Skip to main content
Een luchtfoto van het Götakanaal tijdens de zomer.
Tegelviksslussen, Götakanaal
Het Götakanaal strekt zich uit over 190 kilometer.
Foto credit: Mattias Brauns/Göta Kanal

Götakanaal - het blauwe lint van Zweden

Het Götakanaal is een van de populairste toeristische bestemmingen van Zweden. Het is ideaal voor een onvergetelijke rondvaart door het land. Fietsen over de autovrije jaagpaden langs het Götakanaal is ook een prachtige manier om deze iconische waterweg te verkennen.

Het Götakanaal wordt vaak het blauwe lint van Zweden genoemd. Het 19e-eeuwse kanaal verbindt het Vänernmeer in centraal-west Zweden met het Vätternmeer en eindigt - of begint, afhankelijk van hoe je het bekijkt - aan de oostkust. In totaal strekt het zich uit over 190 kilometer van de stad Sjötorp aan het Vänernmeer tot Mem, Slätbaken, en telt maar liefst 58 sluizen.

Het kanaal werd gebouwd door zo'n 58.000 soldaten en is tot op heden een van de grootste bouwprojecten in Zweden. De beroemde ingenieur Baltzar von Platen legde het tussen 1810 en 1832 aan. Het eerste deel van het Götakanaal werd in 1822 ingehuldigd, maar het was pas in 1832 volledig voltooid. Vóór het spoor- en wegverkeer was het een belangrijke transportroute voor zowel goederen als passagiers.

Tegenwoordig is het een van de populairste toeristische bestemmingen van Zweden.

1 / 3

Götakanaal, Östergötland

Het Götakanaal heeft 87 kilometer aan autovrije jaagpaden, ideaal voor een fietsvakantie.

Foto: Oskar Lürén

/ 3
Het is zomer en twee mensen fietsen langs het water van het Götakanaal. Een boot vaart langs het kanaal.

Götakanaal, Östergötland

Foto: Oskar Lürén

Een vrouw verlaat een rood houten huis dat aan het water ligt. Naast het huis staat een botenhuis.

Götakanaal

Foto: Jesper Anhede/Göta Kanal

Een man en een vrouw fietsen in de zomer langs het Götakanaal.

Fietsen langs het Götakanaal

Foto: Niclas Albinsson/Göta Kanal

Verken het Götakanaal

Je kunt het Götakanaal op verschillende manieren verkennen. Afhankelijk van het seizoen, de manier van reizen en of je het hele kanaal of een deel ervan wil verkennen, kan je een route uitstippelen van een dag tot enkele weken. De klassieke route, om het hele Götakanaal per boot te bevaren, duurt ongeveer vijf dagen in het voor- en naseizoen en zeven dagen in het hoogseizoen.

 • Met de boot: Varen is de klassieke manier om het Götakanaal te ontdekken. Kies een van de vele locaties langs het kanaal voor een korte break of een stop van meerdere dagen. Meer je bootje aan en relax in een van de 21 jachthavens. Aanmeren in de jachthavens kost niks extra, maar maakt onderdeel uit van de toegangsprijs die je betaalt om het kanaal te bevaren. Praktische informatie over zaken zoals tickets, boekingen, sluizen, brandstof en maximale bootgrootte kan je vinden op de officiële website van het Götakanaal. Bootverhuur kan worden geregeld door Göta Kanal Charter.
 • Rondvaart op het kanaal: Laat anderen het werk doen en leun achterover. Ontspan tijdens deze echt Zweedse rondvaart. Negen verschillende passagiersboten varen momenteel op het Götakanaal en de cruise-opties variëren van een paar uur tot een week.
 • Met de fiets: Fietsen langs het Götakanaal is een gemakkelijke, actieve manier om van de bestemming te genieten. Er zijn in totaal 87 kilometer aan autovrije jaagpaden te vinden. Het Götakanaal biedt fietsarrangementenvan één tot vijf dagen, fietsverhuur en gidsen voor verschillende routes.
 • Te voet: wandelen langs het Götakanaal is een fantastische manier om de omringende natuur in je eigen tempo in je op te nemen. Er zijn verschillende rustplaatsen en windschermen langs het kanaal. Wandelpakketten en gidsen zijn te vinden op de officiële website van het Götakanaal.

Wanneer bezoeken?

Lente: Bezoek als een van de eersten het Götakanaal dat in mei opengaat en geniet van de weelderige natuur en de heldere avonden van de Zweedse lente.

Zomer: Hoogseizoen betekent veel bezoekers, maar ook heel wat evenementen en happenings langs het kanaal.

Herfst: Zie hoe het landschap verandert en de levendige herfstkleuren tevoorschijn komen. Geniet van de bestemming in je eigen tempo, aangezien de meeste bezoekers al vertrokken zijn.

Winter: Het Götakanaal is gesloten van oktober tot april, maar je kunt nog steeds langs het kanaal wandelen en in koude winters zelfs schaatsen op de waterweg. Verschillende hotels en restaurants zijn het hele jaar door geopend.

1 / 3

Herfst bij het Götakanaal

Herfst bij het Götakanaal.

Foto: Hasse Schröder/Göta Kanal

/ 3
Luchtfoto van Gota Kanal en het omliggende landbouwlandschap met herfstkleuren.

Herfst bij het Götakanaal

Foto: Hasse Schröder/Göta Kanal

Een haven op een zomeravond.

Haven in Sjötorp, Götakanaal

Foto: Oscar Luren/Göta Kanal

Het rode houten huis van het Göta Hotel ligt naast het Götakanaal.

Göta Hotel, Borensberg

Foto: Jacob Sjöman/Göta Kanal

Waar verblijven langs het Götakanaal

Er zijn 21 jachthavens langs het Götakanaal, maar er is ook een ruim aanbod aan accommodatie-alternatieven voor degenen die liever aan wal slapen. Als je verlangt naar een klassiek hotel, zijn Göta Hotell in Borensberg, Söderköpings Brunn of Kanalhotellet in Karlsborg een paar goede suggesties. Op zoek naar iets anders? Verblijf in een gigantische paddenstoel of een oud sluiswachtershuis met dank aan Norrqvarn Hotell of probeer glamping bij de Bergsluizen.

Er zijn ook verschillende hostels, B&B's en campings langs het Götakanaal.

Kanaalcafés en ambachtelijke brouwerijen

Het Götakanaal is bezaaid met pittoreske restaurantjes die perfect zijn voor een 'fika'-pauze. Hajstorp Slusscafé en Café Visthuset zijn twee gezellige cafés die werken met fairtrade, biologische en lokale producten. Smultronstället in Söderköping en Hamnpiren in Motala zijn veilige gokjes voor ijsliefhebbers.

Liefhebbers van ambachtelijke dranken zullen ook niet teleurgesteld zijn. Hier zijn drie juweeltjes die een stop waard zijn:

 • Brunneby Musteri in Borensberg: cider, likeur, sap en jam maken die in de boerderijwinkel en het restaurant ter plaatse worden verkocht.
 • Lock, hop and Barrel in Söderköping: een ambachtelijke brouwerij met bier en Amerikaans eten in een historisch gebouw.
 • Vreta Klosterbryggeri in Ljungsbro: Bekroonde microbrouwerij in Belgische stijl, gelegen naast de overblijfselen van de oudste abdij van Zweden. Tijdens de zomermaanden is de tapkamer open.
1 / 3

Schapen langs het Götakanaal, Ruda

Er zijn verschillende dingen te beleven langs de route van het Götakanaal, zoals boerderijen, dieren, kastelen en landhuizen.

Foto: Niclas Albinsson/Göta Kanal

/ 3
Een paar schapen staan op een zomeravond op een grindweg naast het Götakanaal.

Schapen langs het Götakanaal, Ruda

Foto: Niclas Albinsson/Göta Kanal

Een haven met verschillende zeilboten die aan een steiger zijn aangemeerd.

Götakanaal, Motala

Foto: Göran Billeson/Göta Kanal

Drie kinderen op een brug die leidt naar het stenen kasteel Vadstena, dat is omgeven door een stenen muur, heg en slotgracht.

Kasteel Vadstena, Östergötland

Foto: Oskar Lürén

Hoogtepunten onderweg

Reizen langs het Götakanaal is veel meer dan boten en fietsen. Het blauwe lint loopt door verschillende steden, waaronder Sjötorp, Motala, Söderköping, Linköping en Norrköping - allemaal geweldige startpunten voor culturele ervaringen. Hier zijn een paar suggesties voor musea en buitenbelevenissen langs of dicht bij het kanaal.

Buitenactiviteiten

 • Vissen: Het is toegestaan ​​om in het kanaal te vissen als je per boot reist, met uitzondering van de kanaalroute in Motala. In de gemeente Töreboda, van de Gastorp-brug tot de spoorbrug, is het zelfs toegestaan ​​om vanaf het land te hengelen. Voor andere gebieden is een visvergunning of -vergunning vereist.
 • Kajakken en kanoën: Kajaks en kano's mogen niet door de sluizen van het Götakanaal. Er zijn echter enkele kortere kanovriendelijke secties.
 • Observeer de sluizen: Het Götakanaal heeft 58 sluizen en duizenden boten passeren ze tijdens het seizoen. De sluizen in Borensberg en Tåtorp worden nog handmatig bediend. Neem ook eens een kijkje bij de sluizen bij Berg. Dit zijn er zeven: ze liggen vlak achter elkaar en zijn onderling met elkaar verbonden. Boten worden over een hoogteverschil van 18 meter vanaf het Roxenmeer omhoog gebracht.
 • Kunstwerken: Langs het kanaal zijn verschillende kunstinstallaties te ontdekken. ‘Rabbit Crossing’ in Söderköping, ‘Water Stairway’ in Sjötorp en ‘Outpost’ in Mem, om er maar een paar te noemen, zijn zeker een ommetje waard.
 • Aai het 'kanaalschaap': Het is niet ongebruikelijk om in de zomer schapen op het gras langs de jaagpaden te zien grazen. Ze zijn meestal te vinden rond Berg.

Musea

 • Het kanaalmuseum in Sjötorp: Leer meer over de geschiedenis van het Götakanaal.
 • Kasteel Vadstena: Verken het 16e-eeuwse renaissancekasteel tijdens een rondleiding.
 • Swedish Air Force Museum (Flygvapenmuseum) in Linköping: Leer meer over de Zweedse militaire luchtvaartontwikkeling via een unieke collectie vliegtuigen.
 • Kornettogården in Vreta Kloster: Een familiebedrijf met café en museum met duizenden voorwerpen uit de 20e eeuw, geplaatst in nostalgische omgevingen uit vervlogen tijden.
 • Motala Motormuseum: Het grootste motormuseum van Zweden met een spannend aanbod aan voertuigen neemt je mee op een nostalgische reis.

Meer activiteiten vind je hier.

Het Götakanaal wordt het blauwe lint van Zweden genoemd, ook al loopt het niet door het hele land. Als je Zweden per boot wilt doorkruisen, kun je je reis voortzetten of beginnen op het Trollhätte-kanaal, dat zich uitstrekt van het Vänernmeer tot de archipel van Göteborg.