De Blauwe Weg loopt door de zuidelijke delen van Lapland en rendierhouderij is een manier van leven voor velen in de Sámi gemeenschap. Rijd voorzichtig en met respect voor passerende rendieren en andere dieren. De kans dat je rendieren tegenkomt is het grootst in de bergachtige gebieden en af en toe worden wegen voor korte periodes afgezet om deze prachtige dieren te helpen op hun tocht. Het is een lust voor het oog.